Vágólapra másolva!
A Kansas City Wizards vezetősége szerint George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa átverte őket, ezért az amerikai bajnokságban (MLS) szereplő klub a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordult - értesült a Nemzeti Sport.

A Honvéd csatára, Hercegfalvi Zoltán 2009 júliusában igazolt kölcsönben a Kansas Cityhez, az ezért járó 100 ezer dollárt (akkori árfolyamon 19 millió forint) át is utalták az amerikaiak, ám egy hónappal később véletlenül ismét elküldtek egy ugyanekkora összeget a kispestieknek.

"Amikor rájöttünk, hogy hibáztunk, megkerestük Hemingway urat, ám azt nem mondhatom, hogy korrekt partnerre találtunk a személyében" - válaszolt a Nemzeti Sport kérdésére Lino DiCuollo, az MLS átigazolásokért felelős alelnöke. "Mivel ő azt állította, hogy a második százezret elköltötte, felajánlottuk, fizessen részletekben. Öt-, illetve húszezer dollárt kaptunk is, aztán a vonal megszakadt, egy éve nem reagál a megkereséseinkre."

A Kansas City ezért a FIFA-hoz fordult, hogy behajtassa a maradék 75 ezer dollárt, ám a Budapest Honvéd a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) levélben jelezte, hogy nem jogos az amerikai klub követelése. A kölcsönadási szerződésben a Kansas City egy opciót is kapott Hercegfalvi játékjogának megvételére. "Az MLS átutalt 100 ezer dollárt a Budapest Honvéd számlájára, amely utalást ráutaló magatartásként annak vettük, hogy ez az első részlete volt Hercegfalvi Zoltán játékjogának végleges megszerzésére" - áll a levélben.

"Több hónappal később az MLS értesített minket, hogy a pénz nem a játékos megvételére irányult, hanem csak véletlenül utalták át. Mi ekkor két ütemben az összeg egy részét visszautaltuk az MLS-nek. Közben Hercegfalvi Zoltán visszatért a Budapest Honvédhoz, és kiderült, hogy sérülten, rosszul megoperálva és ellátva, használhatatlanul küldték vissza a játékost. Ezek után természetes, hogy klubunknak követelése keletkezett az MLS felé."

A Nemzeti Sport úgy értesült, hogy a levél óta George F. Hemnigway kereste Lino DiCuollót, hogy peren kívül egyezzenek meg, de az amerikai sportvezető rácsapta a telefont.