Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Be kell keményítenie a Juventusnak a Celtic elleni, kedd esti Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőre, jelentette ki Pavel Nedved. A jelenleg sportigazgatóként dolgozó korábbi Juve-klasszis jól tudja: az eddigi Celtic elleni csatákat mindig a hazai csapat nyerte. A Valencia - Paris Saint-Germain meccset szegények-gazdagok párharcnak is felfoghatjuk, a hazaiak azonban nem csak Ibrahimovictól tarthatnak.

Celtic-Juventus: Asamoah visszatérhet, Ambrose nem

Mi változott: A skót klub ugyan három játékost is igazolt a télen, de hiába érkezett Rami Gershon (Standard Liege), Tom Rogic (Central Coast Mariners) és Lassad Nouioui (Deportivo), a Bajnokok Ligájába egyiküket sem nevezték. A torinóiaknál viszont két új név is szerepel a BL-keretben. A Brazíliába hazatért Lúciót Federico Peluso pótolhatja a védelemben, a csatársorba pedig Nicolas Anelka érkezett, aki egyelőre még vár a bemutatkozására, viszont a BL-rutinjára nem lehet panasz, hiszen karrierje során már 66-szor játszott a sorozatban.

Aktuális forma: Egy visszaesés után a Juventus ismét magabiztosan vezet a Serie A-ban, jelenleg öt pont az előnye az első számú üldözővel, a Napolival szemben. A nemzetközi kupákban immár 16 mérkőzés óta veretlen. Ugyanakkor Glasgow-ban a védelméből biztosan hiányzik Giorgio Chiellini, aki eltiltását tölti, illetve a sérüléssel bajlódó Paolo de Ceglie. Megérkezett viszont az Afrika-kupáról Kwadwo Asamoah, mivel Ghána nem jutott döntőbe, a Juve számíthat is rá, nem úgy, mint a Celtic a nigériai középhátvédre, Efe Ambrose-ra, aki vasárnap este még pályára lépett a döntőben, és csak hétfő éjszaka érkezett meg Glasgow-ba. A Celtic 18 ponttal vezeti a bajnokságot, legutóbbi négy bajnokiját megnyerte, pedig Neil Lennon edző igyekezett pihentetni azokat, akik a BL-mérkőzésen kezdők lesznek.

Közös kupamúlt: A két klub eddig négyszer találkozott az európai kupákban, mindig hazai győzelem született. Az 1981-82-es BEK-ben a Celtic otthon hiába nyert 1-0-ra, Torinóban 2-0-ra kikapott, így kiesett. A 2001-2002-es BL csoportkörében hasonló volt a helyzet: a Juve otthon 3-2-re nyert, Glasgow-ban viszont 4-3-ra kikapott. Az utóbbi meccsen Neil Lennon is pályára lépett.

Ők mondták: "Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy milyen légkör vár ránk Glasgow-ban, mert magam is megtapasztaltam. Igazi oroszlánbarlangban kell játszanunk, azaz be kell keményítenünk" - fogalmazott a Juve egykori játékosa és sportigazgatója, Pavel Nedved. "Kétmeccses párviadalról beszélünk, szóval bármi is történik a Celtic Parkban, még nem lesz vége a harcnak, de mindenképpen előnnyel kell utaznunk Olaszországba. Az idegenbeli formánk nem rossz ebben az idényben" - jelentette ki Neil Lennon.

Szegények-gazdagok, avagy Valencia-PSG

Mi változott: A spanyol klubnál nem sok minden történt a januári átigazolási időszakban. Új játékos nem érkezett, viszont az argentin középpályás, Fernando Gago hazatért - ő az ősszel négy BL-meccsen játszott. A párizsiaknál már sokkal nagyobb volt a mozgás, a csoportkörben szerepeltek közül távozott Mathieu Bodmer, Nené, Mohamed Sissoko, Guillaume Hoarau és Adrien Rabiot, de érkezőkben sem volt hiány. A fiatal brazil támadó, Lucas Moura ott is van a keretben, David Beckham azonban még csak a lelátóról nézheti újdonsült klubtársait.

Aktuális forma: A Valenciánál még a csoportkör alatt történt csere, az utolsó mérkőzésen már Ernesto Valverde irányította a csapatot, amely kezd formába lendülni. A legutóbbi hét bajnokiból csak egyet veszített el, igaz, a Real Madrid elleni hazai 0-5 kínos volt. A PSG-nek nem voltak ilyen problémái: kilenc mérkőzés óta veretlen a Ligue 1-ben, sőt, ezen a kilenc meccsen mindössze egyetlen gólt kapott (pedig Thiago Silva sérülés miatt hetek óta nem játszik), és Carlo Ancelotti legutóbb azt is megengedhette magának, hogy pihentette Ezequiel Lavezzit és Zlatan Ibrahimovicot is.

Közös kupamúlt: Ugyan mind a két klub rendszeres résztvevője az európai kupáknak, tétmérkőzésen eddig mégsem találkoztak. 2007 júliusában viszont az Arsenal által rendezett felkészülési tornán összecsaptak, és a PSG 3-0-ra nyert - az akkori csapatokból már csak Mamadou Sakho és Sylvain Armand (PSG), illetve David Albelda (Valencia) játszik még mindig ugyanott.

Ők mondták: "A PSG-nek nagyon jó játékosai vannak, maximálisan koncentrálnunk kell, hogy megállítsuk őket. Sok sztárt igazoltak, és még a csapatépítés fázisánál tartanak, de minél több időt töltenek együtt, annál jobbak lesznek" - a Valencia jobbhátvédje, Joao Pereira szerint nem szabad csak Ibrahimovicra figyelniük.

"Nem hinnénk, hogy favoritok vagyunk, a Valencia rendkívül szervezett, és mostanában megint remekül játszik. Úgy gondolom, hogy nagy taktikai küzdelemre van kilátás" - a PSG trénere, Carlo Ancelotti nem vár sok gólt.

www.globalsoccerapp.com

Mindent egy helyen az Eb-ről