Vágólapra másolva!
A svédek elleni barátságos mérkőzésen az angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson hat újoncot avatott, akik közül négyen akár az U21-es csapatban is játszhatnának. Az utánpótlás-nevelést ért rengeteg kritika ellenére az angol válogatottnál egyáltalán nincs hiány a fiatal tehetségekben, idén már tizenhárman is lehetőséget kaptak a legjobbak között.

Az angol válogatottat hiába sorolják évtizedek óta a legjobbak közé, nagy világversenyen 1996 óta nem jutott el az elődöntőig. Magyarázatként a Premier League-ben szereplő légiósok magas számát, és ezzel összefüggésben az utánpótlás-nevelés színvonalának visszaesését szokták emlegetni. A bajnokság főleg a külföldi sztárok miatt erős, és a rendszer kritikusai szerint a hazai fiatalok így egyre kevesebb lehetőséget kapnak. "Még a kiscsapatoknál is rengeteg a külföldi. Capello korábban több száz játékosból válogathatott volna, de manapság már alig van angol a ligában. Ha ez így folytatódik, tíz éven belül még rosszabb lesz a helyzet. A korábbi generációban még vannak remek focisták, de amikor ők fiatalok voltak, nem volt annyi külföldi az angol élvonalban" - hívta fel a figyelmet a jelenségre Eric Cantona a Daily Telegraphban a 2010-es vb után.

A februárban lemondott Capellót követő Roy Hodgson azonban a jelek szerint mégis képes megtalálni a fiatal focistákat, és egyre többnek ad lehetőséget a válogatottban is. 2012-ben Anglia összesen 13 válogatott mérkőzést játszott, ebből nyolc volt tétmeccs (négy Eb-találkozó és négy vb-selejtező), és ezeken összesen 13 olyan futballista szerepelt, akik akár az U21-es válogatottat is erősíthetnék, vagyis 1990. január 1. után születtek. A többségük a korosztályos csapatban már nem nagyon játszik, ám a Stuart Pearce vezette U21-es csapat így is bejutott a 2013-as Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe.

Börtön helyett válogatott

A svédek ellen Hodgson hat újoncot avatott, és bár volt köztük idősebb játékos is (az Everton középpályása, Leon Osman 31 évesen jutott el a válogatottságig, Ryan Shawcross pedig 25 évesen debütálhatott), négyen a fiatalabb generációba tartoznak. Sőt, a csupán 17 éves és 342 napos Raheem Sterling az angol válogatott történetének ötödik legfiatalabb újonca, márpedig ő a kezdők között kapott helyet.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Sterling 17 évesen már apa és válogatott

A jamaicai születésű, ötévesen Angliába került Sterling London egyik legzűrösebb környékén nőtt fel, és egykori általános iskolai tornatanára, Chris Beschi tízévesen azt mondta neki: "Ha így folytatod, akkor 17 évesen korodra vagy börtönbe kerülsz, vagy válogatott leszel".

Mindenki szerencséjére az utóbbi jött be, de Sterling azért nem csak teljesítménye miatt szerepel az újságok címlapján: az egyik bulvárlap szerint már most három gyereke van, amiből valószínűleg csak egy igaz, de 17 évesen ez sem számít átlagosnak.
Sterling két és fél éve került a Liverpoolhoz a Queens Park Rangerstől, ami ellentmond annak a vádnak, hogy a sztárkluboknál a fiatal hazai tehetségek nem kapnak játéklehetőséget. Az idén a nagyválogatottban szerepelt 1990 után született focisták közül tizenegyen valamelyik élcsapatban futballoznak: akad köztük liverpooli, arsenalos, Manchester United- és Tottenham játékos is.

A Manchester City valóban egyetlen fiatalt sem adott a válogatottnak 2012-ben (bár Jack Rodwell már volt kerettag idén, és tavaly, még Capello alatt be is mutatkozott), a Chelsea-ből pedig az egy évvel idősebb korosztályból, az 1989. január elseje után születettek közül vannak ketten is.

Jellemző, hogy a svédek elleni kezdőben a Manchester United mindössze 21 éves támadója, Danny Welbeck az ötödik legtöbb válogatottsággal büszkélkedhetett. A csatárnak ez volt a 14. válogatott meccse, és az ötödik gólját szerezte, mégpedig úgy, hogy az összes kaput eltaláló próbálkozásából betalált a válogatottban. Csak összehasonlításul: Ashley Young 27 mérkőzés után hat gólnál jár, Theo Walcott pedig 30 meccsen négyig jutott.

A válogatottban idén pályára lépett 1990. január 1. után született focisták

Sterling, Raheem 1994. 12. 08. csatár Liverpool
Oxlade-Chamberlain, Alex 1993. 08. 15. középpályás Arsenal
Butland, Jack 1993. 03. 10. kapus Birmingham City
Zaha, Wilfried 1992. 11. 10. csatár Crystal Palace
Shelvey, Jonjo 1992. 02. 27. középpályás Liverpool
Jones, Phil 1992. 02. 21. hátvéd Manchester United
Jenkinson, Carl 1992. 02. 08. hátvédArsenal
Wilshere, Jack 1992. 01. 01. középpályás Arsenal
Caulker, Steven 1991. 12. 29. hátvéd Tottenham Hotspur
Welbeck, Danny 1990. 11. 26. csatár Manchester United
Henderson, Jordan 1990. 06. 17. középpályás Liverpool
Walker, Kyle 1990. 05. 29. hátvéd Tottenham Hotspur
Kelly, Martin 1990. 04. 27.

hátvéd

Liverpool


www.globalsoccerapp.com