Vágólapra másolva!
Tito Vilanova nem küldte pályára Lionel Messit a Deportivo Alavés elleni kupamérkőzésen, így az argentin nem gyarapíthatta góljai számát. Az FC Barcelona számára a csapat fontosabb, mint az egyéni érdek - legalábbis most, mert korábban volt rá példa, hogy a katalánok másként döntöttek.

Az FC Barcelona magabiztosan, 6-1-es összesítéssel jutott a legjobb 16 közé a spanyol kupában, a hazai visszavágón 3-1-re nyert a Deportivo Alavés ellen.

A találkozón Tito Vilanova több alapemberét is pihentette, többek között Lionel Messit is, pedig az argentin számára a meccs remek lehetőséget jelentett volna, hogy még közelebb kerüljön Gerd Müller rekordjához. Vilanova szerint azonban Messit egyáltalán nem érdekli a rekord, számára nem az egyéni eredmény, hanem a csapat a fontos.

Eto'ónak gólt kell lőnie!

Barcelonában ez a fajta gondolkozásmód mindig is meghatározó volt, de azért akadtak kivételek. A 2005-2006-os szezonban a Barca hetekkel a zárás előtt megnyerte a bajnoki címet, majd május 17-én feltette a koronát a teljesítményére: a Bajnokok Ligáját is elhódította. Az Arsenal elleni fináléban az első gólt Samuel Eto'o szerezte, de ezzel a meccsel még nem ért véget a szezon a klub számára: a Primera Divisiónban ugyanis három nappal a BL-döntő után még hátravolt egy mérkőzés.

Forrás: AFP

Az Athletic Bilbao elleni összecsapásnak már nem volt tétje, így Frank Rijkaard majdnem az összes ászát pihentette, kimaradt többek között Ludovic Giuly, Ronaldinho, Deco, Rafael Márquez, Andrés Iniesta, Mark van Bommel és Xavi is - de Eto'o ott volt a pályán. Nem véletlenül: szerette volna begyűjteni a gólkirályi címet, amiről egy évvel korábban egy góllal lemaradt.

Akkor az az idő tájt még valenciai David Villával volt nagy versenyfutásban, és mint utólag kiderült, sorsdöntőnek bizonyult, hogy az utolsó játéknapon is bevetették: Eto'o gólja ugyanis pont elég volt ahhoz, hogy megelőzze az utolsó fordulóban szintén eredményes riválisát. A lefújást követően Rijkaard nem is titkolta, hogy miért utaztak Bilbaóba. "Mindkét célunkat elértük: lehetőséget adtunk néhány fiatalnak, és segítettünk Eto'ónak gólt szerezni".

Aki nem játszik, jobban jár

De nem csak azzal lehet segíteni egy játékost, ha pályára küldik egy egyébként nem fontos találkozón - van, amikor éppen az ellenkezője a hasznos. A spanyol bajnokságban a legjobb kapusnak járó Zamora-díjat az kapja, akinek a legalacsonyabb a mérkőzésenkénti kapott gólátlaga, és minimum 28 meccsen pályára lépett. Vagyis ha egy kapusnak már megvan ez a meccsszáma, akkor jobban jár, ha az utolsó fordulókban nem szerepel, hiszen így nem rontja az átlagát.

Ehhez persze az is kell, hogy az adott összecsapásoknak ne legyen tétjük - és a Barcánál éppen ez volt a helyzet a 2004-2005-ös bajnokságban, ugyanis már két fordulóval az idény vége előtt megszerezte az aranyérmet. Az utolsó két meccsen így nem Víctor Valdés, hanem Jorquera védett, és ő kapott három gólt a Villarreal ellen - a Zamora-díjat pedig Valdés vihette haza.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az egyéni diadal vagy a rekorddöntés persze nem mindenkinek jön össze: Gary Lineker számára például nem adatott meg, hogy utolérje az angol válogatott góllövőinek örökranglistáján Bobby Charltont. Az 1986-os vébé gólkirálya 48 találatig jutott a válogatott mezben, és így csak eggyel maradt el a rekordertől, amiért az angol közvélemény mind a napig az egykori szövetségi kapitányt, Graham Taylort hibáztatja.

Linekerről jó előre tudni lehetett, hogy az 1992-es Európa-bajnokságon búcsúzik a válogatottól, és a tornára már úgy utazott el, hogy 48 gólja volt - vagyis egyetlen hiányzott ahhoz, hogy befogja Charltont. Az Eb-n azonban nem ment neki a játék, és az utolsó, svédek elleni csoportmeccsen Taylor a 62. percben lecserélte.

Lineker láthatóan nem örült a döntésnek, úgy ült le a kispadra, hogy nem fogott kezet a szövetségi kapitánnyal, mintha sejtette volna, hogy ez lesz az utolsó meccse. A svédek ugyanis a hajrában megszerezték a vezetést, és a vereséggel az angolok kiestek - másnap az angol lapok többsége Taylor ellen fordult a csere miatt.

www.globalsoccerapp.com