Vágólapra másolva!
A nevek alapján rangadó, de a pillanatnyi forma alapján egyesélyes az Arsenal-Bayern München párharc a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, mivel a németek az elmúlt hat meccsükön még gólt sem kaptak, miközben a londoniakat saját közönségük is kifütyülte, miután kiestek az FA-kupából. A másik keddi meccsen a BL-újonc Málaga megpróbálja az ősszel látott lendületét átmenteni a nagyon magabiztos Porto ellen, amely az egész idényben mindössze két meccset bukott el.

Porto - Málaga: Dél-amerikai csapatok a BL-ben

Mi változott: A Bajnokok Ligája-újonc Málagát a csoportkör előtt sokan leírták, hiszen a klub több alapemberét is eladta, ám a spanyolok így is megnyerték csoportjukat a Milan előtt. A télen pedig még erősíteni is tudtak: az uruguayi középhátvéd Diego Lugano, a fiatal brazil középpályás Lucas Piazon, valamint a portugál válogatott balhátvéd Antunes érkezett, ráadásul a régóta sérült Júlio Baptista is felépült. De a Porto is igyekezett erősíteni, visszacsábította Portugáliába a pár éve a Sportingnál szerepelt támadót, Liedsont, és a lisszaboniak orosz középpályását, Marat Iszmajlovot is megszerezte.

Aktuális forma: A portugálok az egész szezon során mindössze két vereséget szenvedtek, a kupában a sporting Braga, a BL-ben pedig a PSG győzte le őket, a bajnokságban viszont veretlenül állnak az élen. Ráadásul első számú csatáruk, a kolumbiai James Rodríguez is felépült sérüléséből, és legutóbbi bajnokin már pályára lépett. De a Málaga szurkolói sem panaszkodhatnak: kedvenceik veretlenül zárták a BL-csoportkört, a bajnokságban pedig öt mérkőzés óta nem kaptak ki, és tartják magukat a negyedik helyen.

Közös kupamúlt: Mivel a Málagának ez még csak a második európai kupaszereplése, így nem meglepő, hogy a két csapat még sohasem találkozott. Ennek ellenére a keret tagjai közül többen is jó ismerősként köszönthetik egymást, hiszen a Málagában a három portugál (Antunes, Eliseu, Duda) mellett tíz dél-amerikai játékos van, a Portónál pedig tizennégyen érkeztek Dél-Amerikából.

Ők mondták: "Készen állunk a Málaga elleni a meccsre, hiszen a Porto hozzászokott ahhoz, hogy bármilyen ellenféllel szemben képes jól játszani és nyerni" - a portugálok trénerére, Vítor Pereirára nem a szerénység jellemző. "Nehéz meccs vár ránk Portugáliában, de be szeretnénk jutni a negyeddöntőbe a Bajnokok Ligájában, miközben igyekszünk megtartani a negyedik helyet a bajnokságban" - fogalmazta meg a Málaga céljait a klub edzője, Manuel Pellegrini.

Arsenal - Bayern: Wenger utolsó esélye?

Mi változott: A rosszmájúak szerint az Arsenalnál semmi. Az Ágyúsok megint nem erősítettek a télen, mert bár az utolsó pillanatban Kieran Gibbs sérülése miatt megszerezték a spanyol válogatott balhátvédet, Nacho Monrealt, ő a Málaga színeiben már játszott a sorozatban, így nem léphet pályára a Bayern ellen. A bajoroknak pedig nem volt szükségük erősítésre, még úgy sem, hogy a középhátvéd Holger Badstuber sérült, Jérome Boateng pedig eltiltás miatt nem játszhat.

Aktuális forma: A Bayernnél jelenleg a legjobb formában lévő csapat a topligákban. Idei hat tétmeccsét egyaránt megnyerte, mégpedig úgy, hogy még csak gólt sem kapott. A védelem Boateng és Badstuber nélkül is szinte tökéletes, ráadásul a spanyol középpályás, Javi Martínez is felépült az Arsenal elleni találkozóra. Jupp Heynckes még azt is megengedheti magának, hogy a kispadra ülteti Arjen Robbent és Mario Gomezt, miközben kollégájának, Arsene Wengernek megint magyarázkodnia kell, ezúttal a Blackburn Rovers elleni FA-kupa-vereség miatt. Az angoloknak gyakorlatilag a BL maradt az egyetlen lehetőségük, hogy nyerjenek valamilyen trófeát ebben a szezonban.

Közös kupamúlt: Ez lesz a két együttes ötödik összecsapása az európai kupákban. A 2000-2001-es idényben a BL csoportkörében találkoztak, akkor Londonban 2-2-es döntetlen született, Münchenben pedig a hazaiak nyertek 1-0-ra. A 2004-2005-ös évadban a legjobb nyolc közé jutás volt a tét, és az Arsenal hiába szerzett egygólos előnyt hazai pályán, a visszavágón a bajorok 3-1-re nyertek. A Bayern viszont az Emirates-stadionban még nem járt (a korábbi meccseket a Highburyben játszották), márpedig itt az Arsenal eddigi 31 BL-meccséből csak kettőt veszített el. Igaz, az egyiket ősszel éppen a Schalke ellen.

Ők mondták: "Nyertünk már európai sztárklubok ellen hazai pályán, és most is ezt kell tennünk. Jól kell védekeznünk, és még jobban kontráznunk. Érdekes meccs lesz, már nagyon várom" - fogalmazott az Ágyúsok középpályása, Jack Wilshere. "Nem szabad lebecsülnünk az Arsenalt, mert folyamatosan fejlődik, és veszélyes lehet. A támadójátékuk az erősségük" - adott rövid elemzést az ellenfélről a Bayern trénere, Jupp Heynckes.