Vágólapra másolva!
A Videoton új edzőjét Josénak hívják, portugál, korábban dolgozott az FC Portónál és a Benficánál, volt az Uniao Leira edzője. Ezek alapján a fehérváriak akár José Mourinhót is szerződtethették volna - azonban az új mester José Gomes, aki vezetőedzőként eddig kevésbé volt sikeres, viszont igazi nagycsapatoknál dolgozott asszisztensként.

Az elmúlt időszakban két portugál is hasonló karriert befutva jutott el a szakma legjobbjai közé. José Mourinho és André Villas-Boas pályafutásában közös, hogy játékosként nem vitték semmire (Mourinho pár meccset azért játszott profiként), majd asszisztensként dolgozva gyűjtöttek tapasztalatot, hogy aztán vezetőedzőként megkapva a lehetőséget sikeresek legyenek. Lehet, hogy a Videotonnál is ezt a pályaívet tartották követendőnek, amikor José Gomest választották.

Egy ambiciózus fiatalember

José Manuel Martins Teixeira Gomes 1970. augusztus 28-án a Portugália északi részén fekvő Matosinhosban született, és játékosként a Valadares FC nevű amatőrcsapatig jutott, amely az elsősorban turisták által látogatott Vila Nova de Gaia település klubja. José Gomes már nagyon fiatalon érdeklődött az edzősködés iránt, 22 évesen a játék mellett már a klub U15-ös csapatának volt a trénere.

Forrás: www.vidi.hu

Úgy érezte, hogy ennél magasabb szinten is megállná a helyét, ezért fogta magát, és 2005 nyarán bejelentkezett a másodosztályú Pacos Ferreirához, hogy szeretne munkát kapni. A csapat akkori edzője, António Jesús így emlékezett a történtekre: "Nagyon meglepett, hiszen csak amatőr szinten volt tapasztalata, de hamar kiderült, hogy rendkívül intelligens, elméletileg nagyon képzett, és rendkívül tanulékony".

José Gomes így mindössze 25 évesen a Pacos Ferreira pályaedzője lett, és hogy jó munkát végzett, azt bizonyítja, hogy amikor António Jesús a következő szezon közben átigazolt a Sporting Covilhához, akkor fiatal asszisztensét is magával vitte. A Covilhával egy szezont a harmadosztályban is eltöltött ebben a pozícióban, ám újabb egy év elteltével már a Gil Vicenténél kapott munkát - mint erőnléti edző.

Ez rendkívül sikeres időszak volt a számára, hiszen a klub előbb feljutott az élvonalba, majd az első osztályban az előkelő ötödik helyet szerezte meg. Időközben a Pacos Ferreira is élvonalbeli lett, és 2000 nyarán visszacsábította a szakmai stábba Gomest. A fiatal erőnléti edzőre ekkor már a nagy kluboknál is felfigyeltek, és újabb egy év elteltével a Benficánál töltötte be ezt a pozíciót. Két évet töltött ott, a második szezonjában többek között Fehér Miklóssal is együtt dolgozhatott. A lisszaboniaknál eltöltött időszak azért volt nagyon fontos későbbi karrierje szempontjából, mert itt ismerkedett meg Jesualdo Ferreirával.

Kevés siker vezetőedzőként

Az elismert szakemberrel való közös munka azonban 2003 nyarán félbeszakadt, mivel Gomes végre vezetőedzőként is kipróbálhatta magát: a Pacos Ferreira szerződtette, de az egyesületnél hamar megbánták, hogy bíztak a fiatal szakemberben. Bemutatkozása ugyanis katasztrofálisan sikerült: nyolc forduló alatt a csapat hét vereséget szenvedett, így a kilencedik mérkőzésen már nem ő ült a kispadon - az pedig aligha vigasztalta, hogy utódja, José Mota sem tudta megmenteni a csapatot a kieséstől.

A következő két évben Gomes mindenesetre csak a másodosztályban kapott munkát, ahol kifejezetten sikeresen szerepelt: a Desportivo Avest a szezon közben átvéve a nyolcadik helyet szerezte meg, majd a Leixoessel hatodik lett, így az Uniao Leiria vezetősége úgy érezte, hogy érdemes vele próbát tenni. Az élvonal azonban még mindig túl erős volt a számára, vagy egyszerűen csak nem volt szerencséje, annyi mindenesetre tény, hogy hét tétmeccsből egyet sem tudott megnyerni: csapata az Intertotó-kupában kétszer kikapott a Hamburgtól, majd a bajnokságban két iksz mellett háromszor veszített, így menesztették.

Nem sokáig volt azonban munka nélkül, a másodosztályú Moreirense rögtön munkát kínált neki, és itt ismét jól kezdett, tíz meccsből ötöt megnyert. 2007 nyarán a Deportivo Aves vezetőedzője lett, szintén a másodosztályban, de a 12. fordulót követően kirúgták. Ez volt az utolsó alkalom, hogy vezetőedzőként vállalt munkát - hamarosan ugyanis egykori mentora, Jesualdo Ferreira hívta az FC Portóhoz pályaedzőnek.

Kispadon a Manchester United ellen

José Gomes már a 2007-2008-as idény végén is a Portónál dolgozott, vagyis részese volt a bajnoki sikernek, majd a következő szezonban ismét aranyérmet nyert. 2010-ben viszont csak harmadik lett a csapat, így Ferreirát elküldték, Gomes pedig vele együtt meg sem állt Málagáig. A spanyol klubnál csak kilenc bajnokit éltek meg, de hamarosan a görög Panathinaikosznál vállaltak közösen munkát, és egészen 2012 novemberéig maradtak. Ferreira menesztése egyben Gomes számára is a távozást jelentette, és mentora a Sportinghoz már nem vitte őt magával, így a még mindig csak 42 éves tréner szabaddá vált - ami kapóra jött a Videotonnak.

Ugyan Gomes 2007 decembere óta nem dolgozott vezetőedzőként, de ez nem jelenti azt, hogy nem is ült ilyen minőségben a kispadon. Ferreira ugyanis többször is hiányzott eltiltás, vagy betegség miatt, és ilyenkor asszisztense helyettesítette. Így volt ez például 2010 májusában az Uniao Leiria elleni bajnokin, amelyet a Porto 4-1-re nyert meg, illetve 2011 decemberében, amikor a Panathinaikosz 2-1-re nyert a Panioniosz ellen.

Gomes legfontosabb meccse azonban ilyen szempontból alighanem a 2009. április 15-én lejátszott Porto-Manchester United BL-nyolcaddöntő volt, ahol Jesualdo Ferreira eltiltás miatt nem ülhetett le a kispadra. Az első meccsen az Old Traffordon 2-2-es döntetlen született, de a MU Portóban is nyerni tudott 1-0-ra, így kiverte a portugál csapatot.

Ami a Vidi új edzőjének szakmai elképzeléseit illeti, mivel erőnléti edzőként is dolgozott, így a portugál források szerint nagy jelentőséget tulajdonít a fizikai felkészítésnek, ugyanakkor taktikailag is nagyon képzettnek tartják. Vezetőedzőként egyik klubjánál sem ragaszkodott egyetlen taktikai felálláshoz: a 4-3-3, a 4-2-3-1 és a 4-4-2 is szerepelt a repertoárjában.

Elődjéhez, Paulo Sousához hasonlóan ő is nagyon agilisan viselkedik a kispadon, a Porto pályaedzőjeként többször is kiállították - egy alkalommal az akkor az Académica Coimbrát irányító Villas-Boassal került konfliktusba. Ugyan asszisztensként igazi világsztárokkal dolgozhatott együtt (Lisandro López, Lucho González, Raúl Meireles, Hulk, Fredy Guarín), már korábban szeretett volna ismét vezetőedzőként tevékenykedni: 2011 nyarán a román FC Brasov csábította, azonban akkor a Panathinaikosz nem engedte el. A Videotonnak ilyen problémával már nem kellett szembenéznie.

www.globalsoccerapp.com