Vágólapra másolva!
Nem költekezhetnek kedvükre az angol futballklubok a következő szezontól, egy a napokban elfogadott új szabály szerint akár pontlevonással is sújthatják azokat a csapatokat, amelyek túl nagy veszteséget termelnek, vagy túl magas fizetéseket adnak a játékosoknak. A szabályozásban található kiskapuk miatt sokak szerint csak bebetonozzák a gazdag klubok versenyelőnyét, a Manchester Citynél viszont nem értik, miért akarják korlátozni őket.

Szokás szerint az idei téli átigazolási időszakban is az angol élvonal csapatai költötték a legtöbbet, januárban összesen 128,6 millió fontért szerződtettek új futballistákat. A 20 PL-klub ebben az egy hónapban az átigazolásokból összesen 75 millió fontos veszteséget realizált, hiszen az eladásokból mindössze 53 millió folyt be. A tendencia évek óta ugyanez, a 2010-2011-es idényben például az angol első osztály csapatainak adóssága - a rekordbevétel ellenére is - 361 millió font volt.

Még a kormány is beszólt

A folyamatos költekezés sokaknál kiverte a biztosítékot. Az angol parlament Kulturális, Média és Sport Bizottsága már 2011-ben jelentést készített az angol futball állapotáról, és azonnali reformokat követelt, idén januárban pedig a brit sportminiszter, Hugh Robertson figyelmeztette a Premier League-et, hogy ha nem tesznek lépéseket a változtatás felé, akkor a kormány kénytelen lesz beavatkozni. Robertson "Nagy-Britannia legrosszabbul irányított sportágának" nevezte a labdarúgást, a liga pedig a jelek szerint nem szeretné, ha a kormány valóra váltaná a fenyegetését, mert a múlt héten bejelentették, hogy a következő idénytől kezdve új pénzügyi szabályozást vezetnek be.

Az új szabályozás nagyban hasonlít az UEFA által elindított pénzügyi fair playhez (Financial Fair Play - FFP), azzal a különbséggel, hogy sokkal többet enged a kluboknak. Míg az FFP szerint három év alatt maximum 39,4 millió font (45 millió euró) veszteséget hozhatnak össze, addig a Premier League-ben - szintén három év alatt - ennél sokkal több, 105 millió fontos veszteség is megengedett. Az angol liga a 2013-2014-es idénytől kezdi a számolást, így 2016 nyaránál előbb egyetlen klub sem kaphat büntetést, akkor viszont a Premier League elnöke, Richard Scudamore szerint már pontlevonással sújtják azokat, akik nem tartják be a szabályokat.

Vége az eszetlen költekezésnek?

De a Premier League nem csak a veszteséget akarja maximalizálni, hanem a futballisták fizetését is. A szabályozás értelmében a 2013-2014-es szezontól kezdve a klubok bérköltsége nem haladhatja meg 52 millió fontot, ahol pedig ez több az érvényben lévő szerződések miatt, ott idényenként már csak maximum négymillióval növelhetik a fizetésekre fordított összeget, ami ezen a szinten szinte elhanyagolható összegnek számít.

A 2010-2011-es szezonban (ez az utolsó szezon, amelyből teljes és hivatalos adatokkal rendelkezünk) 13 klub költött ennél többet fizetésekre. Az új szabály szerint ezek a csapatok hamarosan nem tudják majd még nagyobb fizetéssel maradásra bírni játékosaikat, vagy elcsábítani más klubok labdarúgóit. Legalábbis elméletileg, kibúvó ugyanis természetesen van: a belépőkből és a jogdíjakből származó bevételeket ugyanis korlátozás nélkül elkölthetik a fizetésekre.

Utóbbi kitétel jelenti az egyik fő muníciót a szabályozás kritikusai számára, akik azt mondják: az új regulák csak arra jók, hogy konzerválják a jelenlegi helyzetet, hiszen a sztárkluboknak értelemszerűen sokkal több az ilyen jellegű bevételük, vagyis többet költhetnek majd a fizetésekre, és így gyakorlatilag bebetonozták a versenyelőnyüket.

"Ha új tulajdonos érkezik egy klubhoz, továbbra is tekintélyes összeget fektethet be, de innentől kezdve már nem lehet százmilliókat költeni rövid idő alatt. Az elmúlt években néhány csapat éppen ezt tette, a jövőben azonban hosszabb távon kell gondolkodni, nem lehet egy szezon alatt élcsapatot csinálni" - fejtette ki Scudamore.

A jó játékosokhoz pénz kell

A Manchester City edzője, Roberto Mancini nem ért egyet Scudamore kijelentésével. "Ha én gazdag ember vagyok, és az összes pénzemet a csapatra akarom tölteni, akkor az az én bajom. A jó játékosok megszerzéséhez pénz kell, nemcsak nekünk, hanem másoknak is, de meg fogjuk találni a megoldást" - mondta az olasz szakember. A ManCity nem meglepő módon az új szabályozás ellen szavazott a Premier League közgyűlésén, és nem az arab tulajdonban lévő klub volt a reform egyetlen ellenzője.

Az angol sajtó értesülései szerint a Fulham, a West Bromwich Albion, az Aston Villa, a Swansea City és a Southampton is nemmel szavazott, a Reading pedig tartózkodott - vagyis a szabály elfogadásához szükséges kétharmados többség éppen hogy csak megvolt. A Chelsea és a Liverpool azonban igent mondott - annak ellenére, hogy az elmúlt három szezont nézve e két egyesület vesztesége (a Manchester Cityhez hasonlóan) meghaladta a 105 millió fontot, vagyis ha a szabályozás már érvényben lenne, akkor őket is megbüntetnék.

www.globalsoccerapp.com