Vágólapra másolva!
Ebben a szezonban a Real Madrid kapott góljainak 35 százaléka pontrúgást követően született, pedig a csapatban elméletileg kiválóan fejelő hátvédek játszanak. José Mourinho szerint hiába gyakorolnak az edzéseken, az egyéni hibákkal szemben ő tehetetlen - ráadásul a probléma már az előző Real-edzőket is érzékenyen érintette.

Csak a számokat nézve a Real Madrid védelme nem teljesít rosszul ebben a szezonban, hiszen a bajnokságban csak a Málaga kapott kevesebb gólt, a Real az összes tétmérkőzést tekintve 39 találkozón 40 gólt kapott eddig. Ebből a 40 gólból azonban 14 pontrúgást követően született, ami az összes találat 35 százaléka - és akkor még nem is számoltuk azt a három gólt, amit az ellenfél tizenegyesből ért el.

Az edző ilyenkor tehetetlen

A legfrissebb példa a Manchester United elleni BL-nyolcaddöntő, ahol az angolok egy szögletet követően szerezték meg a vezetést Danny Welbeck révén, aki egyszerűen megelőzte Sergio Ramost, és így fejelt a hálóba.

A mérkőzést követően a spanyol válogatott hátvéd elismerte, hogy hibázott a gólnál, ami azonban érthető módon nem nagyon vigasztalta José Mourinhót. "Aki látta a meccset, tisztában van azzal, hogy mi történt. Az edzéseken rengeteget gyakoroljuk az ilyen szituációkat, elemezzük az ellenfelek pontrúgás-variációit, minden játékos tudja, hogy mi a dolga, hol kell helyezkednie, kit kell fognia. De ha a párharcokat elveszítjük, azon nem tudok segíteni" - fogalmazott a portugál edző.

Forrás: AFP/Cesar Manso
Sergio Ramos (balra) jól fejel, de sokszor lemarad az emberéről

A 14 gólból öt született közvetlenül szabadrúgásból, vagyis ezeknél a védelmet kevésbé lehet felelősségre vonni - maximum annyiban, hogy nem éppen ildomos veszélyes helyen szabálytalanságot elkövetni. Az ilyen góloknál inkább a kapust szokták elővenni, és a világ egyik legjobbjának tartott Iker Casillas ebből az öt szabadrúgásgólból négyet kapott. De Casillast azért is sok kritika éri, mert a beíveléseknél, belőtt labdáknál meglehetősen bizonytalan, nem uralja a tizenhatost, és nem tudja megfelelően irányítani a hátsó alakzatot.

Még Ramosnak állt feljebb

Mindez persze semmit sem von le abból, hogy a védőknek is nagy a felelősségük a sok, szabadrúgásból és szögletből kapott gól miatt. Mindez már csak azért is érdekes, mert a Real középső védői (Pepe, Sergio Ramos és Raphael Varane) kifejezetten jól fejelnek, és mindehhez a testmagasságuk is megvan. Mégis, sokszor úgy tűnik, hogy fejjátékukat inkább a támadásoknál szokták kamatoztatni, mint hátul. A Real-drukkerek számára lassan minden beívelés, szöglet és szabadrúgás veszélyt jelent.

Ráadásul a probléma nem újkeletű, hiszen Sergio Ramos és Mourinho emlékezetes, edzőpályán történt vitája is azért robbant ki még tavaly januárban, mert a tréner kérdőre vonta a védőt a helyezkedése miatt. A Marca akkor szó szerint közölte, hogy mi hangzott el a felek között. A Barcelona elleni kupameccset követően Mourinho állítólag azt kérdezte Ramostól: "Hol voltál az első gólnál?", mire a hátvéd ezt felelte: "Gerard Piquét fogtam". Erre az edző így válaszolt: "Inkább Puyolra kellett volna figyelned".


Ramos válasza érdekes volt: "Puyol és Piqué helyet cseréltek, ezért úgy döntöttünk, hogy mi is embert váltunk", majd miután Mourinho tovább firtatta, hogy nem ez lett volna a feladata, a védő így folytatta: "A szituációtól függően időnként szükség van arra, hogy változtassunk a megbeszélteken, de te ezt nem tudhatod, mert sohasem fociztál profi szinten".

Ugyanakkor mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy ezzel a problémával nem csak Mourinhónak kellett szembenéznie, a pontrúgásoknál való védekezés évek óta a Real Madrid egyik Achilles-sarka. Az AS már 2009-ben készített egy statisztikát, miszerint az ezt megelőző öt szezonban a Real összesen 57 gólt kapott pontrúgásokat követően, és Mourinho elődjének, Manuel Pellegrininek is volt a gondja az ilyen gólokkal.

Akadnak vélemények, miszerint a madridiak futballfilozófiája, a látványos támadójátékra való törekvés magában hordozza ezt - aminek részben ellentmond, hogy a klub azért rengeteg remek hátvédet igazolt az évek során Walter Samueltől kezdve Fabio Cannavarón és Pepén keresztül egészen Ricardo Carvalhóig.

www.globalsoccerapp.com