Vágólapra másolva!
A Magyarországra igazoló külföldi futballisták egy része számára az NB I ugródeszkának számít, mivel abban bíznak, hogy előbb-utóbb egy nívósabb bajnokságban folytathatják pályafutásukat. Ez utoljára Artjoms Rudnevsnek sikerült, aki lengyelországi kitérővel lett Bundesliga-játékos, de az elmúlt másfél évben távozók között akad még egy-két játékos, aki hasonló karriert futhat be.

Amikor a ZTE 2009 februárjában megszerezte a lett Daugava Daugavpils csatárát, Artjoms Rudnevset, akkor kevesen hitték, hogy a zalaegerszegiek milyen jó üzletet kötöttek. A támadó ugyanis remekül futballozott, 30 bajnokin 20 gólt ért el az NB I-ben, ráadásul a zalaiak jókora haszonnal tudták őt továbbadni.

Rudnevset a lengyel Lech Poznan vette meg 600 ezer euróért, és a támadó bizonyította, hogy ennél is több van benne: a lengyel bajnokságban hasonló gólátlagot produkált, és az Európa Ligában is remekelt, így idén nyáron a Hamburger SV már 3,5 millió eurót fizetett érte - és ebből az összegből a Zalaegerszeg is részesült.

Forrás: AFP/Christof Stache
Rudnevs már a Hamburg mezében ünnepelheti a gólokat

Diego bevált, Abraham nem

Nem Rudnevs az egyetlen külföldi, aki az elmúlt két évben a miénknél erősebb bajnokságba igazolt Magyarországról, és ott is megállta a helyét. A francia élvonalban is akad egy játékos, aki 2010 nyarán távozott Magyarországról, és rendszeresen játszik a Ligue 1-ben. A 24 éves brazil középpályás, Diego 76 bajnokin 11 alkalommal volt eredményes a Kispest színeiben, majd 450 ezer euróért a francia másodosztályban szereplő Tours-hoz került. A balszélső két idény alatt 15 gólt ért el, így idén nyáron lecsapott rá a Stade Reims, amely már 850 ezer eurót fizetett érte - és Diegónak egyelőre a Ligue 1-ben is megy, öt meccsen három találatnál tart.

A Tours Diegóval együtt az elefántcsontparti Abrahamot is megvette a Kispesttől (az ő ára 300 ezer euró volt), és ő már egy szezon múlva élvonalbeli klubhoz került. A Nice tavaly nyáron másfélmilló euróért igazolta le, de úgy tűnik, hogy számára a Ligue 1 még túl erős: az előző szezonban csak egyetlen gólra volt képes, és a nizzaiak idén augusztusban inkább kölcsönadták a svájci Lausanne-Sportnak.

Forrás: MTI/Földi Imre
Diego (balra) Kispesten húzóember volt, és a francia élvonalban is megállja a helyét

André Alvesnek nem megy Cipruson

A Kispest tehát kifejezetten jól üzletelt külföldi játékosaival, ám nem mindenkinek jött be a nagy kaland. A brazil Danilo az előző idényben még vezette a góllövőlistát is, nem csoda, hogy a Honvéd igyekezett értékesíteni őt: a csatár járt próbajátékon Stuttgartban, kapcsolatba hozták az AS Monacóval, majd végül a svájci élvonalban szereplő Sionban kötött ki félmillió euróért.

Vanczák Vilmos csapatában tavasszal 13 meccsen játszott (ebből nyolcszor csereként), ám mindössze egyetlen gólt szerzett. Jelenleg már nem is a Sionban focizik, hiszen a svájciak kölcsönadták az ukrán Zarja Luhanszknak - ahol egyelőre szintén csak csere. De még mindig többet játszik, mint a Kispestről még 2011 nyarán ingyen a francia másodosztályú Clermont Footba igazolt brazil Moreira, aki több mint egy idény alatt eddig 69 percet töltött a pályán.

A brazil csatár, André Alves januárban csak hosszas huzavona után hagyhatta el a Videotont: a támadónak a nyáron lejárt volna a szerződése, és úgy tűnt, hogy kérője, a ciprusi Omonia Nicosia inkább kivárja azt a fél évet, hogy ingyen szerezhesse meg. A felek azonban végül megegyeztek, és André Alves 230 ezer euróért Ciprusra szerződött, ahol azonban egyelőre nem ontja úgy a gólokat, mint az NB I-ben.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
André Alvesnek egyelőre nem jött be a váltás

A magyar bajnokságban 178 találkozón 87 alkalommal volt eredményes, Cipruson azonban eddig csak kettőig jutott - 12 meccsen. Egyelőre úgy tűnik, hogy számára a magyar bajnokság az ideális környezet, hiszen egyszer korábban már megégett egy nívósabb bajnokságban: az orosz Lucs-Energija Vlagyivosztokban is csak egyetlen gólt ért el.

Abdi hat meccsen hozta NB I-es gólmutatóját

Könnyen lehet viszont, hogy az "új Rudnevs" egy volt pápai futballista lesz. A nigériai középpályás, David Abwo mindössze 29 mérkőzést játszott az NB I-ben, de ez elég volt ahhoz, hogy a Lombard FC előbb kölcsönadja a lengyel Zaglebie Lubinnak, amely egy fél év elteltével végleg megvette. A pápaiak így összesen 200 ezer euróval lettek gazdagabbak, Abwo pedig alapember a lengyel klubnál, sőt, a válogatottnál is felmerült a neve. A Szuper Sasok színeiben ugyan még nem mutatkozott be, de a hírek szerint minden esélye megvan arra, hogy a jövő évi Afrika-kupa előtt kipróbálják - márpedig így a piaci értéke is jelentősen nőne.

Kifejezetten jól megy a játék a norvég Liban Abdinak is, akivel a nyáron a Ferencváros bontott szerződést. A szomáliai származású támadó kiváló képességeit a zöld-fehéreknél sem vonták kétségbe, azonban rendszeresen fegyelmi problémák voltak vele, nem tudta kihozni magából a maximumot: 39 találkozón mindössze három gólt szerzett.

Forrás: MTI/Varga György
Abdi jól kezdett a portugál bajnokságban

Vagyis pontosan annyiszor talált be, mint a portugál ligában csupán hat találkozón az Olhanense színeiben, ahol az egykori klasszis, Sérgio Conceicao az edzője. Abdi betalált a Nacional, a Sporting Braga és az FC Porto ellen - utóbbi két klub egyaránt BL-résztvevő. Teljesítményével már a norvég szövetségi kapitány, Egil Olsen figyelmét is felhívta, de a szakember egyelőre még korainak találta, hogy meghívja őt a válogatottba.

Pedig kifejezetten pikáns lett volna, ha Abdi éppen Budapesten mutatkozik be a címeres mezben, elvégre novemberben Magyarország-Norvégia barátságos mérkőzésre kerül sor.

www.globalsoccerapp.com