Vágólapra másolva!
Huszonkét év után hétfőn távozott a brazil fociszövetség elnöki posztjáról Ricardo Teixeira. A sportvezetőt szinte egész pályafutása alatt korrupciós vádak érték, és bár sosem sikerült semmit rábizonyítani, Romario kijelentette: "kiirtottuk a rákot a brazil fociból." Teixeira 79 éves utóda nem akar változtatni elődje politikáján.

Vastagbélbetegségre hivatkozva mondott le több mint két évtized után Ricardo Teixeira, aki elnöki búcsúlevelében azt írta, elvégezte a feladatait a brazil fociszövetség élén. A 64 éves vezető útját honfitársa, a korábbi FIFA-elnök Joao Havelange egyengette, annak idején ugyanis az ő lányát vette feleségül. Bár mindkét sportvezető szegénynek nevezte a brazil szövetséget, hivatali tevékenységüket állandó korrupciós vádak kísérték.

Legutóbb a BBC Panorama című műsorában állították, hogy az ISL nevű marketingcég 9,5 millió dollárt adott Teixeirának a kilencvenes évek végén. A FIFA szerint nyilvánosságra akarták hozni az ügy dokumentumait, ám néhány érintett kérésére mégis bizalmasan kezelték. Havelange a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is volt, de még az ellene indított etikai vizsgálat befejezése előtt lemondott. Később mindkét vezető az ártatlanságát hangsúlyozta.

2001-ben a brazil kongresszus 13 rendbeli törvénysértéssel, többek között adócsalással, pénzmosással és ügyvédek félrevezetésével vádolta Teixeirát, ugyanakkor az ügy nem került bíróság elé.

Hét évre rá két rendőrségi vizsgálat folyt ellene, az egyik egy Portugália elleni barátságos meccs bevételeinek elsikkasztásáról, a másik az ISL-ügyről.

Teixeirára plusz nyomást helyezett a 2014-es brazíliai vb építkezéseinek csúszása, bár Jerome Valcke, a FIFA főtitkára próbálta elkenni a felelősséget, mondván: félrefordították a nyilatkozatát, mely szerint Brazíliát "seggbe kell rúgni", hogy teljesítse a kötelezettségeit.

Brazília 1994-es világbajnok csapatának egyik legjobbja, Romario valósággal lelkendezett a Twitteren Teixeira távozása után: "Ünnepnap a mai. Kiirtottuk a rákot a brazil fociból."

Forrás: AFP/Cleber junior
Romario örül Teixeira távozásának

Az exelnököt ugyanakkor egyik ügyében sem ítélték el, ő maga pedig sikeresnek értékeli a tevékenységét: "A mi országunkban két dolog kapcsolódik a futballhoz: a tehetség és szervezetlenség. Ha nyerünk, a tehetséget dicsőítjük. Ha vesztünk, a szervezetlenséget kárhoztatjuk. Megtettem, amire lehetőségem nyílt, az egészségemet is feláldozva."

Teixeira utódának - választások nélkül - José Maria Marint nevezték ki. A 79 éves korábbi politikus nem ígért változásokat: "Folytatni fogom azt a fantasztikus munkát, amelyet Ricardo Teixeira végzett."