Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az MTK az utánpótlás-nevelés hatékonyságát tekintve a Real Madridot és a Manchester Unitedet is megelőzi. Ez mindenképpen nagy teljesítmény, ugyanakkor az egyesület akadémiájáról kikerült játékosok főleg a magyar bajnokságban játszanak, külföldön nem ismertek, és nem is hoztak annyi pénzt a klubnak, mint akár a környező országokban.

Magyarországon az MTK Budapest volt az első, amely az utánpótlását az akadémiai rendszerben szervezte, vagyis a fiatalok képzését bentlakásos módon kezdte el. A 2001-ben indult Sándor Károly Akadémiát számos hasonló intézmény követte, de a kék-fehéreket senki sem tudta utolérni, tőlük került ki a legtöbb élvonalbeli futballista.

Pintér Ádám az egyetlen topligás

A svájci International Centre for Sports Studies (CIES) nevű szervezet 2009 óta minden évben elkészíti tanulmányait az élvonalbeli európai bajnokságokról. A legutóbbi felmérés a 2012. október 1-jei állapotokat veszi alapul, és minden elképzelhető szempontból vizsgálja a futballistákat - ezek közül csak az egyik az, hogy melyik klubnál nevelkedtek. Az UEFA-nál az számít egy labdarúgó nevelőegyesületének, ahol 15 és 21 éves kora között legalább három évet eltöltött. Ezen kritérium alapján az európai első osztályokban jelenleg Ajax-nevelésből van a legtöbb, szám szerint 69, közülük 16 most is az amszterdamiaknál játszik.

A táblázatban az adott klub által nevelt, az európai élvonalban szereplő futballisták száma olvasható, majd az, hogy közülük mennyien játszanak más csapatban, végül hogy hányan futballoznak jelenleg is nevelőegyesületüknél.

695316Ajax Amsterdam
604713Partizan Beograd
553916Hajduk Split
533617FC Barcelona
493316MTK Budapest
49436Sporting CP
47389Sparta Praha
453213Feyenoord
44368Dinamo Kijev
43376Real Madrid





Az MTK az előkelő ötödik helyet foglalja el, holtversenyben a lisszaboni Sportinggal, ami alapján a Sándor Károly Akadémia munkatársai joggal lehetnek büszkék. Azt viszont a táblázat már nem mutatja, hogy a klub által nevelt, azóta már eligazolt játékosok hol futballoznak, pedig nem mindegy, hogy a topligák valamelyikében játszanak-e, esetleg egy gyengébb bajnokságban. Ebből a szempontból az MTK helyzete már korántsem olyan jó, mert a Sándor Károly Akadémiáról kikerültek között jelenleg csak egy olyan van, aki valamelyik topligában futballozik: a Real Zaragoza válogatott játékosa, Pintér Ádám. Az Ajax esetében ugyanez a szám 13, a Sportingnál 8, a Partizan Beogradnál 6, a Hajduknál és a Feyenoordnál pedig 5-5. A Sparta Praha az MTK-hoz hasonlóan egy focistát nevelt ki a topligáknak, a Dinamo Kijev pedig a jelenlegi állapotok szerint egyet sem.

A Hajduk és a Partizan utánpótlása sok pénzt hoz

A rangsor egyébként kiválóan mutatja, hogy az európai sztárcsapatok egy-két kivételtől eltekintve kevesebb energiát fordítanak az utánpótlás-nevelésre, és inkább kész játékosokat igazolnak. A Barcelonán és Real Madridon kívül még a Manchester United fért be az első 20 közé, a MU utánpótlásából kikerültek közül jelenleg 36-an játszanak valamelyik európai élvonalban (közülük 12-en még mindig az Old Traffordon).

Az sem véletlen, hogy az első tízben öt kelet-európai egyesület szerepel, a top 24-ben pedig összesen 14 csapat található ebből a régióból, többek között az OFK Beograd, az NK Osijek vagy az FK Nitra. A rosszabb anyagi körülmények között a fennmaradás egyik módja a tehetséges futballisták kinevelése, majd jó pénzért való értékesítése, és ez a modell nemcsak Kelet-Európában működik, hanem például Hollandiában is - igaz, kicsit magasabb szinten, gondoljunk csak az Ajaxra vagy a Feyenoordra. Elméletileg az MTK-nál is valami hasonló a recept, a klub azonban egyelőre nem tud akkora bevételt elkönyvelni, mint a hasonló jó utánpótlás-neveléssel rendelkező Partizan vagy Hajduk.

Az elmúlt évtizedben az MTK körülbelül tízmillió euróra tett szert játékosok eladásából (a legtöbb pénzt Németh Krisztiánért kapta, akit a Liverpool a transfermarkt.de adatai szerint hárommillió euróért vett meg). Ennyit a belgrádi OFK is összehozott, ugyanez az összeg a splitieknél a duplája, a Partizannál pedig több mint a háromszorosa. A Partizan csak Sztevan Joveticsért nyolcmillió eurót kapott a Fiorentinától 2008 nyarán, két évvel később pedig Adem Ljajicért 6,8 millió eurót könyvelhettek el. Ráadásul a Partizan a 2007-2008-as idény óta egyeduralkodó Szerbiában, az idén sorozatban a hatodik bajnoki címét fogja megszerezni, és az elmúlt ö évben szerepelt a BL és az EL csoportkörében is, míg az MTK a másodosztályt is megjárta.

www.globalsoccerapp.com