Vágólapra másolva!
Nem az Eden Hazard-t feldühítő labdaszedő az első, aki valamilyen formában beavatkozott egy mérkőzés alakulásába. Az időhúzás mellett egy gyorsan visszaadott labda is döntő lehet, de végszükség esetén a labdaszedő vészkapusként vagy gólszerzőként is szerepet vállalhat.

Háromról biztosan, de akár öt mérkőzésről is eltilthatják a Chelsea belga támadóját, Eden Hazardot, aki a Swansea City elleni Ligakupa-visszavágón azért kapott piros lapot, mert megrúgta az egyik labdaszedőt. A 17 éves Charlie Morgan a meccs után ugyan elnézést kért, mégis, az angol közvélemény egy része egyáltalán nem ítéli el a focistát, sőt, több egykori is jelenlegi játékos azt nyilatkozta, hogy valószínűleg ők is hasonlóan tettek volna. Hazardot eddigi pályafutása során még nem állították ki, és sárga lapot is csak elvétve kapott, de a labdaszedőnek sikerült elérnie, hogy ne legyen makulátlan az előélete.

Lehmann higgadt maradt

A Swansea City időközben cáfolta, hogy kifejezetten utasításba adták volna a labdaszedőknek, hogy húzzák az időt, de ezt aligha kellett megtenni, ez valószínűleg mindenhol megfordul a pálya szélén álló srácok fejében, elvégre őket a hazai csapat biztosítja. De sokkal elegánsabban is meg lehet oldani a dolgot, mint azt Morgan tette.

A 14 éves, hannoveri Aron Schulz például a német drukkerek egyik liblingje lett, amikor 2009 márciusában lóvá tette Jens Lehmannt. A bajnokin a Stuttgart vesztésre állt, nem csoda, hogy Lehmann gyorsan szerette volna játékba hozni a labdát, de a hannoveri srác alaposan becsapta.


"Szörnyű, hogy manapság már a fiatalokat is csalni tanítják" - háborgott a meccs után a kapus, de azért annyira nem vette komolyan a dolgot, hiszen fél évvel később a ZDF műsorában már barátságosan átölelte a fiút.

Az UEFA-kupában 2007-ben játszott Tottenham Hotspur-Anorthoszisz Famaguszta mérkőzésen a londoniak labdaszedője viszont rögtön visszadobta a labdát a ciprusi játékosnak - más kérdés, hogy kifejezetten érzékeny helyen találta el, a drukkerek legnagyobb örömére.


És hogy Angliában a labdaszedők mennyire lazák, azt a Grimsby Town egyik ifistája mutatta meg még 2005-ben a Tottenham elleni Ligakupa-mérkőzésen: meg sem kellett mozdulni ahhoz, hogy visszaadja a labdát.


Pofon a lassúságért

Persze arra is akadt példa, hogy valaki Hazardhoz hasonlóan reagált, vagy még nála is durvábban. Májusban Vanczák Vilmos sioni csapattársa, Geoffrey Serey Dié a Lausanne elleni bajnokin a lefújás után odament az egyik labdaszedő fiúhoz, és felpofozta. Azon húzta fel magát, hogy a srác rendre szándékosan lassan adta vissza a labdát, a Sion pedig kikapott 1-0-ra.


A veterán argentin kapus, Gastón Sessa egész karrierje során híres volt arról, hogy nehezen tud uralkodni magán. Volt, hogy azért állították ki, mert fejbe rúgta a Boca Juniors támadóját, Rodrigo Palaciót. A jelenleg a másodosztályú Boca Unidosban védő Sessa tavaly októberben az Independiente Rivadivia elleni találkozón egy jól irányzott rúgással fejbe találta a labdával a kapu mellett álló labdaszedő srácot, aki erős spéttel esett ugyan el, de ezzel együtt a piros jogos volt a kapusnak.


Sőt, testi sértés miatt a rendőrség is őrizetbe vette, és az éjszakát cellában töltötte, majd miután kiengedték, az utcán összeverekedett egy Rivadivia-drukkerrel. De nem járt sokkal jobban az a labdaszedő sem, aki tavaly júniusban a Corinthains szebb napokat is látott csatára, Adriano mellett dobta el a labdát, a focista ugyanis jókorát taszított rajta.


A világ legcsinosabb labdaszedője

Az időhúzás ugyanakkor csak akkor cél, ha az eredmény megfelelő, viszont amennyiben az ellenfél vezet, máris a gyorsaság a legfontosabb erény. A jó helyzetfelismerés a pálya szélén is nagyon fontos lehet, amint azt 2009 márciusában az izraeli másodosztályú Hapoel Haifa egyik ifistája demonstrálta. Amikor a Bnei Lod elleni találkozón az ellenfél kapusa messzire kifutva tisztázott, akkor a labdaszedő rögtön eszmélt, azonnal adta a labdát saját játékosának a bedobáshoz, és az akció vége gól lett.


Brazíliában tavaly a riói állami bajnokság döntőjében született hasonló találat: a Botafogo uruguayi csatára, Sebastián Abreu azt követően viharzott el a szélen, hogy a csapat labdaszedője villámgyorsan visszaadta a labdát. A dolog pikantériáját az adta, hogy az ominózus labdaszedő egy 22 éves nő, bizonyos Fernanda Maia volt, akiből kisebb sztár lett az eset után. Ő ugyan eleinte nem győzött szabadkozni ("Nem én szereztem a gólt, hanem Maicosuel, én csak azt tettem, ami a feladatom" - jelentette ki), de azért elfogadta a Playboy felkérését egy fotózásra, ahol előbb a Botafogo mezében, majd meztelenül pózolt.


Van gól, nincs gól

Egy gyorsan visszaadott labda szinte felér egy gólpasszal, de a brazil alacsonyabb osztályban már arra is akadt példa, hogy a labdaszedő érvényes gólt szerezzen. 2006-ban a harmadosztályú Santacruzense-Atletico Sorocabana találkozón a hazaiak az utolsó percben egygólos hátrányban voltak, ám a csatár, Samuel lövése mellé gurult. A kapus lassan elindult összeszedni a labdát, amit azonban a kapu mögött álló labdaszedő begurított a kapuba, mire az esetnek háttal álló játékvezető mindenki nagy meglepetésére gólt ítélt.


A meccset egyébként egy nő, Silvia Regina de Oliveira vezette, aki korábban már az élvonalban is közreműködhetett, sőt 2004-ben egy Copa Sudamericana mérkőzésen is fújta a sípot, ezzel az esettel viszont véget is ért a karrierje.

A fenti esetben a játékvezető rossz döntést hozott, azonban amikor a labdaszedő beszalad a pályára, és kirúgja a kapuba tartó labdát, akkor a bíró a szabályok értelmében nem ítélhet gólt. Dél-Amerikában természetesen ilyen is volt már, természetesen Brazíliában, a Sergipe-Guarani meccs utolsó percében, amikor 1-0-s vendégvezetésnél minden mindegy alapon a hazaiak kapusa is felment egy szöglethez. A Guarani megszerezte a labdát, kontrát vezetett, és úgy tűnt, hogy be is talál - azonban az üres kapu felé tartó labdát a labdaszedő kirúgta a gólvonalról.

www.globalsoccerapp.com