Vágólapra másolva!
Rossz periódusban van az FC Barcelona, hiszen legutóbbi négy tétmérkőzéséből hármat elveszített, volt olyan meccs, amikor csak egyszer találta el a kaput. A szombati, Real Madrid elleni vereség elsősorban pszichés szempontból nyomasztó, hiszen a bajnokságban még mindig tetemes az előnye, de egyelőre nem látszik, hogy a csapat miként lábalhat ki a krízisből. Egy tanácsunk azért van a Barcelona edzőjének: Iniesta és Fabregas ne játsszon ugyanazon az oldalon!

Régen játszottak annyira tét nélküli El Clásicót, mint szombaton, a bajnokságban a Barcelona 16 ponttal állt a Real Madrid előtt, vagyis a madridi győzelem ellenére is óriási maradt a különbség. Ugyanakkor egy Real-Barca mindig presztízsmeccs, és Messiék legutóbbi négy meccsükből háromszor kikaptak, aminek elsősorban pszichés szempontból van hatása, egyre inkább elillan a verhetetlenség mítosza.

Ezen szinten már nem lehet rosszul játszani

A keddi, hazai 3-1-es vereség sokkal fontosabb volt mind a két együttes számára, hiszen a Real ezzel bejutott a Spanyol Kupa döntőjébe. A Barcelona számára tehát elúszott a triplázás lehetősége, azonban a bajnokságot még így is szinte biztosan megnyerik, és a Bajnokok Ligájában is van esélyük a végső győzelemre, még ha a Milan ellen összeszedett kétgólos hátrány után nehéz feladatnak tűnik kiharcolni a továbbjutást. A barcelonai hullámvölgy nyilvánvaló, ugyanakkor semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy a klub ezt a három vereséget nem akármilyen ellenfelektől szenvedte el: kétszer a Real, egyszer pedig a Milan győzte le az együttest, vagyis két klasszis csapat. Ahogyan Daniel Alves fogalmazott: "Ezen a szinten, ha mi rosszul játszunk, az ellenfél pedig jól, akkor legyőznek". Ráadásul alighanem ez a két együttes ismeri a legjobban a Barcelonát: az előző szezonban a milánóiak négyszer, a madridiak pedig hatszor játszottak vele.

Futballozni egyik Barca-játékos sem felejtett el, viszont az biztos, hogy jelenleg többen is a szokottnál gyengébb formában vannak, ez azért is lehet, mert nem teljesen egészségesek. A klub csak utólag hozta nyilvánosságra, hogy a Real elleni Spanyol Kupa-meccsen Messi betegen lépett pályára, Xavi pedig sérülten, beinjekciózva vállalta a játékot, utóbbi izomsérülést is szenvedett a találkozón, és erősen kérdéses a szereplése a Milan elleni visszavágón.

Forrás: AFP/Javier Soriano
Messi beinjekciózva játszott a Real Madrid ellen AFP/Javier Soriano

Már helyzetek sincsenek

Pedig a szezon elején úgy tűnt, hogy a Barcelona Guardiola távozását követően is eredményesen és látványosan futballozik sőt, Tito Vilanova irányításával még az előző éra eredményeit is felülmúlták a bajnokságban. A korábbi asszisztens csak finomhangolást hajtott végre a taktikán: kevesebbet kísérletezett, és bár a labdabirtokláson, sok passzon alapuló tiki-taka maradt, a Barca játéka egy kicsit direktebb lett.

Ennek eredményeként a csapat több gólt szerzett, de valamivel többet is kapott, mint korábban: jelenleg 25 forduló után 82-28 a gólkülönbsége. A Guardiola-érában ennyi bajnokin egyszer sem szerzett ilyen sok találatot - de nem is kapott ennyit. A csapat már sorozatban 13 mérkőzés óta nem úszta meg kapott találat nélkül, erre legutóbb 1962-ben volt példa.

Vilanova másik nagy erőssége az volt, hogy remekül meccselt, szükség esetén tudott változtatni. Betegségének kiújulása ezért is nagyon rosszul jött, hiszen asszisztense, Jordi Roura a jelek szerint nem tud hatni az együttesre. Vezérletével a Barcelona tíz mérkőzésből kétszer döntetlent játszott és háromszor kikapott, játéka pedig csak halovány árnyéka a korábbinak. A három, vereséggel zárult összecsapáson Messiéknek mindössze hat kapura tartó próbálkozásuk volt, a Milan ellen például csak egy. A tavalyi, Chelsea elleni BL-elődöntő mind a két meccsén hat-hat kapura tartó lövése volt a csapatnak, a helyzetek tehát megvoltak, csak nem használták ki őket. Most viszont már a lehetőségek is hiányoznak.

Iniesta és Fabregas kioltja egymást

A hétvégi bajnoki volt a legszorosabb a három elveszített találkozó közül, az előző kettő (a Milan elleni BL-meccs és a Real elleni hazai kupavereség) gyakorlatilag sima volt. A két mérkőzésben a kétgólos vereség mellett közös, hogy az összeállítás ugyanaz volt, mindkétszer a Víctor Valdés - Daniel Alves, Puyol, Piqué, Jordi Alba - Xavi, Sergio Busquets, Fabregas - Pedro, Messi, Iniesta tizenegy kezdett. Vagyis Andrés Iniesta játszott a támadósor bal szélén, a középpálya bal oldalán pedig Francesc Fabregas futballozott, és ahogyan több, taktikai elemzéssel foglalkozó blog is rámutatott, a két világbajnok spanyol játékos gyakorlatilag kioltotta egymást a pályán.

Forrás: AFP/Lluis Gene
A kép csalóka, Fabregas és Iniesta nem tudnak egy oldalon játszani AFP

Iniesta nem klasszikus balszélső, rendre visszalép, illetve befelé cselez, míg Fabregas a középpályáról igyekszik előretörni, és szinte egymást zavarják, ugyanazt a területet akarják bejátszani, megkönnyítve az ellenfél védőinek dolgát. Ugyanez volt a taktikai formáció a katalánok mindegyik bajnoki pontvesztésénél a mostani Real-meccs előtt (az első Real elleni bajnokin 2-2-es döntetlen született, San Sebastiánban 3-2-re kapott ki az együttes, a Valenciával pedig 1-1-et játszott), illetve az első, madridi kupameccsen, amelyiken 1-1-gyel zárult. Persze a szezon során máskor is alkalmazták ezt a taktikát, de ami a kiscsapatok ellen még működött, az az igazán komoly, vagy taktikailag felkészült ellenfelekkel szemben már nem ment.

www.globalsoccerapp.com