Vágólapra másolva!
A fizetéscsökkentést visszautasító Wesley Sneijder esete tovább erősítette azt a sztereotípiát, hogy a futballsztárokat csak a pénz érdekli. Pedig volt olyan közöttük, aki a teljes béréről hajlandó volt lemondani sérülése miatt, vagy a saját Mercedesét adta ajándékba a cipőjét pucoló ifistának. Egy klubelnök pedig közel hárommillió forintot költött arra, hogy taxival hazajuttassa a csapatot elkísérő szurkolókat. 

A Premier League legutóbbi fordulójában a Chelsea-Arsenal és a Tottenham Hotspur-Manchester United mérkőzéseket is hóesésben rendezték, de nem csak itt voltak zordak az időjárási körülmények. A harmadosztályban, vagyis a League One-ban a mérkőzések felét el kellett halasztani, és egy nappal korábban a Swindon Town-Shrewsbury Town meccs megrendezése is elképzelhetetlennek tűnt, akkora hó esett le a County Groundra.

Pizza a lapátolásért

A hazai egyesület azonban a honlapján felhívást tett közre, amelyben arra kérte a drukkereket, hogy segítsenek havat lapátolni. Az ötlet bevált, hiszen több mint 200-an jelentek meg, és sikerült olyan állapotba hozniuk a pályát, hogy másnap le lehetett játszani a meccset. A jutalom pedig nem csak az volt, hogy a Swindon nyert 2-0-ra, a hólapátolásban is aktív edző, Paolo di Canio ugyanis az összes önkéntesnek pizzát rendelt.

"Nem volt könnyű kezelni a szituációt, igazi vészhelyzet volt. Amikor a pizzarendelés mellett döntöttem, még csak mintegy 60-an lapátolták a havat, de később a létszám a triplájára nőtt, szóval megint hívnom kellett a pizzériát" - mesélte az olasz szakember, aki a tőle megszokott hévvel ecsetelte a történteket. "Igazán szívmelengető helyzet volt. Láttam kis srácokat, akik az apjukkal jöttek, és ugyanolyan keményen dolgoztak. A szurkolók fantasztikus tettet hajtottak végre, néhányukkal el is beszélgettem a lapátolás közben."

A 480 kilométeres taxiút

Nem gyakori, hogy egy edző vagy egy sportvezető ennyire szívén viselje a drukkerek sorsát, de Angliában azért nem is példátlan. A Sunderland korábbi elnöke, Niall Quinn már játékosként is hatalmas kedvencnek számított, olyannyira, hogy a drukkerek még egy dalt is írtak róla, illetve arról az esetről, amikor egy olaszországi túrán egy átmulatott éjszaka közben félmeztelenül, kisgatyában táncolt. A "Niall Quinn's disco pants", azaz a "Niall Quinn diszkógatyája" című nótát az egyik szurkolói csoport még kislemezként is kiadta, és amikor 2007 márciusában a drukkerek meglátták Quinnt az egyik fapados légitársaság gépén, akkor rázendítettek a dalra.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Quinn mindent megtett a szurkolókért

A légitársaság alkalmazottainak azonban ez nem tetszett, és addig nem engedték felszállni a gépet, míg a szurkolók le nem szállnak róla, ők azonban kitartottak, így végül törölték a járatot. Mindez Bristolban történt, a szurkolók és a klub vezetősége éppen hazafelé tartott a Cardiff City elleni, 1-0-ra megnyert bajnoki után. Quinn nem hagyta magukra a drukkereket, leszállt velük a gépről, majd összesen 18 taxit rendelt a reptérre, hogy a szurkolók azokkal tegyék meg a több mint 480 kilométeres utat. Számítások szerint ez körülbelül nyolcezer fontjába (mai árfolyamon 2,7 millió forint) került.

Cipő helyett Mercedes

Angliában szokás, hogy a profi játékosok valamilyen ajándékot adnak azoknak az ifistáknak, akik a szezon során a cipőjüket pucolják - a cipőpucolás szintén angol tradíció. Az ajándék általában egy focicipő szokott lenni, de 2008 májusában a Birmingham City 17 éves tehetsége, James McPike szomorúan konstatálta, hogy Olivier Kapo, akinek a cipőjét ő tisztította, nem tud erről a hagyományról. Poénból azért megkérdezte tőle, ha a csukát már hazavitte, akkor esetleg odaadná-e neki az autóját, mire Kapo csak annyit mondott: "rendben", és átadta a vadonatúj, 30 ezer fontos Mercedesének a slusszkulcsát.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Kapo nagyvonalúságát nehéz felülmúlni

McPike először szóhoz sem jutott, majd rövid gondolkodás után közölte Kapóval, hogy nagyon szépen köszöni, de nem fogadhatja el, mert úgysem tudná kifizetni az autó biztosítását. A francia focista azonban ezt is kifizette helyette, és az ifista egy nyáron át a Mercedesszel furikázott. Augusztusban Kapót eladták a Wigan Athleticnek, McPike pedig köszönettel visszaadta neki a kocsit, mivel túl sokba került a fenntartása, és visszaült a jól megszokott Fiat Puntójába.

A sérült példaképnek nem jár a fizetés

Az utóbbi időben az olasz klubok igyekeznek megszabadulni azoktól a sztároktól, akik néhány évvel korábban kötött szerződésüknek köszönhetően csillagászati fizetést kapnak. Volt, akit inkább ingyen elengedtek, és arra is volt példa, hogy a focista belement a fizetésének csökkenésébe. Sneijder erre nem volt hajlandó az Internél, így hónapokon keresztül jegelték, míg végül eladták. A holland középpályás tovább erősítette a pénzéhesnek tartott labdarúgók sztereotípiáját, pedig olyan klasszisok is akadtak, akik a teljes bérükről is hajlandóak voltak lemondani.

Fernando Redondót az AC Milan 2000 nyarán vette meg a Real Madridtól, de szinte az első edzésén súlyos sérülést, térdszalagszakadást szenvedett, így közel két évig nem léphetett pályára. Az argentin középpályás egy idő után kijelentette: amíg sérült, lemond az évi közel hárommillió fontos béréről, sőt, a klub által biztosított házat és autót is vissza akarta adni, ebbe azonban a klubvezetés nem egyezett bele.

Forrás: AFP/Sunny Mok
Redondo mindent vissza akart adni

Korábban az AS Roma középpályása, Damiano Tommasi egy súlyos sérülés után felajánlotta, hogy csak annyi fizetést kapjon, mint az ifisták. "Szeretem a munkámat, és még pénzt is kapok érte, ami nagy öröm, de ugyanakkor felelősséggel is jár. A gyerekek példaképnek tartanak minket, jó példát kell mutatnunk" - mondta a 25-szörös válogatott játékos.

Az angol Lee Cook gyermekkora óta a Queens Park Rangersnek szurkolt, így hatalmas öröm volt a számára, hogy 2004 és 2007 között a klubnál futballozott. Az egyesület azonban anyagi okokból kénytelen volt eladni őt, a Fulham 2,5 millió fontot fizetett érte, Cook pedig az új csapatától kapott aláírási pénzt, 250 ezer fontot odaadta korábbi klubjának. "Senki sem gyakorolt nyomást rám, az én döntésem volt. Szeretem a QPR-t, és így akartam segíteni rajta" - jelentette ki.

www.globalsoccerapp.com