Vágólapra másolva!
A magyar bajnokságban a csapatok fele már edzőt cserélt, ebből a szempontból a hazai klubvezetők sokkal türelmetlenebbek, mint angol vagy német kollégáik, ebben a szezonban a mezőny fele, azaz nyolc magyar klub már váltott. Olaszországban viszont hasonló a helyzet, mint az NB I-ben, Cipruson pedig még türelmetlenebbek a klubvezetők.

A külföldi milliárdosok döntenek

Az NB I-ben Újpesten történt a legutóbbi edzőcsere, a Paks elleni hazai 6-0-s vereséget követően bontottak szerződést a belga Jos Daerdennel. Az újpestieken kívül Pakson, Pápán, Kecskeméten, Diósgyőrben, Pécsett, a Videotonnál és a Ferencvárosnál is más ül a kispadon, mint akivel a klub elkezdte a szezont. A mezőny felénél tehát már váltottak, ami azt jelzi, hogy Magyarországon a klubvezetők kifejezetten türelmetlenek, többségük már rövid idő alatt jó eredményeket követel, a fejlettebb futballkultúrával rendelkező országok többségében az nem így működik.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Utoljára Daerdennel bontottak szerződést az NB I-ben MTI/Kovács Tamás

Az angol Premier League-ben ebben a szezonban mindössze négy edzőcsere történt: a Chelsea, a Queens Park Rangers, a Southampton és a Reading váltott - utóbbinál egyelőre még nincs is meg a menesztett Brian McDermott utódja. Az előző iényben pontosan ugyanennyi edzőcsere volt, ráadásul a négyből kettőt olyan klub hajtotta végre, amelyik most is érintett volt: a Chelsea és a QPR. A két klubban közös, hogy egyaránt külföldi milliárdos a tulajdonosa, márpedig ilyenkor általában egyetlen ember szava dönt. Alighanem ezzel lehet magyarázni azt is, hogy a Bundesligában is viszonylag kevés az edzőváltás (a jelenlegi szezonban eddig öt volt), hiszen a német szabályok lehetetlenné teszik, hogy a klubok külföldi tulajdonosok kezébe kerüljenek.

Nem csak Zamperini a hibás

Olaszországban sincsenek külföldi tulajdonosok, viszont a jelek szerint ott a klubelnökök különösen türelmetlenek. Vannak extrém példák, mint a Palermót irányító Maurizio Zamperini, akire kifejezetten jellemző, hogy néhány meccs után is képes elküldeni a trénert, azonban összességében is elmondható, hogy a Serie A-ban a gyengébb eredményekre a megoldást szinte mindig az edző leváltásában látják.

Eddig nyolc egyesületnél történt csere, az előzőben ugyanez a szám tíz volt. Ráadásul Olaszországban az sem ritkaság, hogy egy szezonon belül többször is edzőt vált egy klub, és ismét munkát ad annak a szakembernek, akit egyszer már elküldött. Erről azonban nem csak a klubelnökök tehetnek, hanem egy érdekes szabály is, miszerint egy edző egy idényben csak egy csapatnál dolgozhat, így aztán inkább megint alkalmazzák a korábban kirúgott szakvezetőt, mint hogy egy újabbat fizessenek.

A rekorder a nemzetközi kupaeredmények miatt időnként a magyar klubfutball számára is példaképnek állított Ciprus, legalábbis ami az edzőcserék számát illeti. Ott tizennégy klub szerepel az élvonalban, és az idény kezdete óta tizenegynél már leváltották az edzőt. Csupán az első három helyezettnél, vagyis az APOEL-nél, az Anorthoszisz Famagusztánál és az AEK Larnacánál dolgozik ugyanaz a szakember, akivel elkezdték a bajnokságot, egyébként mind a hárman külföldiek.

www.globalsoccerapp.com