Vágólapra másolva!
Tíz napon belül a Liverpool első és második számú kapusa is piros lapot kapott, ami jó helyzetbe hozta Gulácsi Pétert, a 21 éves magyar kapust ugyanis visszahívta az Everton elleni FA-kupa-meccsre készülő csapat edzője, Kenny Dalglish. Gulácsi decemberi térdsérülése óta nem védett, de ettől még határozottan az a célja, hogy ő legyen a legjobb magyar kapus - megelőzve az Olimpiakosszal görög bajnok Megyeri Balázst és a Boltonban brillírozó Bogdán Ádámot.

Mennyire lepődne meg, ha ön védené a Liverpool kapuját az Everton ellen a Wembleyben?

Eddig nem mondta senki, hogy én fogok védeni, csütörtökön egy edzésünk volt, a kezdőcsapatot pedig mindig a meccs előtt hirdetik csak ki. De én már semmin nem lepődnék meg, és úgy készülök, hogy ha odakerülök, akkor készen álljak a játékra, és megpróbálom a legjobbamat nyújtani. Ha csere leszek, az is nagy dolog, és érdekes látvány lesz a Wembley 90 ezer nézővel, a lelátó fele piros, a fele kék lesz.

Kenny Dalglish vezetőedző mit mondott, miután visszatért?

Üdvözölt, és azt mondta, örül, hogy viszontláthat, majd rögtön rátért a hétvégi meccsre. Itt, Liverpoolban most minden csak erről szól.

Milyen a hangulat a Liverpoolnál, érezhető, hogy a vártnál rosszabbul áll a csapat a bajnokságban?

Senki sem elégedett, de legalább a kupákban kiemelkedően szerepelünk, a Ligakupa-győzelem után egy Everton elleni továbbjutással talán feledtetni lehetne a szurkolókkal a gyengébb bajnoki idényt. De még a bajnokságban is megpróbálunk minél előbbre végezni, a minimális cél, hogy az Evertont - amely most egy ponttal áll jobban - megelőzzük.

Valami lehet a Liverpool-kapusokkal, hiszen Pepe Reinát április elsején, Alexander Donit pedig kedden, a Blackburn ellen állították ki. Mi történt?

Nem hiszem, hogy bármi gond lenne a fejükkel, ez csak egy véletlen egybeesés, hogy rövid időn belül két kapus is piros lapot kapott. Ha megnézzük Reina liverpooli múltját, az elmúlt öt év összes meccsén védett, most kell csak kihagynia három találkozót.

Váratlanul érte, hogy a Liverpool visszahívta?

Az elmúlt két nap őrület volt, eléggé hirtelen történtek a dolgok. De nagyon örülök, mert az elmúlt szűk két hónapban arra vártam, hogy valami hasonló történjen velem. Volt egy térdsérülésem december végén, február közepe óta fitt vagyok, és alig várom már, hogy megmutathassam, mire vagyok képes.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Hull Cityből ősszel kirobbanthatatlan volt, a sérülése után viszont nem sikerült visszakerülnie a kezdőbe. Miért?

A Hullnak még volt ideje arra, hogy hosszabb távra kapust szerezzen, mert nem lehetett tudni, hogy mennyit kell kihagynom. A klub a biztos megoldást választva kölcsönkérte az Arsenaltól Vito Mannonét, aki aztán hat-hét meccsen stabilizálta a helyét a kezdőben, gólt is alig kapott. Mire visszatértem, nem volt oka az edzőnek a változtatásra.

Les Parry, aki a Tranmere-nél volt az edzője, csütörtökön azt mondta, hogy a harmadosztályú csapat 2011-ben önnek köszönhette a bennmaradást, amikor kölcsönkapusként remekelt az idényhajrában. Egyúttal a 21 éves korához képest érett kapusnak nevezte. Mit jelent ön számára egy ilyen dicséret?

Fontosak a volt edzőim visszajelzései, és az ilyen dicséretek főleg akkor jelenteken sokat egy játékos számára, amikor esetleg klubváltás előtt áll. A Tranmere fontos állomása volt a karrieremnek, jó ilyen véleményt visszahallani.

Jó az önnek, hogy a Liverpool rendre kölcsönadja?

Amikor a menedzsereimmel a jövőmről gondolkoztunk, az első számú szempont a folyamatos játéklehetőség volt. A mostani idényben is ez volt a cél, és ez rendben is lett volna, ha nem jön közbe a sérülés. Pedig ha nincs a sérülés, akkor 35-40 Championship-meccsen védhettem volna, ami nem lenne rossz. A célom, hogy ezt az építkezést mihamarabb újrakezdjem. Sokat tanultam a mostani évben is, sok dologban megerősödtem, sok mindent tudok majd hasznosítani, a legfontosabb viszont, hogy védeni akarok.

Kortársát, Megyeri Balázst a 2009-es U20-as vb-n megelőzte a rangsorban, most viszont ő áll jobban: görög bajnok lett az Olimpiakosszal, és a Bajnokok Ligájában is védett. Ennek alapján sem bánta meg, hogy a Liverpoolt választotta, és nem egy középerős bajnokság élcsapatát - mint Megyeri?

Nem bántam meg, mert éppen azáltal tudtam az U20-as vb-n elé kerülni, hogy fiatalon Liverpoolba jöttem. Ez folyamatosan így lesz, egy-egy lépcsőfokról valamelyikünk mindig hamarabb tud majd továbblépni. Lehet, hogy vannak apró dolgok, amelyeket másképp csinálnék, lényegi dolgokban nem változtatnék, biztos vagyok abban, hogy jó úton járok. Balázzsal tartom a kapcsolatot, jóban vagyunk, szurkolunk egymásnak, az pedig, hogy odakerült, ahol most van, nagy dolog a magyar futball számára.

Forrás: AFP/Cris Bouroncle

Nincs önben féltékenység?

Nyilván az ember mindenhol, mindenben szeret első lenni. De ugyanúgy, ahogy ön is mondta, az U20-as vb-n én élveztem a bizalmat, amit lehet, Balázsnak akkor nehezebb volt feldolgozni, mert ő is védeni szeretett volna. Ami köztünk van Balázzsal, vagy bármely más hasonló korú kapussal, az nem féltékenység, inkább versenyhelyzet. Ráadásul inspiráljuk is egymást azzal, hogy mindketten a legjobbak szeretnénk lenni, mivel a kapusposzton az a legfontosabb, hogy te legyél a legjobb.

Bogdán Ádám már a Premier League-ben is elismert kapusnak számít. Az ő remekléséhez mit szól?

Ugyanazt, amit a Balázséhoz. Vele is jó a viszonyom, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és örülök a sikereinek. Ádám három évvel idősebb nálunk, így nem annyira közvetlen vetélytárs.

Képesnek tartja magát arra, hogy az említett kapusokat is megelőzve, néhány éven belül stabil válogatott legyen?

Ezek a dolgok akár egy hónap alatt megváltozhatnak, én sem tudom, hogy mi lesz szombaton. Ha bekerülök, az megint egy új helyzetet teremtene. Persze nem győzöm hangsúlyozni a folyamatos játéklehetőség fontosságát. S mint mindenki másnak, aki focizik, az a célom, hogy egyszer én is szerepeljek a válogatottban, amihez az kell, hogy egyszer én legyek a legjobb. Ha nem érezném magam képesnek erre, nem is lenne értelme ezt csinálni. De nyilván ők is ezt érzik, akikkel a rivalizálás ellenére megvan a jó kapcsolat.