Vágólapra másolva!
A Manchester United csatára, Robin van Persie annak ellenére sem elégedett a teljesítményével, hogy vezeti a Premier League góllövőlistáját. Pedig még a nagy rivális Manchester City edzője, Roberto Mancini is elismeri, hogy a holland csatár  jelenti a különbséget a MU javára a két csapat között.

Furcsa választ adott Robin van Persie a Tottenham Hotspur elleni bajnoki után az egyik újságírónak, aki azt kérdezte, hogy elégedett-e a teljesítményével. A nyáron az Arsenalból a Manchester Unitedba igazolt játékos ugyanis nemmel válaszolt. "Ha megnézzük a meccseket, akkor azt láthatjuk, hogy a többségükön jobban is teljesíthettem volna, mivel általában több helyzetem volt, mégis csak egy gólt szereztem" - elemzett önkritikusan Van Persie.

Egy gól is sokat érhet

A kijelentés azért meglepő, mert Van Persie 18 találattal vezeti a Premier League góllövőlistáját, és az összes tétmérkőzést figyelembe véve már 22 gólt szerzett ebben a szezonban. Ezt a 22 gólt úgy érte el, hogy csak három meccsen volt egynél többször eredményes, azaz 15 találkozón szerzett egy gólt. Van Persie persze valóban lehetett volna még gólerősebb, góljainak többsége azonban pontot vagy pontokat jelentett klubjának.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Forrás: AFP/Andrew Yates

A harmadik fordulóban a Southampton ellen a MU 3-2-re nyert, és mindhárom gólt Van Persie szerezte. Két héttel később a Liverpool elleni 2-1-s győzelemnél övé volt a győztes találat, akárcsak a West Ham United (1-0), a Reading (4-3) és a Manchester City (3-2) ellen - és itt csak azokat a meccseket vettük számításba, amikor a három pontot érő gól fűződött a nevéhez. Ezen kívül a Bajnokok Ligájában kettőt vágott a CFR Clujnak (a MU 2-1-re nyert), a West Ham ellen pedig az utolsó percben ő mentett döntetlenre az FA-kupában - az újrajátszott mérkőzést aztán a MU már Van Persie nélkül is megnyerte.

A titokzatos indok

A holland a legutóbbi tíz bajnokin tíz gólt ért el, és egyetlen meccs kivételével mindig egyesével pötyögtette a találatokat, csak a Wigan ellen duplázott, a Swansea ellen pedig nem volt eredményes, itt viszont kiosztott egy gólpasszt. Utóbbiból sem áll rosszul, hiszen a PL-ben a 18 gólja mellett kilenc gólpassza van, ami azt jelenti, hogy mindössze négy olyan meccse volt a bajnokságban, amikor nem talált be vagy nem adott gólpasszt - ebből kétszer csak kispados volt. Érthető, hogy Angliában nagyon sokan úgy látják: Van Persie megszerzésével a United erősebb lett a Citynél, így nagyobb az esélye a bajnoki címre is (a MU 23 forduló után öt ponttal előzi a Cityt).

A rivális edzője, Roberto Mancini is így gondolja: "Jelenleg ő a különbség a két csapat között". Mancini azt sem titkolta, hogy szerette volna leigazolni Van Persie-t. "Azért akartuk őt, mert tudtuk, hogy különbözik a csatárainktól. Közel voltunk ahhoz, hogy megszerezzük, három-négy hónappal azelőtt, hogy az United leigazolta volna. Tudom, miért nem történt meg, és nem a pénzről volt szó, de nem fogom elárulni" - titokzatoskodott Mancini.

Rés a pajzson

A nyáron sokakat meglepett Van Persie klubcseréje, hiszen Sir Alex Fergusonnak nem szokása, hogy ekkora összeget fizet egy ilyen korú játékosért. A játékos pár nappal a 29. születésnapja előtt írt alá, miközben a Manchester United történetének 20 legdrágább igazolása közül senki sem volt idősebb 27-nél. Ferguson azonban tudta, mit csinál. "Nagyon akartuk őt, a pénz nem számított" - mondta, de később elismerte, hogy maga sem gondolta volna, hogy Van Persie ennyire beválik. "Tudtuk, hogy fontos szerzemény lesz, de egy új játékosnál az első év végéig sosem tudhatod pontosan, mit fogsz kapni. Egyelőre egészen hihetetlen az a teljesítmény, ami nyújt" - bókolt a skót edzőlegenda.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Forrás: AFP/Andrew Yates

Hogy Ferguson mennyire fontosnak tartotta Van Persie leigazolását, azt jelzi, hogy nagy ellenfelét, Arsene Wengert is felhívta telefonon. Hogy pontosan mi hangzott el a két edző között, azt egyelőre nem tudni, Wenger csak ennyit árult el belőle: "Nagyon profi beszélgetés volt, és nem is egy volt belőle. A többit majd egyszer elmesélem" -mondta az Arsenal mestere, de könnyen lehet, hogy valami hasonló jellemzést adott a csatárról, mint ahogyan nemrégen az újságíróknak beszélt.

"Maximálisan hisz a saját képességeiben, tudja, miként tudja azokat legjobban kihasználni, és sokkal türelmesebb, mint öt-hat éve. Most már nem jön vissza a középpályára, elöl marad, és lehet, hogy 20 percig nem ér labdába, de tudja, hogy meglesz a lehetősége, amit ki is használ. A gyilkos ösztöne sokkal jobb, mint régen".

A Sunderland edzője, Martin O'Neill pedig így fogalmazta meg, hogy mit is jelent Van Persie a Manchester Unitednek: "Szinte a semmiből gólokat tud teremteni. Úgy tűnik, mintha semmi sem történne, a védők többségben vannak, aztán egyszer csak Van Persie rést nyit a pajzson".

A MU pedig ontja a gólokat, 23 bajnokin 57-szer talált, és ha ebben a tempóban folytatja, akkor az idényt 94-gyel zárhatja. Utoljára ilyen sokat az 1999-2000-es szezonban ért el, akkor 97-ig jutott.

www.globalsoccerapp.com