Vágólapra másolva!
Lassan kisebbfajta csodának számít a Bundesligában, ha valamelyik csapat gólt szerez a Bayern ellen. A labdák azonban nem a kapu előtt akadnak el, Manuel Neuernek ugyanis védenie sem nagyon kell, Európában a legkevesebb lövés megy a kapujára. A bajoroknál csak a Barca birtokolja többet a labdát, és ha mégis elveszítik, Ribéryvel bezárólag mindenki visszatámad. Aki pedig az első szűrőn átjut, azt a Dante által hibátlanul megszervezett védelem állítja meg.

A Wolfsburg elleni, idegenbeli 2-0-s győzelemmel újabb rekordot állított fel a Bundesligában a Bayern München. Ebben a szezonban eddig 11 alkalommal lépett pályára vendégként, és ebből tízszer nem kapott gólt, csupán a Nürnbergnek sikerült bevennie a kapuját. Nem mintha a hazai találkozókon sokkal másabb lenne a kép, Münchenben is csak hatszor kapituláltak.

Ha a müncheni klasszisok kerülnek szóba, akkor mindenki Franck Ribéryre, Arjen Robbenre, Thomas Müllerre, esetleg Bastian Schweinsteigerre gondol. A támadósor hozza is, ami elvárható, a csapat a bajnokságban 22 mérkőzésen 57 alkalommal volt eredményes. A góllövőlistát holtversenyben Stefan Kiesslinggel a Bayern horvát támadója, Mario Mandzukic vezeti, aki miatt a német válogatott centere, Mario Gomez a kispadra szorul. A legtöbb gólpasszt (szám szerint 11-et) pedig Müller szerezte a Bundesligában, ő Arjen Robbent szorította ki a kezdőből.

Forrás: AFP/Andreas Gebert
Heynckes elöl és hátul is nagyon összerakta a Bayernt

A védelem azonban, ha lehetséges, még jobb teljesítményt nyújt, a 22 bajnokin kapott hét gól páratlanul kevés. A Bundesliga rekordot a 2007-2008-as Bayern tartja, amely 34 meccsen 21 gólt kapott, vagyis minden jel arra mutat, hogy a mostani csapat ezt jelentősen megjavítja. Ennek esélyét növeli a bajorok idei formája, akik hat tétmeccsen egy gólt sem kaptak.

A helyettesnek szánt brazilból kulcsember lett

A gólstop legkevésbé Manuel Neueren múlott, a kétségkívül klasszis kapusnak nem sokszor kellett megmutatnia a tudását. A topligákat figyelembe véve messze a Bayern kapujára ment a legkevesebb lövés, meccsenként átlagban 7,6. A második Barcelona mérkőzésenként 9,2 kapujára tartó próbálkozást könyvelhetett el.

A Bayern már az előző szezonban sem kapott sok gólt (22), a vezetőség elsősorban mégis a védelmet akarta megerősíteni a nyáron. Ennek érdekében vették meg a védekező középpályás, középhátvédként is bevethető Javi Martínezt az Athletic Bilbaótól, de a Mönchengladbachtól igazolt Dante még nagyobb fogás volt. A 29 éves brazil csupán 4,7 millió euróba került, és elméletileg azért volt rá szükség, hogy legyen egy rutinos tartalék a Jerome Boateng-Holger Badstuber duó mögött.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Danténak nem kellett sok idő, hogy alapemberré váljon

Dante azonban hamar meggyőzte Jupp Heynckest, hogy a kezdő tizenegyben a helye, és már kihagyhatatlan a csapatból. Ő az egyetlen mezőnyjátékos a Bayernben, aki eddig egyetlen másodpercet sem hiányzott a bajnokságban. "Ha Dante egészséges, nem sérült, akkor biztosan játszik" - jelentette ki a szakember, míg a kapus Manuel Neuer így fogalmazott: "Dante az egyik legjobb középhátvéd, akivel valaha együtt futballoztam".

A bajorok korábbi trénere, Ottmar Hitzfeld így jellemezte az időközben a brazil válogatottba is bekerült focistát: "Stabilitást adott a védelemnek, mert nagyon jó a párharcokban, és kiválóan helyezkedik. Nem a leggyorsabb, de játékintelligenciájának köszönhetően remekül szervezi a védelmet, és mivel fantasztikusan olvassa a játékot, képes a társai hibáit kijavítani".

Kontrából és szélről nincs esély ellenük

Dante remeklése azt eredményezte, hogy Badstuberből lett az első számú balhátvéd, majd miután az ősszel súlyos sérülést szenvedett, a fiatal osztrák David Alaba került be a védelem bal oldalára. A jobb szélen Philipp Lahm helye betonbiztos, középen Dante partnere rendszeresen Boateng, ha pedig ő hiányzik, akkor Daniel van Buyten kap szerepet. A széleken való védekezés egyébként is kulcsmomentum a bajoroknál, amit jól mutat, hogy a bajnokságban nem kaptak akciógólt szélről érkező beadást követően.

Ráadásul Heynckesnek sikerült elérnie, hogy a védekezés már a középpályán kezdődjön. Hitzfeld legalábbis ebben látja a rendkívül kevés kapott gól magyarázatát. "Labdavesztést követően a Bayern azonnal visszatámad, nyomást gyakorol az ellenfélre, és ebből még az olyan támadó felfogású játékosok is kiveszik a részüket, mint Ribéry. És arról se feledkezzünk meg, hogy erre azért nincs olyan sok szükség, mert mérkőzéseik nagy részében a müncheniek többet birtokolják a labdát, mint az ellenfelük" - magyarázta Hitzfeld. A statisztikák mindezt tökéletesen alátámasztják, a Bayern a bajnokságban egyetlen gólt sem kapott kontrából, és az összes topligát tekintve csak a Barcelonánál van többet a labda.

A zokni színe is számít

Hogy a fegyelem mennyire fontos Heynckes számára, azt a januári, katari edzőtáborban történt eset is mutatja. A szakember az egyik délelőtt tréning előtt azon akadt ki, hogy két játékosán, Bastian Schweinsteigeren és Toni Krooson fehér sportszár volt, pedig határozottan megmondta, hogy mindenki feketét vegyen fel. "Egy közös célért dolgozunk, szükségünk van a fegyelemre, és ez azzal kezdődik, hogy mindenkin ugyanolyan szerelés van" - mondta a tréner, aki meg is akarta büntetni a két renitenst, de erről végül sikerült őt lebeszélni. A délutáni foglalkozáson már mindenki fekete sportszárat viselt. "Hogy a mester túlreagálta volna a dolgot? Nem hiszem, szerintem helyesen cselekedett" - mondta az esetről a klub ügyvezetője, Karl-Heinz Rummenigge.



www.globalsoccerapp.com