Vágólapra másolva!
A hétvégén az Aston Villa ellen kétgólos hátrányból fordított a Manchester United, a szezon során már nem először, és az idényben tizedszer rúgott legalább három gólt. Sir Alex Ferguson szerint a klub elérheti a 100 gólos álomhatárt is a bajnokságban, amire a Premier League történetében csak egyetlen csapat volt képes, a 2009-2010-es idényben a Chelsea úgy nyerte meg az aranyérmet, hogy 38 meccsen 103 gólt szerzett. Rooney-ék abban a filozófiában nyerik a mecseket, mint korábban Puskásék, eggyel több gólt kell lőni az ellenfélnél.

Ferguson és a régi idők focija

A Manchester United eddig a bajnokságban 11 mérkőzésen 29 gólt szerzett, ezzel magasan az övék a legtöbb gól a Premier League-ben - a második legeredményesebb csapat, a Fulham 24 gólig jutott. A manchesterieknek nem csak a bajnokságban ontják a gólokat: a szezonban eddig 17 tétmeccset játszottak, ezek között tíz olyan összecsapás volt, ahol legalább háromszor találtak be. Több olyan mérkőzés is volt, ahol kétgólos hátrányból is sikerült felállniuk, mint például legutóbb az Aston Villa ellen (3-2), a Chelsea elleni Ligakupa-meccsen azonban a négy gól is kevésnek bizonyult (5-4). Ráadásul a gólok száma még több is lehetne, hiszen a csapat ebben a szezonban már négy büntetőt is kihagyott, hármat a bajnokságban, egyet pedig a BL-ben.

Az előző idény tapasztalatai alapján a MU hívei a nyári átigazolási időszakban azt gondolták, hogy a klub fő prioritása egy védekező középpályás megszerzése lehet, hiszen egy sokat ütköző, erőszakosan labdát szerző futballista nagyon hiányzott a csapatból. Ehhez képest az egyesület megszerezte a Borussia Dortmund támadó középpályását, Sindzsi Kagavát, akinek szinte semmilyen védekező feladata nem volt a Bundesligában, valamint a Premier League gólkirályát, Robin van Persie-t. Ez már jelezte, hogy Sir Alex Ferguson alighanem a támadófutballt fogja erőltetni, a régi idők focijának egyik mottóját idézve, miszerint a lényeg, hogy mindig egy góllal többet kell szerezni, mint az ellenfél. A skót szakember tinédzserként ott volt a legendás glasgow-i BEK-döntőn, ahol a Puskás Ferenccel és Alfredo di Stéfanóval felálló Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot - ez is mély benyomást tehetett rá.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Van Persie megszerzése főnyeremény volt

Ha kell, jöhet a négy csatár

Ennek megfelelően a Manchester United alaptaktikája is átalakult: míg az előző szezonban a csapat többnyire 4-4-1-1-es szisztémában játszott, addig most áttért a jelenleg legnépszerűbbnek számító formációra, a 4-2-3-1-re. Az előretolt ék általában Van Persie, Rooney pedig a három támadó középpályás közül a középső posztján futballozik, amolyan visszavont csatárként. Mindezt hatalmas munkabírása teszi lehetővé, ő ugyanis képes arra, hogy a védekezésből is kivegye a részét, és szükség esetén szinte emberfogással tapadjon az ellenfél valamelyik támadó középpályására.

Ugyanakkor Ferguson korántsem ragaszkodott egyetlen taktikához, hiszen tőle szokatlan módon időnként elővette a 4-4-2-t is, mégpedig vérbeli szélsők nélkül, a középpályán rombusz alakzatban. Ez a játékrendszer elsősorban Kagavának fekszik nagyon, de Tom Cleverley is remekül megtalálja benne a helyét. Ha pedig az együttes túl nagy hátrányban volt, akkor jött a mindenki előre taktika. A Sporting Braga elleni hazai BL-meccsen, illetve legutóbb az Aston Villa ellen a MU egyaránt kétgólos hátrányba került, mire Ferguson egy cserével átrendezte együttesét, így a manchesteriek gyakorlatilag 4-2-4-et játszottak. Középen mindkétszer a Van Persie-Hernández duó futballozott, Rooney kihúzódott a bal szélre, a másikon pedig Nani vagy Antonio Valencia rohamozott.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Rooney lubickol új posztján

Rooney megváltozott szerepköre miatt valamivel kevesebb gólt szerez, a bajnokságban még csak kétszer volt eredményes, viszont ő adta a legtöbb gólpasszt, szám szerint ötöt. Persze az eredményes támadójátékhoz kellett az is, hogy Robin van Persie ilyen gyorsan beépüljön a csapatba, tizenegy bajnokin már nyolc gólt szerzett, és adott öt gólpasszt is. Ugyanakkor az összes tétmérkőzést figyelembe véve 15 különböző futballista volt eredményes a manchesterieknél, és Ferguson szerint ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a csapat sok gólt szerez, és elérheti a 100 gólos álomhatárt a Premier League-ben. Ez a MU-nak még sohasem jött össze, a legközelebb az 1999-2000-es idényben került hozzá, amikor 97 alkalommal talált be.

www.globalsoccerapp.com