Vágólapra másolva!
Bár a belgrádi legfelsőbb bíróság többmillió eurós sikkasztással vádolta meg a Crvena zvezda régi-új elnökét, az Eb-ezüstérmes Dragan Dzajicot, az idén megválasztott szerb államfő, Tomislav Nikolic megszüntette az eljárást. Dzajic két napja lett ismét a Zvezda elnöke, feladata, hogy kiderítse, hogyan duzzadt 62 millió eurósra a klub adóssága.

Milliárdok tűnnek el a kelet-európai fociból

Váratlan fordulat állt be az egykori Eb-ezüstérmes Dragan Dzajic ügyében. A Crvena zvezda korábbi elnökét sikkasztással vádolták meg, a négy éve húzódó ügy azonban el sem jutott az ítélethozatalig, miután Tomislav Nikolic államfő pénteken megszüntette az eljárást és felmentette Dzajicot a vádak alól.

Dzajicot a napokban választották meg ismét a Zvezda elnökének. A klubnál azt várják tőle, hogy tegyen rendet, és derítse ki, hová tűnt 62 millió euró, a Zvezda ugyanis ekkora adósságot halmozott fel.

2007-ben a B92 nevű televízió egy oknyomozó műsort indított Insajder címmel, amely felvállalta, hogy felkutatja a 90-es évek visszásságait. Így került a képbe a minden idők legjobb szerb labdarúgójának tartott Dragan Dzajic is, játékosként a Crvena zvezdában és a francia Bastiában szerepelt, tagja volt az 1968-as Európa-bajnokságon ezüstérmes jugoszláv válogatottnak, s nemzeti csapatban 85 mérkőzésen 23 gólt, korábban pedig a Crvena zvezda elnökeként dolgozott.

A rendőrség 2008 februárjában vette őrizetbe a belgrádi futballcsapat két korábbi vezetőjével, Vladimir Cvetkovic főtitkárral és Milos Marinkovic elnöki tanácsadóval együtt.

A triót sikkasztással vádolták, a 2001-ben eladott Goran Drulicért a spanyol Real Zaragoza ugyanis 27 millió német márkát fizetett, amiből papíron 18 millió jutott a játékosnak és 9 millió a Zvezdának.

Valójában azonban Drulicnak csak hatmillió márkát fizettek ki, és 12 milliót a három sportvezető tett zsebre. De többek között a Manchester United aktuális sztárjának, Nemanja Vidicnek a Szpartak Moszkvába történő átigazolásából is komoly, adómentes hasznot húztak.

Rendőrségi források szerint az ezt megelőző 14 évben a Crvena zvezda mintegy 50 millió eurónak megfelelő összeget kapott eladott játékosaiért, de senki sem tudja, mi lett a pénzzel.

Dzajic a bíróság előtt mindvégig tagadta bűnösségét, másfél éve azt mondta, semmi szükség nem lett volna a sikkasztásra, hiszen jó fizetése volt.

"Nem ismerem el a bűnösségemet. Nem vagyok bűnös, és semmi törvényelleneset sem követtem el. Mindent a törvényt betartva tettem, és senkinek a pénzét sem vettem el. A Crvena zvezdában eltöltött 42 év alatt, játékos koromtól az igazgatói tisztségig mindig jól kerestem" - időzte őt 2011 februárjában a Magyar Szó.