Vágólapra másolva!
Hiába öntik az eurómilliókat a klubba a katariak, a Paris Saint-Germain képtelen csapatként működni, és az eredmények is messze elmaradnak a várakozástól. Mivel Zlatan Ibrahimovic nélkül összeomlik a játék, az ellenfelek most már tudatosan utaznak a svédre, Ancelotti mester pedig még egy közös ebédre sem tudja rávenni a játékosokat. 

Amikor a Qatar Investment Authority (QIA) nevű katari befektető cég 2011 nyarán megvette a Paris Saint-Germaint, a cél egyértelmű volt: bármi áron bajnokcsapatot és állandó BL-résztvevőt csinálni a patinás egyesületből. Az azóta eltelt három átigazolási időszakban a katariak több mint 200 millió eurót költöttek, ám a csapat az előző szezonban lemaradt a bajnoki címről, és jelenleg is csak a harmadik helyen áll (ráadásul a vele azonos pontszámmal a negyedik helyen álló Olympique Marseille-nek még egy elmaradt meccse is van). A legutóbbi fordulóban a párizsiak hazai pályán szenvedtek 2-1-es vereséget a Rennes-től, pedig több mint fél órán keresztül kettős emberelőnyben játszottak.

Sztárok vannak, csapat nincs

Hogy mennyire rossz a hangulat a Parc des Princes stadionban, azt az edző, Carlo Ancelotti nyilatkozata is jelzi: "Nem félek kimondani, hogy krízisben vagyunk, amiből gyorsan ki kell kerülnünk. Változtatnunk kell valamin, elsősorban a játékosok hozzáállásán. Azért jöttem, hogy csapatot építsek, de még nem vagyunk igazi csapat".

A PSG az elmúlt egy évben 16 futballistát igazolt, vagyis szinte a teljes keretet kicserélte, és az újak többsége sztár, nemzetközileg elismert válogatott játékos. Ehhez jött még a januárban végrehajtott edzőváltás, a katari tulajdonosok ugyanis a kispadra is egy sztárt akartak, így annak ellenére menesztették a klubhoz ezer szállal kötődő Antoine Kombouarét, hogy a csapat az élen állt a tabellán. A helyére érkező Ancelotti kis túlzással azt igazolhatott le, akit csak akart, elődje szerzeményeinek egy részére nem tartott igényt (az uruguayi válogatott csapatkapitánya, Diego Lugano mellőzött lett, a szerb Milan Bisevac pedig már el is ment), de egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Nem kértek a közös ebédből

Pedig ha egyénileg nézzük a keret tagjait, akkor a PSG-nek díszlépésben kellene nyernie a Ligue 1-t. Ehhez képest az előző idényben a Montpellier előzte meg, amelyben csak egy olyan játékos szerepelt, akinek az értéke a transfermarkt szerint eléri tízmillió eurót - a PSG-nél 12 ilyen van.

A labdarúgás azonban csapatsportág, és ebből a szempontból a párizsiak nem állnak túl jól. "A keretünk minősége megfelelő, de a jó játékosok összessége nem ad ki egy jó csapatot. Úgy kellene gondolkodnunk, ahogyan a Rennes tette, a hozzáállásunknak gyorsan változnia kellene" - mondta a legutóbbi bajnoki után a csapatkapitány, Zoumane Camara. Ő már csak tudja, hiszen 2007óta a klubnál futballozik, vagyis azon kevesek egyike, akik még a katariak érkezése előtt került a PSG-hez.

Hogy a csapatszellem mennyire hiányzik, azt az elmúlt napok eseményei is jól mutatják. Amikor a Rennes ellen Ancelotti a 39. percben lecserélte Jérémie Ménezt, akkor a francia válogatott (akit tavaly nyáron vettek nyolcmillió euróért az AS Romától) dühösen beviharzott az öltözőbe, anélkül, hogy kezet fogott volna a trénerrel. Egyes sajtóértesülések szerint a múlt héten a szakvezető megkérte a focistákat, hogy az edzés után maradjanak a Camp des Loges nevű edzőközpontban egy közös ebédre, de olyan kevesen fogadtak szót, hogy a klubnak ezt hivatalosan, írásban kellett utasításba adnia.

Forrás: AFP/Frack Fife
Legalább a mezek jól mennek

Csak Ibrát kell kikapcsolni

Persze nehéz igazi csapatot építeni ott, ahol van a keretben egy olyan futballista, akinek a személye mindenkit elhomályosít. Ilyen szempontból Zlatan Ibrahimovic egyszerre áldás és átok is a PSG számára: a svéd zsenije kétségbevonhatatlan, és egymaga is képes meccseket eldönteni, ám teljesen rátelepedik a játékra. A párizsiak a bajnokságban eddig 19 gólt szereztek, amiből tizet Ibra ért el, és ha ő hiányzik, vagy ki tudják kapcsolni a játékból, akkor a PSG gyakorlatilag elveszett.

Ibrahimovic eddig három bajnokit hagyott ki, a párizsiak pedig egyiket sem tudták megnyerni, a Saint-Étienne ellen pedig piros lapot kapott, a PSG azt a meccset is elbukta.

Utóbbi meccs után az ellenfél védője, Moustapha Bayal Sall érdekes kulisszatitkot árult el csapata taktikájáról. "Nehéz meccs volt, de betartottuk a tréner utasításait, sikerült felbosszantanunk Ibrahimovicot. Állandóan könyökölt, és bár nem beszél franciául, azt hiszem, néhányszor be is szólt" - mondta a játékos. Ibrát a 70. percben állították ki.

Ancelottival a párizsiak 13 forduló alatt tehát 23 pontot szereztek, míg egy évvel korábban, Kombouaréval a kispadon már 30 pontjuk volt, több rúgott és kevesebb kapott góllal. A keretre már akkor is elköltöttek közel 100 milliót, voltak klasszisok, valahogy mégis csapatként funkcionáltak. Ebben a szezonban ez egyelőre nem így van, a katari tulajdonosok pedig újabb igazolásokban látják a megoldást: az már most biztos, hogy januárban jön a Sao Paulo FC fiatal középpályása, Lucas 40 millió euróért.

www.globalsoccerapp.com