Vágólapra másolva!
Októberben lett 20 éves, vezeti az olasz bajnokság góllövőlistáját és a hátán cipeli az egykoron szebb napokat megélt AC Milant, amelynek legfiatalabb gólszerzője lett a Bajnokok Ligájában. Stephan El Shaarawy intelligens a pályán és azon kívül is, de közben nem veti meg a népszerűséggel jött lányok társaságát sem.

A Málaga elleni hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésen az AC Milan 1-1-et játszott, gólját Pato szerezte, akinek ez volt az első találata a klubban január óta. Pedig amikor a klub a nyáron eladta Zlatan Ibrahimovicot és megvált Antonio Cassanótól is, akkor a drukkerek elsősorban tőle várták a gólokat, ám a csapatnak az ősszel új gólvágója akadt a fiatal Stephan El Shaarawy személyében.

Sevcsenko magát látja benne

A 20 esztendős támadó az idény legnagyobb felfedezettje Olaszországban, hiszen tizenegy forduló alatt nyolc gólt szerzett, ezzel vezeti a Serie A góllövőlistáját olyan sztárok előtt, mint Edinson Cavani, Diego Milito vagy Miroslav Klose. El Shaarawy a Bajnokok Ligájában a Zenit ellen is eredményes volt, bemutatkozott az olasz válogatottban, és olyan sztárklubokkal hozták kapcsolatba az elmúlt időszakban, mint a Chelsea vagy a Manchester City - sőt, állítólag José Mourinho, a Real Madrid edzője is küldött megfigyelőket a Milan mérkőzéseire.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Nem egyszerű megállítani, ha lendületbe jön

Ahhoz képest, hogy El Shaarawy az előző idényben gyakorlatilag az ötödik számú támadó volt a klubnál, és mindössze 26 élvonalbeli találkozó állt a neve mellett, nem rossz teljesítmény. Ugyan évek óta az egyik legnagyobb csatárígéretnek tartották, de Olaszországban a szokottnál is nehezebb a fiatal tehetségek sorsa. Egy Milan-csatárt pedig nagyobb elismerés nem is igazán érhet, minthogy Andrij Sevcsenko önmagához hasonlítja - márpedig az aranylabdás ukrán támadó október elején azt nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak, hogy El Shaarawy a fiatalkori önmagára emlékezteti. "Minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy nagy játékos legyen: gyors, könnyen kerül helyzetbe és jól lő" - mondta a korábbi Milan-legenda.

16 évesen a Serie A-ban

Ahogy a neve is sugallja, a Milan ifjú titánja egyiptomi származású, édesapja az 1980-as években költözött Itáliába - innen ered a csatár nem túl fantáziadús beceneve is: Il Faraone, azaz a Fáraó. A kis Stephan már Savonában született, és első klubja az egyik közeli kisváros csapata, a Legino Calcio volt, ahonnan 13 évesen került a Genoához. 2008 áprilisában, hónapokkal a 16. születésnapja előtt már bemutatkozott az olasz U16-os válogatottban (Szlovénia ellen gólt is szerzett), még ugyanabban az évben a Serie A-ban is debütált. 2008. december 21-én a Chievo ellen cserélték be, amikor mindössze 16 éves és 55 napos volt, amivel az olasz élvonal történetének negyedik legfiatalabb játékosa lett.

Persze ez korántsem jelentette azt, hogy innentől kezdve folyamatosan a felnőttek között játszott, 2010 nyaráig mindössze további két meccsig jutott a Serie A-ban, miközben a klub ificsapatával megnyerte a bajnokságot, és rendszeresen szerepelt a korosztályos válogatottakban. Jó olasz szokás szerint 2010 nyarán kölcsönadták egy alacsonyabb osztályú együttesnek, és Padovában már a felnőttek között vették számításba, amit El Shaarawy remek játékkal hálált meg, 25 bajnokin hét gólt szerezve osztályozóig vezette a csapatot, ott is lőtt két gólt, de a klub elbukta a feljutást a Novarával szemben. Ezzel együtt a tizenéves támadót megválasztották a másodosztály legjobbjának, a Genoa vezetősége pedig meglátta benne a pénzszerzés lehetőségét.


A Milan legfiatalabb BL-gólszerzője

A genovai egyesület elnöke, Enrico Preziosi híres arról, hogy nagyon gyorsan mozgatja játékosait a piacon, és tavaly nyáron El Shaarawy is egy biznisz része lett: a Milan átengedte érte a német Alexander Merkelt, és még hétmillió eurót is fizetett. Az üzlet a Genoának akkor jónak tűnt, de sokan kételkedtek abban, hogy Stephan is jól járt vele. Massimiliano Allegri azonban, ha csak csereként is, de rendszeresen pályára küldte, és El Shaarawy már a második milánói bajnokiján megszerezte első gólját. A Cesena elleni találatot azonban csak egy követte az előző idényben, valamint kiosztott két gólpasszt is. Ekkor hírbe hozták az Arsenallal, és időközben az U21-es válogatottban is bemutatkozott, éppen Magyarország ellen.

Ebben a szezonban azonban El Shaarawyból egyik pillanatról a másikra kezdő lett, köszönhetően többek között Ibrahimovic és Cassano távozásának. Az első három fordulóban ugyan nem tudott betalálni, Allegri pedig mindhárom alkalommal lecserélte, a negyedik körben az Udinese ellen viszont megtört a jég, a Fáraó megszerezte első találatát a szezonban, és innentől kezdve nem volt megállás. Azóta csak egyetlen olyan bajnoki volt, amikor nem talált be, a legutóbbi nyolc fordulóban nyolcszor volt eredményes, és a BL-ben is gól lőtt a Zenitnek, amivel a Milan történetének legfiatalabb gólszerzője lett a Bajnokok Ligájában.

A lányoknak tetszik a frizurája

Pedig első ránézésre a Fáraó nem különbözik azoktól a fiataloktól, akik elsősorban extravagáns viselkedésükkel hívják fel magukra a figyelmet. Frizurája miatt például sokat kritizálták, még játékostársai is.

Forrás: AFP/Olivier Morin

"Ibra és Cassano is azt mondták, hogy levágják a hajam, de szerencsére nem került olló a kezükbe. Amikor először megérkeztem Milanellóba, akkor is mondták, hogy vágjam le, de Gattuso megvédett, mondván, ha Hamsíknak vagy Neymarnak lehet ilyen sérója, akkor nekem is, és a vitát ezzel le is zártuk. Ráadásul a lányoknak nagyon tetszik ez a frizura" - mondta El Shaarawy, aki egy másik nyilatkozatában azt sem titkolta, hogy magánéletében igyekszik kihasználni az ismertség adta előnyöket: "Amióta a Serie A-ban játszom, a szex is sokkal gyakoribb. Sok lányt találok az interneten".

Persze azért másként is igyekszik példaképpé válni, áprilisban például a Piermario Morosinit ért tragédiát követően egy defibrillátort ajándékozott nevelőegyesületének, a Leginónak, majd perceken keresztül osztogatta az autogramokat a gyerekeknek.

Érettségben messze megelőzi a kortársait, mikor októberben a klub elnökét, Silvio Berlusconit négy év börtönre ítélték, a következő meccsen El Shaarawy egyenlítette a hajrában a Palermo ellen, ám a gólja után nem ünnepelt, és a társainak is mutatta, hogy nincs miért kifutni a világból. Ha ilyen intelligens marad, nem száll el magától, és ugyanilyen ütemben fejlődik, akkor a legnagyobb focisták közé emelkedhet.