Vágólapra másolva!
A Barcelona saját nevelésű kulcsjátékosai immár nyolc éve együtt futballoznak, a napokban bejelentett szerződéshosszabbítások azt jelentik, hogy ez még évekig így lesz. A sportág korszakos jelentőségű csapatainál hasonlóra csak akkor volt példa, ha a játékosok többsége az adott klubnál nevelkedett.

Ha a Barcelona szurkolóinak volt némi kétségük afelől, hogy a jelenlegi sikercsapat felbomlik, akkor a napokban megnyugodhattak, hiszen a klub bejelentette: Xavi, Carles Puyol és Lionel Messi is meghosszabbította szerződését. Ha idevesszük még Andrés Iniestát és Víctor Valdést is, akkor elmondható, hogy az alapemberek közül öten már majd egy évtizede együtt játszanak, és soha nem is futballoztak más csapatban felnőttként.

Xavi majdnem a Milané lett

Közülük Messi mutatkozott be legkésőbb az első csapatban, ő 2004-ben lépett pályára először a Primera Divisiónban, így már akkor együtt játszhatott Puyollal, Xavival, Iniestával és Valdésszal is. Mindez több mint nyolc éve volt, és a szerződéshosszabbítások szinte garantálják, hogy ez még sokáig így is marad: Xavi és Puyol is 2016-g írt alá. Iniestának 2015-ig, Valdésnak pedig 2014-ig szól a kontraktusa, de nehéz elképzelni, hogy bármelyikük is más együttesben szerepeljen. Mind az öten saját nevelésűek, bár Messi 13 éves koráig az argentin Newell's Old Boysban focizott, Iniesta pedig 12 évesen érkezett a katalánokhoz az Albacetétől, igazán komolyan egyikük esetében sem merült fel, hogy máshová igazoljanak.

Forrás: EPA
Iniesta 2007-ben, mikor csábította a Real

Iniestával kapcsolatban 2007. július 19-én írta a madridi sportnapilap, a Marca, hogy a Real Madrid hajlandó lenne kifizetni a szerződésében lévő, 60 millió eurós kivásárlási záradékot, de a középpályás már egy nappal később kijelentette, hogy Barcelonából akar visszavonulni, fél évvel később pedig a klub új szerződést kötött vele, amelyben már 150 millió eurós kivásárlási záradék szerepelt. Xaviról pedig pár éve derült ki, hogy még 18 évesen kis híján az AC Milanhoz igazolt. Édesanyja a La Vanguardiának mesélte, hogy 1998-ban a milánóiak egymillió eurós fizetést és egy villát ígértek nekik, Xavi édesapjának is szereztek volna munkát, ráadásul akkor úgy tűnt, hogy fiúknak nagyon nehéz lesz bekerülnie a kezdő tizenegybe egy bizonyos Josep Guardiola miatt. Végül mégis a maradás mellett döntöttek, a többi pedig már történelem.

Beckham volt az első távozó a MU aranygenerációjából

Az elmúlt évtizedek korszakos európai klubcsapatai közül többre is jellemző volt, hogy gerincét saját nevelésűek alkották, de ilyen hosszú ideig és ilyen sikeresen sehol sem sikerült együtt tartani a kulcsembereket. A legközelebb ehhez még a Manchester United került, amelynél az 1990-es évek elején jött össze egy egészen elképesztő generáció.

A klub 1992-ben megnyerte az ifjúsági FA-kupát, a győztes csapatban ott volt Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt és Gary Neville, egy évvel később pedig, amikor az ifisták megint bejutottak a fináléba, már Paul Scholes és Phil Neville is pályára lépett. Az 1995-96-os idény első fordulójában Beckham kivételével már mind kezdőként szerepeltek a Premier League-ben, és éppen a legnagyobb sztár távozott legelőször, 2003-ban szerződött a Real Madridhoz. A manchesteri nagy generáció hat bajnoki címet, egy BL-t és egy Világkupát nyert. Menet közben csak egyszer merült fel komolyan, hogy valamelyikük távozzon: amikor a MU 1996 nyarán meg akarta szerezni a Newcastle Unitedtól Alan Shearert, akkor a Szarkák cserébe Scholest szerették volna megkapni. Az ügyből nem lett semmi.

Forrás: EPA
Baresi egy generáció meghatározó klasszisa volt

Egy évtizeddel korábban az AC Milan számított egyeduralkodónak nem csak Olaszországban, hanem Európában is. A legendás Tassotti-Costacurta-Baresi-Maldini hátvédsorból csak a jobbhátvéd kezdte karrierjét máshol, őt 1980-ban a Laziótól igazolták, és Costacurta 1986-os debütálása, illetve Baresi 1997-es visszavonulása között, vagyis 11 éven keresztül együtt játszottak a milánóiaknál.

www.globalsoccerapp.com