Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség weboldala az Európa Liga-továbbjutásra hajtó Videoton idei jó csoportkörös eredményei apropóján összegyűjtötte, hogy a magyar klubok, edzők, focisták korábban milyen sikereket értek el az európai kupákban.

A Videoton az előző fordulóban karnyújtásnyira volt attól, hogy első magyar csapatként továbbjusson egy nagy európai focikupa csoportköréből (korábban a Fradinak és a Debrecennek ez nem sikerült a BL-ben, utóbbinak az EL-ben sem), ám hazai pályán kikapott a Genktől. Paulo Sousa csapata még mindig bekerülhet a legjobb 16 közé, ha csütörtökön idegenben legyőzi a portugál Sportingot, a Basel pedig kikap a Genktől (a döntetlen nem elég, mert pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt, ebben pedig a svájciak jobbak).

Az UEFA.com cikkében kiemelt néhány korábbi nagy magyar sikert, bevezetőjében megemlítve, hogy a Videoton 1985-ben már majdnem felért a csúcsra, amikor a Real Madriddal UEFA-kupa-döntőt játszott (a spanyolok 3-1-es összesítéssel hódították el a trófeát).

Az írás elsőként megemlíti, hogy a Vasas 1957-58-ban elődöntős volt a Bajnokcsapatok Európai Kupájában, a piros-kékek végzetét is a Real Madrid okozta: a kinti 4-0 után itthon 2-0-ra győzött a magyar klub, amely a CSZKA Szófiát, a Young Boyst és az Ajaxot is elbúcsúztatta a négy közé kerülés előtt.

Puskás Ferenc két évvel később a Frankfurt elleni döntőben négy gólt szerzett, túlszárnyalva realos csapattársát, a triplázó Alfredo di Stéfanót, a meccs vége 7-3 lett.


Két edzői sikert is kiemelt az UEFA: Hidegkuti Nándor 1961-ben a Fiorentinával megnyerte a KEK-et a Rangers ellen, 4-1-es összesítéssel, és ezzel első magyar trénerként emelhetett magasba európai trófeát. Később az Aranycsapat legendája a Győrrel BEK-elődöntőt vívott 1965-ben.

Hidegkuti Fiorentinával elért kupasikere után négy nappal Guttmann Béla a Barcelona elleni BEK-döntőben vezette sikerre a Benficát.

Az első magyar csapat, amely európai kupadöntőbe jutott, az MTK volt. A Kovács Ferenc és Sándor Károly fémjelezte együttes a Sporting elleni, brüsszeli döntőben 3-3-ra végzett, az újrajátszás a korán betaláló portugáloknak kedvezett.

Albert Flórián egyetlen magyarként 1967-ben megnyerte az Aranylabdát. 1965-ben az FTC-vel megnyerte a Vásárvárosok Kupáját, ez az egyetlen európai kupa, amit magyar csapat megszerzett. Albert - emlékeztet az UEFA - több gólt rúgott, mint amennyi meccset játszott abban a szezonban, amikor kitüntették a legjobb európainak járó trófeával.