Vágólapra másolva!
Bár a Real Madrid sokáig vezetett a Manchester City otthonában, végül nem tudta megnyerni a Bajnokok Ligája legnagyobb szerdai rangadóját, ám az 1-1-es döntetlennel is továbbjutott. Szintén továbbment az Anderlecht otthonában nyerő Milan, melyben Mexes szenzációs ollózós gólt lőtt, az A-D csoportokban pedig már az utolsó forduló előtt eldőltek a főbb kérdések.

Négy Bajnokok Ligája-csoportban léptek pályára szerdán a csapatok a csoportkör utolsó előtti fordulójában, és mind a négyben eldőlt, melyik két-két csapat jut tovább a tavaszi nyolcaddöntőkbe. A Málaga (C csoport) és a Dortmund (D) a csoportelsőséget is megszerezte, a mögöttük a Milan, illetve a Real Madrid egyaránt idegenben harcolta ki a továbbjutást, utóbbi a nap meccsét játszotta a Manchester Cityvel.

Maicón kevés volt Ronaldóék ellen

Az ötödik BL-forduló előtt kétpontos manchesteriek számára élethalál kérdés volt a győzelem, de ez egyáltalán nem látszott a Real elleni lelkesedésükön és játékukon.

A Real Madrid viszont a mérkőzést lazán véve, ösztönből játszva is végig a kezében tartotta az irányítást, és már a tízedik percben megszerezte a vezetést: Di María a jobbszélen kapott labdát, megállt, és ballal adott be: a védők mögül kiugró Benzema pár lépésről, jobban könnyedén helyezett a kapuba. Pazar beadás, profi befejezés.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ronaldót sokan önző játékosnak tartják, pedig a portugál két percen belül bebizonyította, hogy ívelgetni is szeret. A balszélen kétszer is látványos cselekkel játszotta magát tisztára és kétszer is tökéletesen adott középre, de Khedira először lábbal csúnyán mellé lőtt, majd fejjel sem találta el a kaput.

A Real továbbra is nyomott, Ronaldo növelhette volna az előnyt, de kissé flegmán emelt át Joe Harton, így a hátra siető védő még elérte a labdát.

Sokat elmond a City első félidejéről, hogy a legnagyobb helyzetét a balhátvéd Maicón hagyta ki, amikor egy kényszerítő után laposan a kapu mellé lőtt (na jó, Agüerő távoli csavarása sem volt csúnya, amikor a labdát Casillas ütötte fölé).

Forrás: AFP/Paul Ellis

A második játékrészben sem sikerült felpörögnie a Citynek, egyedül Maicón volt az, aki nem félt a váratlan megoldásoktól: a 64. percben például keményen belőtt egy labdát a szélről, az egyik védőn kissé megpattanó labdát Agüerónak már csak gólra kellett volna váltania, de nem járt sikerrel.

A szerencse aztán a City mellé állt: Arbeola elesett honfitársa, Silva mellett, a bíró szabálytalanságot látott, és büntetőt ítélt - közel sem tűnt jogosnak -, de előtte Arbeloát még leküldte a pályáról két sárgával. Agüero higgadtan a bal alsóba gurított, visszahozva ezzel a City-reményeket.

Forrás: AFP/Paul Ellis

Hiába volt még hátra 15 perc a rendes játékidőből, a Xabi Alonso vezérelte Real-középpálya és -védekezés tíz emberrel is jól állta a sarat. A bíró öt percet hosszabbított - Mourinho gúnyosan meg is tapsolta -, de az eredmény már nem változott, így a City kiesett, a Real pedig továbbment. A Manszúr sejk jóvoltából hatalmas pénzekért megerősített Manchester City tavaly sem jutott tovább a csoportkörből, idén a szakemberek többsége előrelépést várt a csapattól, de a Real, Dortmund, Ajax hármas túl erősnek bizonyult neki.

A csoport - PSG-Porto meccs jön az elsőségért

Magabiztos győzelemmel jutott tovább a Porto és Paris Saint-Germain is, a két csapat december negyedikén egymás közt dönthet a csoportelsőségről, Párizsban. A két Dinamo közül a Kijev végzett jobban, amelynek az Európa Ligában szerepelhet tovább tavasszal.

Porto (portugál) - Dinamo Zagreb (horvát) 3-0
Porto,
v: Tagliavento (olasz)
Porto: Helton - Danilo, Ba (Alex Sandro, 67.), Otamendi, Mangala - Rodríguez, González (Atsu, 75.), Defour (Fernando, 66.), Joao Moutinho, Silvestre Varela - Martínez
Dinamo Zagreb: Kelava - Vrsaljko, Vida, Simunic, Pivaric - Beciraj (Krstanovic, 86.), Kovacic, Ademi, Brozovic, Cop (Halilovic, 84.) - Sammir (Puljic, 76.)
gól: González (20.), Joao Moutinho (67.), Silverstre Valera (85.)


Dinamo Kijev (ukrán) - Paris Saint-Germain (francia) 0-2
Kijev,
v: Stark (német)
Dinamo Kijev: Koval - Danilo Silva, Betao, Hacseridi, Taiwo - Dudu, Garmash (Bogdanov, 78.), Haruna (Milevszkij, 67.), Miguel Veloso, Huszev (Jarmolenko, 66.) - Ideye
PSG: Sirigu - Van der Wiel, Alex, Thiago Silva, Maxwell - M. Sissoko (Chantome, 68.), Verratti (Armand, 78.), Matuidi - Lavezzi, Ibrahimovic, Nene (Pastore, 87.)
gól: Lavezzi (45., 52.)


A csoport állása az 5. forduló után:
1. Porto 13 pont, 2. PSG 12, 3. Dinamo Kijev 4, 4. Dinamo Zagreb 0

B csoport - Szenvedve nyert a Schalke az Olimpiakosz ellen

Az Arsenal és a Schalke kimagaslott a négyesből, ez igazolódott az ötödik fordulóban is, noha a németek csak szűken múlták a görög Olimpiakoszt. Az utolsó körben az első helyért harcoló Arsenal és Schalke ellenfelet cserél, a londoniak Görögországba, a gelsenkircheniek Franciaországba utaznak majd. Az Olimpiakosz EL-szereplése már biztos.

Arsenal (angol) - Montpellier (francia) 2-0
London, v: Aydinus (török)
Arsenal: Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen - Arteta, Cazorla (Coquelin, 84.), Wilshere - Oxlade-Chamberlain (Ramsey, 70.), Giroud (Gervinho, 85.), Podolski
Montpellier: Jourdren - Deplagne, Congré, El Kaoutari, Bedimo - Cabella (Herrera, 69.), Yanga-Mbi, Estrada (Marveaux, 79.), Mounier - Belhanda, Charbonnier (Martin, 69.)
gól: Wilshere (49.), Podolski (63.)


Schalke 04 (német) - Olimpiakosz (görög) 1-0
Gelsenkirchen,
v: Kuipers (holland)
Schalke: Unnerstall - Höwedes, Papadopulosz, Matip, Fuchs - Farfán, Jones, Holtby (Pukki, 71.), Neustädter, Draxler (Barnetta, 89.) - Huntelaar (Marica, 91.)
Olimpiakosz: Carroll - Toroszidisz, Manolasz, Sziovasz, Holebasz - Maniatisz, Modesto (Ibagaza, 81.), L. Greco (David Fuster, 65.) - Abdoun, Mitroglu (Djebbour, 74.), Paulo Machado
gól: Fuchs (77.)


A csoport állása az 5. forduló után:
1. Schalke 11 pont, 2. Arsenal 10, 3. Olimpiakosz 6, 4. Montpellier 1

C csoport - Hiába támadt fel a Zenit

A Málaga már este hat után pár perccel nyeregben érezhette magát, hiszen a korábban kezdődő oroszországi meccse kilencedik percében már 2-0-ra vezetett. A Zenit később visszakapaszkodott, sőt a hajrában egyenlíteni is tudott, amivel úgy tűnt, életben tartja a továbbjutási reményeit.

Csakhogy az esti meccsen a Milan idegenben is legyőzte az Anderlechtet, amelyben ezúttal még a kispadon sem kapott helyet Juhász Roland. El Shaarawy viszont nagyon is játszott, zsinórban a harmadik meccsén is betalált, ha a válogatottbeli gólját is vesszük, majd Mexes lőtt egy elképesztő ollózós gólt. A Milan 3-1-re nyert, továbbjutott, de a csoportelsőségről lemaradt, a Málagával szembeni párbajban ugyanis rosszabb, így hiába érheti még be pontszámban.

Zenit (orosz) - Málaga (spanyol) 2-2
Szentpétervár, Petrovszkij-stadion, v: Benquerenca (portugál)
Zenit: Malafejev - Anjukov (Bisztrov, 81.), Bruno Alves, Lombaerts, Hubocan - Witsel, Denisov, Sirokov (Faizulin, 72.) - Hulk, Kerzsakov, Danny
Málaga: Caballero - Jesús Gámez, Demichelis (Weligton, 46.), Onyewu, Eliseu - Fernández (Juanmi, 76.), Toulalan, Ignacio Camacho, Duda (Portillo, 63.) - Buonanotte, Santa Cruz
gól: Danny (49.), Faizulin (86.), illetve Buonanotte (8.), Fernández (9.)
kiállítva: Bisztrov (95.)


Anderlecht (belga) - Milan (olasz) 1-3
Brüsszel,
v: Skomina (szlovén)
Anderlecht: Proto - Gillett, Kouyaté, Nuytinck, Deschacht - Bruno (Jakovenko, 66.), Kljestan, Praet (De Sutter, 75.), Biglia, Jovanovic (Canesin, 77.) - Mbokani
Milan: Abbiati - De Sciglio, Mexes (Zapata, 79.), Yepes, Constant (Emanuelson, 73.) - Montolivo, N. de Jong, Nocerino - K.P. Boateng, Krkic (Pato, 67.), El Shaarawy
gól: De Sutter (78.), illetve El Shaarawy (47.), Mexes (71.), Pato (90.)
kiállítva: Nuytinck (Anderlecht, 70.)


A csoport állása az 5. forduló után: 1. Málaga 11 pont, 2. Milan 8, 3. Anderlecht 4, 4. Zenit 4

D csoport - Besöpörte a csoportelsőséget a Dortmund

A Milanhoz hasonlóan idegenben jutott tovább a Real Madrid is, de csak a Dortmund mögött, amely könnyedén lépett át az Ajaxon még Amsterdamban is. A félidőben már hárommal vezetett a német bajnok, a hajrára négygólosra növelte előnyét, aztán Hoesen szépített, hogy ne nullra kapjanak ki a hazaiak.

Ajax Amsterdam (holland) - Borussia Dortmund (német) 1-4
Amsterdam, v: Pedro Proenca (portugál)
Ajax: Vermeer - Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind - Enoh (Hoesen, 64.), Poulsen (Schöne, 46.), Eriksen - Lukoki, S. de Jong, Boerrigter (Fischer, 73.)
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - Götze (Blaszczykowski, 70.), Bender (Perisic, 63.), Gündogan, Grosskreutz - Reus (Schieber, 79.), Lewandowski
gól: Hoesen (86.), illetve Reus (8.), Götze (36.), Lewandowski (41., 67.)


Manchester City (angol) - Real Madrid (spanyol) 1-1
Manchester, v: Rocchi (olasz)
ManCity: Hart - Maicon, Kompany, Zabaleta, Kolarov (Javi Garcia, 46.) - Nastasic, Nasri (Tévez, 60.), David Silva, Yaya Touré - Dzeko, Agüero (Milner, 88.)
Real Madrid: Casillas - Ramos, Pepe, Coentrao, Arbeloa - Khedira, Xabi Alonso, Modric, Di María (Albiol 90.) - Ronaldo, Benzema (Varane 75.)
gól: Agüero (74., 11-es), illetve Benzema (10.)
kiállítva: Arbeloa (73.)


A csoport állása az 5. forduló után:
1. Dortmund 11 pont, 2. Real Madrid 8, Ajax 4, 4. Manchester City 3