Vágólapra másolva!
Mino Raiola a gyakori és drága klubváltások mestere, többek között ő képviseli Balotellit és Ibrahimovicot. Az állítása szerint nyolc nyelven beszélő menedzser sok klubnál nemkívánatos személynek számít, szerinte azért, mert mindig csak a játékosok érdekeit nézi.

Ha azt nézzük, hogy melyik futballista leigazolásáért fizették ki a legnagyobb összeget, akkor Zlatan Ibrahimovic csak harmadik Cristiano Ronaldo és Zinédine Zidane mögött. Ám ha kiszámoljuk, hogy a karrierje során melyik játékosért mozdult meg a legtöbb pénz, akkor már Ibrahimovic a listavezető. A svéd klasszis 11 év alatt hatszor váltott klubot, és összesen 171,1 millió eurót fizettek érte, amiben a játékos vitathatatlan képességei mellett menedzserének, Mino Raiolának is nagy szerepe van.

Pizza helyett focistákat árult

Az olasz származású ügynök védencei kifejezetten gyakran és drágán cserélnek klubot. Ibrahimovic mellett az ő irodájához tartozik például Mario Balotelli, aki még csak 22 éves, de máris túl van két olyan klubváltáson, amelyek során legalább 20 millió eurót fizettek érte. De Raiolának még a brazil balhátvédet, Maxwellt is sikerült elsütni olyan kluboknak, mint az Internazionale, az FC Barcelona, majd a Paris Saint-Germain. A védő nem rossz játékos, de biztosak lehetünk benne, hogy más menedzserrel aligha fordulhatott volna meg három ilyen egyesületnél is.

A mindenki által csak Minóként ismert, hivatalos nevén Carmine Raiola Olaszországban született ugyan, de családja egyéves korában Hollandiába költözött, ahol egy olasz éttermet nyitottak. A kis Mino a Haarlem csapatában kezdett el futballozni, és nem is volt tehetségtelen, de nem lett belőle profi játékos. Az üzleteléshez azonban nagyon értett, ráadásul rendkívül kiterjedt ismeretségi körrel rendelkezett a holland futballban, annak köszönhetően, hogy a szülei étterme rendkívül népszerű volt a focisták körében. Már 20 évesen saját céget alapított Intermezzo néven, majd nem sokkal később csatlakozott az első holland ügynök, Rob Jansen irodájához, a Sports Promotionhöz. Olaszországi kapcsolatait felhasználva több Ajax-játékos Serie A-ba igazolását intézte: a sort Brian Roy nyitotta, aki 1992-ben szerződött a Foggiához, majd egy évvel később ő adta el Dennis Bergkampot és Wim Jonkot az Internek.

Forrás: AFP/Josep Lago
2010-ben újságírók gyűrűjében ment tárgyalni a Barcához Ibrahimovicról

Tom Cruise volt a minta

Hamarosan ismét saját ügynökséget hozott létre Maguire Tax & Legal néven. Az elnevezést a Jerry Maguire című film inspirálta, amelyben Tom Cruise egy amerikai ügynököt alakít, aki kilép egy nagy menedzserirodából, mert úgy érzi, hogy ott túlságosan üzleties felfogásúak, nem törődnek a sportoló érzéseivel. Márpedig bevallása szerint Raiola számára ez nagyon fontos. "Mindig a kliensem érdekében dolgozom. A játékosoknak köszönhetem a vagyonomat, és ezért felelősséget érzek irántuk. A régi ügynökök a klubok érdekeit nézték, de nálam mindig a focista az első" - jelentette ki. Nem csoda, hogy személye vörös posztó sok egyesület és klubvezető szemében.

A Manchester United trénere, Sir Alex Ferguson például azért orrolt meg rá, mert véleménye szerint Raiola beszélte rá a francia középpályást, Paul Pogbát arra, hogy ne fogadja el a MU szerződésajánlatát. "Pogba menedzserével nagyon nehéz volt tárgyalni" - fogalmazott diplomatikusan Ferguson, a fiatal játékos pedig a nyáron ingyen igazolhatott a Juventushoz.

Az Ajaxnál azért haragszanak Raiolára, mert a calciopoli-botrány során egy olyan lehallgatott telefonbeszélgetés is napvilágra került, amelyben a torinóiak nagy machinátora, Luciano Moggi arra kéri a menedzsert, hogy próbáljon feszültséget kelteni az amszterdami vezetőség és Ibrahimovic között. Raiola válasza ez volt: "Holnap Zlatan otthon marad, nem megy edzésre. Aztán megbeszélek egy találkozót közte és a klub között, de két órát késni fog".

Nem kedveli őt a Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis sem, aki szerint Raiola annak ellenére Marek Hamsík eladásán ügyködik, hogy nem is ő a játékos menedzsere.

Minden idők legjobb átigazolása

Az AC Milan vezetőségével viszont kiváló a kapcsolata azóta, hogy sikerült odavinnie Ibrahimovicot, méghozzá rendkívül alacsony áron. A Barcelona először 60 millió eurót kért a csatárért, aki végül úgy igazolt Milánóba, hogy egy idényt kölcsönben töltött, és az olaszok élve az opciós jogukkal mindössze 24 millióért megvehették. Nem véletlenül mondta erről az ügyletről Raiola, hogy ez volt minden idők legjobb átigazolása - a Milannak biztosan, a Barcának kevésbé. A milánóiak mindenesetre maximálisan megbíznak a menedzserben: ő képviselte a klub érdekeit Robinho leigazolásakor (a brazil ugyanis nem Raiola játékosa), az istállójába tartozó futballisták közül pedig a Milan azóta szerződtette Mark van Bommelt (ő azóta már tovább is állt), Dídac Vilát, Urby Emanuelsont (már ő sem játszik a klubnál) és Bartosz Salamont.

Forrás: AFP/Josep Lago
A Milan alelnöke, Adriano Galliani társaságában

Aligha tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy közben Raiola sem járt rosszul. Az olasz Sky Sport értesülései szerint a menedzser jutaléka jellemzően a focista fizetésének 4-10 százaléka. Jelenleg több mint húszan tartoznak Raiola két ügynökségéhez: a Sportmannek Monacóban van a székhelye, míg a Maguire Tax & Legal irodája Amszterdamban működik, közel a Van Gogh-múzeumhoz. A bevallása szerint nyolc nyelven beszélő (olasz, holland, francia, angol, német, spanyol, portugál és "nápolyi") menedzser amúgy is vonzódik a festészethez: Balotelli értékét a Mona Lisáéhoz hasonlította, Pogbáról pedig kijelentette, hogy olyan, mint egy Dalí-festmény.

www.globalsoccerapp.com