Nem tudhatod, mikor állítanak ki

Huszti Szabolcs, a Hannover magyar középpályása, Bundesliga
Vágólapra másolva!
Piros vagy sárga lapot nem csak durva szabálytanság vagy reklamálás miatt lehet adni, amint azt a múlt héten Clarence Seedorf is megtapasztalta. Túlzott gólöröm, idő előtti mezlevétel, elrontott Panenka-tizenegyes, de még egy agyrázkódás is érhet figyelmeztetést vagy kiállítást.

Clarence Seedorf már sok mindent megélt karrierje során, de valószínűleg még most sem tudja elhinni, ami a legutóbbi mérkőzésen történt vele. A brazil Botafogóban szereplő holland középpályás győztes gólt szerzett a Madureira ellen az állami bajnokságban, a hajrában pedig edzője le akarta cserélni, mire Seedorf komótosan el is indult lefelé a pályáról. A játékvezető szerint azonban ezt túl lassan tette, ráadásul nem a rövidebb úton, ezért pár másodpercen belül két sárga lapot is felmutatott neki, vagyis kiállította. A 36 éves játékosnak ez volt a második piros lapja karrierje során, és ehhez még csak fel sem kellett rúgnia senkit.

A pótmez nem segít

A játékvezető persze a szabályok értelmében járt el, és arról sem a bírók tehetnek, hogy a FIFA szerint a túlzott gólörömöt is sárga lappal kell büntetni. Sőt, elméletileg akár két sárgát is lehet kapni egyetlen gólt követően, ahogyan az éppen Huszti Szabolccsal történt a Bundesligában a Werder Bremen ellen. A középpályás a hosszabbításban egy ollózással szerezte meg a győztes találatot, ami után kirohant a drukkerek elé, felmászott a kerítésre, és a mezét is levette. Utóbbi két megmozdulást egyenként sárgával büntette Deniz Aytekin, így jött a piros lap, amelyről még a német játékvezetők egy része is úgy vélte, hogy túlzás volt.

A mezlevételért járó sárga lapot a Vancouver Whitecaps francia támadója, Eric Hassli egyéni módszerrel próbálta kikerülni: a meze alá felvett egy teljesen ugyanolyat. Amikor 2011 júniusában a New England Revolution ellen értékesített egy tizenegyest, a közönség elé kiszaladva levette magáról a mezt és kidobta a lelátóra, abban bízva, hogy a bíró ezt nem veszi észre, hiszen továbbra is mezben volt. A játékvezetőt azonban nem hatotta meg, hogy Hassli nem meztelen felsőtesttel futott vissza, ugyanúgy sárgát adott neki, és mivel már korábban is kapott egyet, a pirosat is felmutatta.

Ne vetkőzz idő előtt!

A mezlevétel azonban nem csak a gólöröm hevében számít büntetendőnek, ezt az ukrán Dnipro Dnipropetrovszk ghánai védője, Samuel Inkoom is tapasztalta. A 2009-es U20-as világbajnokságon aranyérmet nyert focistát 2011 januárjában éppen lecserélték a Karpati Lviv ellen, és Inkoom úgy vélte, hogy kicsit felgyorsítja átöltözését, így már a pályáról lefelé tartva levette felsőjét. Ez nagy hiba volt, a bíró ugyanis sárgát adott neki a sztriptízért, és mivel már volt egy figyelmeztetése, így megkapta a pirosat is, vagyis lemehetett ugyan a pályáról, de a helyére senki sem jöhetett be.


A szabályok értelmében nemcsak a mez levételéért, hanem a sportszerűtlen magatartásért is sárga lap jár, de hogy ez pontosan mit is jelent, azt általában a játékvezető dönti el. Adott esetben akár még az is ebbe a kategóriába tartozhat, ha valaki megpróbál trükkös módon, amolyan panenkásan elvégezni egy büntetőt, és nem sikerül neki. Az algériai középpályás, Amir Szajud valami ilyesmivel próbálkozott 2011 szeptemberében, nekifutás közben megtorpant, majd lábat akart váltani, de nem csak a kapust, hanem saját magát is megzavarta, hiszen megcsúszott a lövés közben, és pofára esett. Ráadásul nemcsak a tizenegyest hagyta ki, hanem még sárgát is kapott.


Piros lap, de a gól ér

Az ősszel nagy felzúdulást keltett, amikor a Bajnokok Ligájában a Sahtar Donyeck brazil légiósa, Luiz Adriano egy ápolást követően nem adta vissza a labdát az FC Köbenhavn játékosainak, hanem meglódult vele, és a kapust is kicselezve gólt szerzett. A focistát később az UEFA eltiltotta, de a pályán semmi következménye nem volt a viselkedésének. Bezzeg a brazil U20-as bajnokságban a játékvezető szigorúbban vette a Fair Play fogalmát, amikor a Figueirense játékosa, Pottker hasonló módon gólt szerzett. A támadó a sportszerűtlen viselkedés miatt rögtön piros lapot kapott - más kérdés, hogy a találat ettől még érvényes volt.


A játékvezetők általában arra is nagyon érzékenyek, ha egy játékos reklamálás közben megérinti, meglöki őket - ezért általában rögtön sárga vagy piros lap jár, mint ahogyan azért is, ha valaki dühösen a bíró felé dobja vagy rúgja a labdát. Valószínűleg az orosz Alekszej Jeszkov is erre gondolhatott, amikor 2011 novemberében a Zenit-Anzsi orosz bajnokin csak annyit érzett, hogy hátba találja a labda rögtön azt követően, hogy lefújt egy szabálytalanságot. Amikor megfordult, a Zenit-játékosok rögtön Mbark Busszufára mutattak, és kétségtelenül ő volt, aki elrúgta a labdát, de a lassítások alapján nagyon úgy tűnt, hogy csak a szabadrúgás helyére akarta passzolni, de eltalálta a bírót, aki ezért sárga lapot, majd pirosat adott.

Ne büntesd a renitenst!

2008 novemberében Görögországban pedig az is kiderült, hogy szabálytalankodni nemcsak az ellenféllel, esetleg a bíróval szemben nem érdemes, hanem a beszaladó drukkert sem érdemes bántani. Az Aszterasz Tripolisz argentin középpályása, Adrián Bastía a 93. percig joggal gondolhatta, hogy élete meccsét játssza, hiszen gólt szerzett, csapata pedig idegenben 1-1-es döntetlenre állt a Panathinaikosz ellen. A ráadás perceiben egy drukker beszaladt a pályára, Bastía pedig segíteni akart a biztonságaiknak, és buktatta a renitens szurkolót, mire a bíró megfordult, és piros lapot adott neki.


Az utóbbi időben már a műesést is egyre gyakrabban büntetik sárga lappal a játékvezetők, akiknek időnként nagyon nehéz eldönteni, hogy valóban súlyos sérülésről van-e szó, vagy csak szimulálásról. Tavaly márciusban a belga amatőr bajnokságban játszott Templeuve-Quevy meccsen mindenesetre a bíró úgy gondolta, hogy Julien Lecomte csak egy tizenegyest szeretne kiharcolni, ezért marad fekve a földön egy fejpárbajt követően. A játékvezetőt még az sem hatotta meg, hogy a focista nem kelt fel, sőt, hordágyon kellett levinni a pályáról - eközben mutatta fel neki a második sárgát és a pirosat. Mint kiderült, Lecomte agyrázkódást szenvedett, és három csigolyája elmozdult a helyéről.

www.globalsoccerapp.com