Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag az első mérkőzésen eldöntötte a továbbjutást a Bayern München csapata a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, miután könnyedén győzött idegenben 3-1-re az Arsenal ellen. A Porto 1-0-ra verte a BL-ben szokatlanul visszafogottan játszó Málagát.

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Arsenal (angol) - Bayern München (német) 1-3 (0-2) - az élő közvetítés
London, Emirates Stadion
v.: Moen (norvég)
Arsenal: Szczesny - Sagna, Koscielny, Mertesacker, Vermaelen - Wilshere, Arteta - Walcott, Cazorla, Ramsey (Rosicky, 71.) - Podolski (Giroud, 72.)
Bayern München: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Th. Müller, Kroos (Luiz Gustavo, 73.), Ribéry (Robben, 63.) - Mandzukic (Gomez, 78.)
gól: Podolski (55.), illetve Kroos (7.), Müller (21.), Mandzukic (77.)
sárga lap: Vermaelen (15.), Sagna (22.), Arteta (24.), Podolski (67.), Ramsey (68.), illetve Schweinsteiger (36.), Müller (58.)

Nem cáfolt rá kiváló formájára a Bayern München labdarúgócsapata, amely a BL-nyolcaddöntő londoni mérkőzés előtt öt tétmérkőzést nyert meg 2013-ban és még csak gólt se kapott.

Nem véletlenül nyilatkozta hétfőn Arséne Wenger, hogy esélye sincs csapatának, ezt hét perc alatt be is bizonyították. Kroos gyönyörű gólja alapvetően meghatározta a meccs képét, az angolok teljesen megzavarodtak, és bár megpróbáltak fölényt kialakítani, a 21. percben egy szögelt után Müller révén már 2-0-ra vezettek a vendégek.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

A közönség hangos fújolással küldte az öltözőbe a hazai együttest, amelynek elnöke, Peter Hill-Wood éppen a meccs előtt állt ki a sokat kritizált Wenger mellett.

"Valóban rossz szériában vagyunk, de néhány reakció kissé hisztérikus. Sokszor azért bírálják a klubokat, mert túl hamar megválnak az edzőtől, most viszont kirúgatnának valakit, akivel komoly sikereket arattunk 15 éven át. Nem ez a megoldás, noha az utóbbi idők néhány eredménye után magam is nagyon csalódott voltam."

Az első 45 perc után még csalódottabb lehetett, de az 55. percben megcsillant a remény, hiszen Podolski idei BL-szezonbeli negyedik kapura lövése is gólt ért.

Sőt, a csereként beállt Giroud lábában ott volt az egyenlítés, de amit Kroos kihasznált a meccs elején, azt a cserecsatár nem tudta gólra váltani.
A hajrában aztán jött egy potyaízű Mandzukic-gól, ami megpecsételte az Arsenal sorsát (1-3).

//videa.hu/flvplayer.swf?v=uZQ7ei1Ota1QvkRS


A bajorok utoljára 2001 áprilisában nyertek Angliában, akkor a negyeddöntőben a Manchester Unitedet győzték le 1-0-ra.

A müncheni visszavágót március 13-án rendezik.

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
FC Porto (portugál) - Málaga (spanyol) 1-0 (0-0) - az élő közvetítés
Porto
v.: Clattenburg (angol)
Porto: Hélton - Danilo, Mangala, Otamendi, Alex Sandro - Lucho González (André Castro, 90.), Fernando, Moutinho - Izmajlov (Atsu, 70.), J. Martínez, Varela (James Rodríguez, 57.)
Málaga: Caballero - Welington, Demichelis, Sergio Sánchez, Antunes - Joaquín (Portillo, 63.), Toulalan, Iturra (Camacho, 78.), Isco - Santa Cruz, Baptista (Piazón, 78.)
gól: Joao Moutinho (56.)
sárga lap: Iturra (74.)

A Málaga történetének legjobb európai szereplését produkálhatja, ha a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében kiejti a Portót. Negyeddöntőben járt már ugyan a spanyol csapat, de az UEFA-kupában, 2003-ban. Akkor a portugál Boavista állította meg, a kupát pedig végül a Porto nyerte.

Télen mindkét csapat erősödött, a Málagához két válogatott védő is érkezett, az uruguayi Lugano és a portugál Antunes, valamint a középpályára Lucas Piazon. A Porto megszerezte Liedsont és Izmajlovot, az utóbbi miatt az éppen csak felépült James Rodríguez ki is maradt a kezdőből.

Forrás: AFP/Miguel Riopa

Az első félidőt végig irányította a Porto, a Málaga még csak kontrákra sem vállalkozott, pedig az iram egyértelműen elmaradt a BL-szinttől. A szép hazai labdajáratás azonban nem társult kellő sebességgel és ötletességgel, így a Málaga masszív védelme - amely a legkevesebb gólt kapta a spanyol bajnokságban - stabilan ellenállt.

A kapura lövések aránya 9:1 lett félidőre, a vendégek talán a spanyolországi visszavágóra bazíroztak. Fordulás után nem sokat változott a játék képe, ám a Porto egyik támadása ezúttal végig pontos maradt: Alex Sandro a bal szélről laposan szöktette Joao Moutinhót, aki Willy Caballero lábai közt a hálóba gurított.

//videa.hu/flvplayer.swf?v=hdAOz89UE4ivd9MF


A Málaga nem tudott feljebb kapcsolni, a Porto maradt lelkes, de óvatos, így lényegében a gól után is a már megszokott mederben folyt tovább a játék. Sőt, a hajrára vissza is vettek kicsit a hazaiak, akadtak ugyan helyzeteik, ám ziccernek a közelébe sem jutottak. A visszavágót március 13-án rendezik majd.

A Málaga kudarcával már csak a Dortmund, a Juventus és a Schalke veretlen az idei BL-sorozatban, ám a Schalke még nem játszotta le a nyolcaddöntő első meccsét: szerdán a Galatasarayhoz utazik.

A spanyolországi visszavágót március 13-án rendezik.