Vágólapra másolva!
Korábban több indokot és alkalmat is lehetett volna találni, hogy leváltsák a brazil fociválogatott szövetségi kapitányát, Mano Menezest azonban éppen akkor rúgták ki, amikor sikerült kialakítania egy ütőképes válogatottat, és a közvélemény is kezdte megkedvelni. A szövetség tavasszal kinevezett elnöke azonban szeret mindent egyedül eldönteni, Menezesnek még az összeállítást is egyeztetnie kellett vele, mielőtt lapátra tették.

A brazil válogatott élére a 2010-es világbajnokságot követően kinevezett Mano Menezes megúszta a Copa América-kudarcot, és az sem került az állásába, hogy csak ezüstérmes lett a londoni olimpián. Azt viszont már nem élte túl, hogy a Brazil Labdarúgó-szövetség élére új elnök került.

Jelenleg csak egyetlen válogatott lehet biztos abban, hogy ott lesz a következő világbajnokságon: a házigazda brazil csapat. Azt viszont még ott sem tudják, hogy ki ül majd a kispadon, mivel a szövetség (CBF) a múlt héten menesztette Mano Menezest. A szövetségi kapitányt korábban rengeteg kritika érte, az utóbbi időben azonban elhalkultak az őt bíráló hangok, köszönhetően annak, hogy visszahívta a keretbe Kakát, a válogatott pedig elkezdett látványosan játszani. Így aztán a döntés mindenkit váratlanul ért.

Vereség a nagycsapatoktól

Amikor Menezest kinevezték a 2010-es vb után, maga is tisztában volt azzal, hogy nehéz és hálátlan munkája lesz. Dél-Afrikában a brazilok egy kiöregedőben lévő kerettel szerepeltek, így az új kapitánynak kettős feladata volt: egyrészt csapatot kellett építenie, másrészt pedig arra is ügyelnie, hogy szakítson az elődje, Dunga felfogásával, és egy látványosan futballozó együttest alakítson ki. Részben ezért is igyekezett minél több játékost meghívni a hazai bajnokságból, mert őket a közönség is jobban elfogadta.

A gyengébb ellenfelekkel szemben mindez általában remekül működött, de az erősebb csapatok ellen a mérleg már korántsem volt olyan meggyőző. Menezes 33 mérkőzéséből csak hatot veszített el, háromszor Argentína ellen kapott ki, és vereséget szenvedett még Franciaországtól, Németországtól és Mexikótól. A legyőzöttek között volt ugyan Románia, Skócia, Dánia, Bosznia-Hercegovina és Svédország is, de jellemzően inkább olyan csapatokat vertek, mint Irán, Gabon, Egyiptom, Dél-Afrika, Kína és Irak is. Erről persze a legkevésbé Menezes tehetett, ezeket a meccset a szövetség kötötte le jó pénzért, ám a kapitány munkáját mindez nem segítette.

Forrás: AFP/Alejandro Pagni
Menezes kapott hideget, meleget

Épp kezdték megkedvelni

Irányításával a válogatott még a legjobb négy közé sem jutott be a 2011-es Copa Américán. A londoni olimpián viszont a döntőben kaptak ki Mexikótól, és ekkor sokan azt gondolták, hogy ezt a kudarcot már nem éli túl a kispadon. Menezest azonban nem menesztették, és az olimpia utáni hat találkozót a brazilok mind megnyerték, mégpedig 24-1-es gólkülönbséggel. A japánok elleni 4-0-s diadal után Menezes korábbi fő kritikusa, az egykori kiváló futballista, Tostao azt írta szokásos rovatában a Lance! nevű sportnapilapban: "Hosszú idő után először éreztem azt, hogy Brazíliának nagyon jó csapata lesz a világbajnokságon. Mano megtalálta az előrevezető utat". Sőt, múlt hét péntekén a lapban szerepelt egy karikatúra, amelyen Menezes egy repülőgép pilótájaként látható, amint sikeresen vezeti át gépét egy viharfelhőn. A szövetségi kapitányt aznap menesztették.

Mindezt a szövetség egyik igazgatója, Andrés Sánchez jelentette be, és a dolog érdekessége, hogy Sánchez igyekezett hangsúlyozni: ő személy szerint ellenezte Menezes kirúgását, azonban a szövetség elnöke, José Maria Marin és más igazgatók úgy vélték, hogy váltásra van szükség, vagyis a döntés nem az eredmények miatt született.

A brazil futball viszonyait jól ismerők szerint a tréner vesztét egyszerűen az okozta, hogy márciusban a brazil szövetség élére új elnök került. A korábbi vezető, a sokat kritizált Ricardo Teixeira akkor mondott le posztjáról egészségi okokra hivatkozva, utódja pedig Marin lett, ami gyakorlatilag semmiféle változást nem hozott a vezetési stílusban.

A szövetség elnöke mindent tudni akar

A 80 éves Marin a politikából érkezett, már az 1960-as években tagja volt Sao Paulo városi tanácsának, az 1980-as évek elején pedig ő volt az állam kormányzója. Ezt követően lett az állami labdarúgó-szövetség elnöke, így került a CBF vezetőségébe, ahol fokozatosan haladt előre a ranglétrán, 2008-ban már alelnök volt

Elődjéhez hasonlóan ő is autokratikus vezető, még a szakmai munkába is beleszól, arra kötelezte Menezest, hogy a válogatott keret kihirdetése előtt neki is megmutassa a névsort. A szövetségi kapitány elküldése gyakorlatilag egyfajta erődemonstráció, Marin meg akarta mutatni, hogy a CBF elnökeként bármit megtehet.

Forrás: AFP/Vanderlei Almeida
Marin nem tűr ellentmondást

A kérdés már csak az, hogy ki lesz az új kapitány. A Menezes menesztését bejelentő sajtótájékoztatón Sánchez elmondta, hogy a következő elnöki ülést karácsony után tartják, akkor döntenek.

A brazil lapok szerint a jelöltek között ott van Josep Guardiola is, ám Sánchez úgy véli, hogy hazai megoldást kell találni. "Brazíliának rengeteg kiváló edzője van, így nem lenne sok értelme külföldön keresni a megoldást" - jelentette ki, bár az előzmények alapján az ő véleménye korántsem mérvadó.

Egyelőre Luiz Felipe Scolari a favorit, aki 2002-ben világbajnokságot nyert a válogatottal - más kérdés, hogy szeptemberben a gyenge eredmények miatt kirúgták a Palmeirastól, amely a bajnokság végén ki is esett az élvonalból. Emlegetik még a Santos jelenlegi szakvezetőjét, Muricy Ramalhót, akit a szövetség már 2010-ben is szeretett volna szerződtetni, de ő akkor nemet mondott. És benne van a pakliban a Corinthians mestere, Tite is, aki idén megnyerte a Libertadores-kupát, valamint az idei bajnokságot a Fluminensével elhódító Abel Braga is.

www.globalsoccerapp.com