Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben nem csak Magyarországon, hanem Bulgáriában is középpontba kerültek a játékvezetők. Míg nálunk az MLSZ igyekszik védeni a mundér becsületét, addig a bolgárok habozás nélkül eltiltják a sokat hibázókat, akik rendszeresen az újoncként bajnokságot nyert címvédő javára tévednek.

Rengeteg kritika érte az elmúlt időszakban a magyar játékvezetőket, az NB I-es meccsek után az edzők rendszeresen szóba hozzák a bírók téves vagy tévesnek vélt ítéleteit. A Magyar Labdarúgó-szövetség első körben olyan rendelkezést hozott, amely szerint a klubok alkalmazottai nem kommentálhatják a bírói döntéseket, majd nem sokkal később az MLSZ elnöke, Csányi Sándor bejelentette, hogy a következő idénytől kezdve a szövetség nyolc profi játékvezetőt alkalmaz.

A játékvezetők Bulgáriában is célkeresztbe kerültek, az ottani szövetség viszont nem bánt velük olyan kesztyűs kézzel, mint az MLSZ.

A novemberben a Bolgár Kupában játszott Ludogorec Razgrad-CSZKA Szófia találkozó után például az év végéig eltiltották Hriszto Risztoszkov játékvezetőt. A mérkőzést ugyan a vendégek nyerték meg 2-1-re, ennek ellenére tiltakozó levelet írtak a szövetségnek, az alábbi szöveggel: "Úgy gondoljuk, hogy a játékvezetős különösen elfogult volt a CSZKA ellen, és nem alkalmazta következetesen a szabályokat". A szófiaiak szerint Risztoszkov két nyilvánvaló tizenegyest nem adott meg a javukra, és a felvételek alapján ebben van is valami.

A fővárosiak csapatkapitánya, Ivan Bandalovszki kijelentette, hogy még sohasem látott ilyen bíráskodást, és a játékvezetőnek vaknak vagy őrültnek kellett lennie, hogy nem látta a nyilvánvaló eseteket. A bolgár játékvezetői testületet vezető Nikola Dzsuganszkij is elismerte, hogy a bíró teljesítménye nem volt megfelelő, azonban szerinte Risztoszkov mindkét oldal kárára sokat tévedett.

Risztoszkov botránybírónak számít Bulgáriában, hiszen 2008-ban azt állította, hogy a szövetség akkori elnöke akarta csalásra rábírni, tavaly pedig állítása szerint 100 ezer dollárt ajánlottak neki, hogy a fogadási csalók kérése szerint befolyásolja a Nyeftcsi Baki-SV Ried Európa Liga-selejtezőt - amit ő persze rögtön elutasított.

Érdekes módon a Ludogorec volt a főszereplője a következő botránynak is, és ezúttal sem a razgradi csapat volt a szenvedő fél. A bajnokság címvédője a 14. fordulóban idegenben nyert 1-0-ra a Botev Plovdiv ellen, amihez kaptak némi segítséget a bírótól, bizonyos Taszko Taszkovtól. A plovdiviak a meccs után benyújtott tiltakozó levelükben azt állították, hogy a játékvezető érvénytelenítette a hazaiak szabályos gólját, és nem adott tizenegyest, amikor a vendégek játékosa kezezett a tizenhatoson belül. Az esetek valóban nyilvánvalóak lehettek, mert a meccs másnapján a szövetség elnöke, az egykori sokszoros válogatott kapus, Boriszlav Mihajlov azonnali hatállyal felfüggesztette a bírót és asszisztenseit, amit így kommentált: "Itt az ideje, hogy a bírók felelősséget viseljenek a döntésük miatt a pályán és azon kívül is".

A Ludogorec villámgyors felemelkedését a bolgár drukkerek nagy része kétkedve fogadta: a klub három éve még a harmadosztályban szerepelt, ám miután a helyi milliárdos üzletember, Kiril Domuscsev megvette, feljutott az élvonalba, ahol az előző idényben újoncként bajnokságot is nyert. A razgradiak brazil légiósokat és válogatott játékosokat igazoltak, de sikereikhez a tradicionális szófiai klubok drukkereinek véleménye szerint az is kellett, hogy a bírók gyakran nekik kedvezzenek. Annyi mindenesetre biztos, hogy a Ludogorec ellen hazai szinten 52 mérkőzés óta nem ítéltek tizenegyest.

A razgradiak viszont váratlan lépésre szánták el magukat: a klub ügyvezetője, Angel Petricsev a hét végén bejelentette, hogy hivatalosan is kérni fogják a szövetséget arra, hogy a Botev elleni meccset újrajátsszák. Erre a szabályok szerint nincs lehetőség, hiszen bírói műhiba nem történt, de a szövetség alelnöke, Atanasz Furnadzsijev szerint, ha mindkét egyesület kéri, akkor az etikai és technikai bizottság dönthet az újrajátszás mellett.

És hogy a Ludogorec miért szeretne egy megnyert meccset újrajátszani? "Meg akarjuk védeni a becsületünket, különben minden bíró tartani fog a mérkőzéseinktől. Tudjuk, hogy megérdemelten nyertük meg a meccset, de hajlandóak vagyunk újból lejátszani, és a Botev még a bírót is megválaszthatja" - fogalmazott Petricsev.

www.globalsoccerapp.com