Vágólapra másolva!
A 20 éves Stephan El Shaarawy vezérletével az AC Milan kezd ismét formába lendülni, és hogy Milánóban most mennyire bíznak a tehetségekben, azt jelzi, hogy szeretnék felvinni az első csapat keretéhez a mindössze 15 éves Hachim Mastourt. Ezzel ő lenne a Serie A történetének legfiatalabb játékosa.

A Catania elleni idegenbeli győzelem is jelzi, hogy a Milan lassan kilábal a hullámvölgyből, és Massimilano Allegri is egyre inkább érzi az ideális összeállítást. A csapatban egyre több a fiatal játékos, a góllövőlista élén álló Stephan El Shaarawy is mindössze 20 éves. Ha pedig a klub tervei valóra válnak, akkor rövidesen egyik játékosa rekordot dönthet a Serie A-ban.

A Serie A szabályai szerint az olasz élvonalban 16 évnél fiatalabb játékos nem léphet pályára, azonban a Milan most külön engedélyt kért a ligától a 15 éves Hachim Mastour miatt.

A fiatal tehetség a nyáron érkezett a Reggianától, ahonnan többek között a Manchester City és az Internazionale is szerette volna megszerezni. Utóbbi klub színeiben egy utánpótlás-tornán pályára is lépett, azonban szerződést már a Milannál írt alá. Ebben alighanem nagy szerepe volt, hogy félmillió eurót fizettek érte. Mastour először az ificsapathoz került, ahonnan gyorsan felhívták a tartalékok közé, azaz a primaverába, ahol a korábban Kispesten és Siófokon is dolgozó Aldo Dolcetti az edző.

Egy kis ízelítő Mastour tudásából:


A fantasztikus labdaérzékkel rendelkező, kiválóan cselező Mastour június 15-én lesz 16 éves, vagyis a következő szezonban már nincs szüksége speciális engedélyre. Jelenleg azonban mindössze 15 éves és 161 napos, így amennyiben március előtt bemutatkozna a Serie A-ban, akkor ő lenne minden idők legfiatalabb ligajátékosa. A rekordot az AS Roma egykori kiválósága, Amedeo Amadei tartja, aki 1937-ben 15 évesen és 280 naposan játszott az olasz élvonalban.

Az eddigi legfiatabb pályára lépők:

OrszágNévÉletkorIdőpont
SpanyolországSansón (Celta Vigo)15 év 251 nap1939. december 31.
OlaszországAmedeo Amadei (AS Roma)15 év 280 nap1937. május 2.
HollandiaWim Kras (Volendam)15 év 287 nap1959. november 22.
FranciaországLaurent Paganelli (Saint-Étienne)15 év 300 nap1978. augusztus 25.
Belgium Nii Lamptey (RSC Anderlecht)15 év 359 nap1990. december 16.
SkóciaScott Robinson (Hearts FC)16 év 44 nap2008. április 26.
Premier League*Matthew Briggs (Fulham FC)16 év 65 nap2007. május 13.
NémetországNuri Sahin (Borussia Dortmund)16 év 335 nap2005. augusztus 6.



Válogatottban a nagykorúság előtt

A legerősebb európai bajnokságokban ennél fiatalabban csak Spanyolországban szerepelt valaki, de nagyon régen, még az 1930-as évek végén. Mindez persze nem azt jelenti, hogy manapság nincsenek tehetséges tinédzserek, vagy kevesebb lehetőséget kapnának, még ha a sztárkluboknál valóban nehezebb is a helyzetük. Az aktuális idényben a négy topligában, azaz az olasz, a spanyol, a német és az angol élvonalban eddig kilenc 18 évnél fiatalabb futballista szerepelt.

Az utánpótlás-nevelése miatt sokat dicsért Bundesligában csak egyetlen ilyen akadt, a frankfurti Marc-Oliver Kemp. Az angol bajnokságban, amellyel kapcsolatban gyakran szokták emlegetni, hogy a fiataloknak nehéz dolguk van, négyen is játszottak, mielőtt nagykorúvá váltak volna, ráadásul közülük hárman is angolok, sőt a liverpooli Raheem Sterling már felnőttválogatott.

Olasz- és Spanyolországban pedig két-két 18 évnél fiatalabb focista szerepelt ebben az idényben. Közülük a legfiatalabb a Málaga kameruni csatára, Fabrice Olinga volt, aki az első fordulóban, a Celta Vigo ellen csereként beállva győztes gólt szerzett - mindössze 16 évesen és 98 naposan. Ezzel ő lett a spanyol bajnokság történetének legifjabb gólszerzője.

A magyar bajnokság a fiatalok foglalkoztatása szempontjából állja az összehasonlítást a topligákkal, hiszen ebben a szezonban az OTP Bank Ligában eddig három 18 évnél fiatalabb játékos lépett pályára: a paksi Hahn János Csaba, a szombathelyi Németh Márió és a diósgyőri Csirszki Martin - utóbbinak egy gólpassza is volt az Újpest ellen.

www.globalsoccerapp.com