Vágólapra másolva!
Konkrét javaslatot készített a rasszizmus elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) illetékes bizottsága, a tervezetet a közgyűlés májusban fogadhatja el.

A szervezet pénteki bejelentése szerint a végrehajtó bizottság már márciusban megvitatja az elképzeléseket, és a véglegesített verziót májusban a mauritiusi kongresszuson terjeszti a tagok elé szavazásra.

"Nagyon elégedett vagyok az ötletekkel" - jelentette ki Joseph Blatter elnök a stratégiai bizottság ülése után. A svájci sportvezető hozzátette, az indítvány konkrét intézkedéseket és szigorú szankciókat tartalmaz majd, amelyeknek valóban lehet rasszizmust visszaszorító hatásuk.

A FIFA egyelőre semmit nem közölt a javaslatok tartalmáról, de Blatter korábban úgy nyilatkozott, a rasszista szurkolói megnyilvánulásokat az adott csapat kizárásával vagy pontlevonással kellene büntetni.

A magyar válogatottnak - jelen állás szerint - zárt kapuk mögött kell lejátszania március 22-én a románok elleni hazai világbajnoki selejtezőjét, mert az augusztus 15-én Budapesten rendezett, Izrael elleni barátságos mérkőzésen a szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel.

A magyar szövetség, miután a FIFA elutasította a fellebbezését, bejelentette, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbez.