Vágólapra másolva!
Hiába nyert 90 perc alatt ugyanúgy 3-0-ra az Inter a Tottenham ellen, mint ahogyan egy héttel korábban kikapott a Spurstől, az angolok végül egy hosszabbításbeli, idegenben szerzett góllal mentek tovább a labdarúgó Európa Ligában. A szabály igazságtalan és elavult: amíg bevezetésekor a vendégcsapatok bátrabb támadójátékát volt hivatott élénkíteni, napjainkra pont ellenkező hatást vált ki.

Az Inter szurkolóinak többsége az idegenben elszenvedett 3-0-s vereséget követően alighanem lemondott a továbbjutásról a Tottenham ellen, de az a 18 ezer milánói, aki mégis kilátogatott a Giuseppe Meazza-stadionba, kis híján csodát láthatott. Az Inter ugyanis ledolgozta a háromgólos hátrányt, és végül 4-1-re meg is nyerte a találkozót, más kérdés, hogy az idegenben szerzett gólok szabálya miatt ez csak a szép búcsúra volt elegendő.

A vendégcsapat kap plusz fél órát

A fenti párviadal után sokakban felmerülhetett, hogy mi is az értelme a szabálynak, amely alapján az idegenben szerzett gólok duplán számítanak? Elvégre az Inter a két találkozón ugyanúgy négy gólt ért el, mint a Spurs, és csupán azért esett ki, mert a londoniak egyik találatát egy mesterségesen kitalált szempont szerint megkülönböztették a többitől. Arról nem is beszélve, hogy a Tottenham számára 30 perccel több idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy duplán érő gólt szerezzen.

A manapság alapvetésnek tartott szabály az európai kupák első éveiben teljesen ismeretlen volt, az UEFA az 1965-ös KEK-ben alkalmazta először, több indokból is. Egyrészt akkoriban, ha a párviadal két mérkőzés után döntetlenre állt, akkor harmadik meccsre volt szükség, amelyek megszervezése egyre több problémát okozott.

Másrészt abban az időben még sokkal nagyobb volt a különbség az egyes klubok lehetőségei között. Míg jelenleg a televíziós közvetítések és az internet segítségével pillanatok alatt mindent meg lehet tudni bármelyik leendő ellenfélről, akkoriban egy távoli országba való utazás gyakorlatilag ugrás volt az ismeretlenbe.

Ennek megfelelően a vendégcsapatok általában arra törekedtek, hogy minél kisebb arányú vereséget szenvedjenek (az európai kupameccsek mintegy 16 százaléka ért véget idegenbeli győzelemmel), egy kétgólos vereség még tökéletesen elfogadható eredmény volt, ledolgozható hátránynak tűrt. Az idegenbeli találat értékének növelésével azt igyekeztek elérni, hogy a vendégcsapatok is bátrabban, támadóbb szellemben játszanak.

Ellenkező hatást vált ki a szabály

Mindez éveken keresztül remekül működött is, de a mai modern futballban azok a feltételek, amelyek az idegenben szerzett gólokra vonatkozó szabályok bevezetését eredményezték, szinte teljesen eltűntek.

A sokszor emlegetett hazai pálya előnye maximum a szurkolók bíztatásában merül ki: a csapatok tökéletesen ismerik egymást, a stadionok pedig éppen az UEFA rendelkezései és követelményei miatt uniformizáltak.

Arról nem is beszélve, hogy a szabály eredeti hatása is kezd elmúlni, sőt, megfordulni látszik a folyamat. Nagyon sok esetben nem arról van szó, hogy a vendégcsapat bátrabban játszik, hanem inkább a hazai együttes lesz jóval óvatosabb. Elvégre, ha gólt kap otthon, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül.

Vegyük például a tavalyi Real Madrid-Bayern München BL-elődöntőt: miután a bajorok megnyerték az első meccset 2-1-re, a Real a visszavágón heves rohamokkal nyitott, vezetett is 2-0-ra, de a Bayern is betalált, így itt is 2-1 lett az állás. Beállt a meccsnull már a 27. percben, és innentől kezdve egyik csapat sem erőltette a támadásokat: a németek vendégként nem mertek kockáztatni, a Real pedig azért, mert ha kap még egy gólt, akkor kettőt kellett volna szereznie.

http://www.youtube.com/embed/2xukLfPKo6k


A fenti nézetet egyébként a szakemberek egy része is osztja. Az Arsenal edzője, Arsene Wenger (akinek a csapata éppen az idegenben szerzett kevesebb gól miatt esett ki a BL-ből a Bayern ellen) pár éve így nyilatkozott: "Amikor a szabályt hozták, akkor a csapatok úgy utaztak el az idegenbeli meccsekre, hogy nem tudtak semmit az ellenfélről, így általában tíz emberrel védekeztek, és minden labdát kirúgtak a lelátóra. Manapság viszont az idegenben rúgott góloknak túl nagy a taktikai szerepe. A csapatok kifejezetten örülnek egy hazai 0-0-nak az első meccsen, tehát a szabály éppen ellenkező hatást vált ki: nem támadójátékra inspirál, hanem arra ösztökél, hogy otthon is bekkelj".

A Libertadores-kupában 2008 óta él a szabály

Az ír újságíró, Miguel Delaney információja szerint Wenger 2009-ben az UEFA által az edzőknek szervezett éves konferencián szabályváltozást javasolt: azt szerette volna, ha az idegenben szerzett találatok csak a hosszabbításban számítanak duplán.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Forrás: AFP/Andrew Yates

Az angol Ligakupában éppen ez a szabály érvényes: a rendes játékidőben nem számít a több idegenbeli találat, vagyis, ha összesítésben döntetlen az eredmény, akkor kétszer 15 perces hosszabbítás következik. A ráadásban viszont már életbe lép az idegenben szerzett gólok szabálya, tehát ugyanaz az eredmény, ami 90 perc után még nem ért továbbjutást, 120 után elég lehet.

Ugyanakkor például Angliában feljutásért zajló osztályozók során 2000 óta nem számítják be a több idegenbeli találatot. Ha a kilencven perc után az összesített állás döntetlen, akkor jöhet a ráadás, és ha annak végén sem dől el a párviadal, akkor a büntetők.

Észak- és Közép-Amerikában ugyanakkor úgy próbálják meg kiiktatni azt az igazságtalanságot, hogy a CONCACAF-zóna Bajnokok Ligájában az idegenben szerzett gólokra vonatkozó szabály a kétszer 15 perces hosszabbításban már nem érvényes.

A dél-amerikai Libertadores-kupában pedig nagyon sokáig nemhogy az idegenbeli találatokat nem számolták, de még az összesített gólarányt sem. Az első meccsen elszenvedett nagy gólkülönbségű vereség után a visszavágón elég volt egyetlen találattal nyerni ahhoz, hogy harmadik meccsre legyen szükség, a gólkülönbséget csak akkor nézték, ha ez a harmadik találkozó döntetlen lett.

1988-tól kezdve már az összesített gólarány is számított, de az idegenbeli gólokat továbbra sem vették figyelembe, erre csak 2008-tól került sor. Viszont hosszabbítás nincsen, meccsnull után rögtön a büntetők következnek, kivéve a döntőt.

www.globalsoccerapp.com