Vágólapra másolva!
A számítógépes játékok virtuális futballja meglepően sok hatással bír a valóságban zajló labdarúgásra. Az azeri Baki nemrég menedzserjátékokon nevelkedett edzőt szerződtetett, egy kisfiú egy játék alapján adott tuti tippet a filippínói szövetségi kapitánynak. Az angol kluboknál bevett szokás a programok adatbázisának használata, ugyanakkor a menedzserjátékokra hivatkozó edzőjelöltet a Borónál gúnyolódva elhajtották.

A számítógépes menedzserjátékok egyre inkább valósághűek, mégis meglepő volt azeri FK Baki lépése, mely a virtuálisan megszerzett tapasztalatot akarta a valós életben kamatoztatni. Ennek szellemében nevezték ki a tartalékcsapat edzőjének a mindössze 21 éves Vugar Huszejnzadét, akinek ugyan üzleti menedzsmentből volt diplomája, és február óta a klub alkalmazásában állt tanácsadóként, de trénerként sohasem dolgozott, leszámítva a számítógépes játékot.

Huszejnzade nem az első, aki a számítógépes menedzserjátékban szerzett tapasztalata alapján próbált meg munkát kapni. Hasonló eset már Angliában is történt 2006 májusában. Akkor a Premier League-ben szereplő Middlesbrough edző nélkül maradt, mert Steve McClarent az angol válogatott élére nevezték ki. A 25 éves John Boileau úgy érezte, eljött az ideje, jelentkezett, és szakmai életrajzában a helyi U11-es csapattal elért eredményei mellett az egyik menedzserjátékban szerzett rutinját jelölte meg. A Boro elnöke, Steve Gibson vette a lapot, és válaszában megírta, csak azért nem szerződtetik, mert úgysem tudnák sokáig megtartani, előbb-utóbb úgyis lecsapnának rá az európai sztárklubok.

A valós életben világklasszis focisták természetesen a játékban is kimagasló képességekkel rendelkeznek, azonban a szezonról szezonra új verzióval megjelelő programban mindig akadtak csiszolatlan gyémántok, akikből a valóságban sosem lett olyan sztár, mint a játékban.

A valóságban levitézlett, virtuálisan csoda maradt

A 2001-2002-es kiadásban például Cherno Samba volt a csoda, mégpedig az alapján, hogy a valóságban 13 évesen 32 meccsen 132 gólt ért el a St. Joseph's Academy csapatával. Első profi klubja a Millwall FC volt, ahonnan a Manchester United és a Liverpool FC is vitte volna, de a londoniak kétmillió fontért sem engedték el. Samba rendszeresen játszott az angol korosztályos válogatottakban, de felnőttként csak az angol másodosztályig, illetve a gambiai nagyválogatottig jutott.

Samba jelenleg a norvég harmadosztályú FK Törsnbergben focizik, és még mindig csak 27 éves. Elmondása szerint még mindig előfordul vele, hogy a nevét említve szóba hozzák a menedzserjátékot. "Nemrég a telefonomat akartam frissíteni, és a szervizes majd megőrült, amikor meghallotta a nevemet, elmesélte, hogy mindig leigazolt a játékban. Még kedvezményt is adott."

Egy játszadozó kisfiú talált gólzsákot a válogatottnak

A játék készítői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a lehető legpontosabb információkkal dolgozzanak, egy 2008-as adat szerint több mint ezer megfigyelőt alkalmaztak, hogy minél precízebben meghatározzák a focisták tulajdonságait. Nem meglepő módon jött a gondolat, hogy ezt a valóságban fel is lehetne használni: az Everton szerződést kötött a szoftvergyártó céggel, hogy hozzáférhessen az információkhoz. Pletykák szerint valamilyen szinten majd mindegyik klubnál ismerik a menedzserprogramokat, és igyekeznek hasznosítani őket.

A Fülöp-szigetek válogatottja például két sztárt is köszönhet a menedzserjátékoknak. Az együttes 2007-ben a hazai rendezésű délkelet-ázsiai játékokra készült, és a felkészülés közben a szövetség egyszer kapott egy névtelen e-mailt, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a filippínók akár Angliából is erősíthetnének. "Egy srác valamilyen menedzserprogrammal játszott a számítógépén, és kiszúrta, hogy a Chelsea FC tartalékjai között van két Fülöp-szigeteki származású játékos" - mondta a válogatott akkori szövetségi kapitánya, José Ariston Caslib, és mint kiderült, a levélírónak igaza volt.

A Chelsea ifistái között játszottak ugyanis a Younghusband testvérek, James és Phillip, akik ugyan a Londonhoz közeli Ashtonban születtek, de édesanyjuk a Fülöp-szigetekről vándorolt be Angliába, így aztán valóban jogosultak voltak arra, hogy az ázsiai ország válogatottjában szerepeljenek. A szövetség fel is vette a kapcsolatot velük, illetve a Chelsea-vel, és a Younghusband fivérek meghívót kaptak a délkelet-ázsiai játékokra, ahol be is mutatkoztak a válogatottban.

A debütálás nem is akárhogyan sikerült, a Kambodzsa elleni találkozón James volt eredményes, majd az elődöntőben Phillip rúgott két gólt Malajziának, és bár utóbbi meccsen a filippínók kikaptak, így is sikerként könyvelték el, hogy ott voltak a legjobb négy között. Már mindketten otthon futballoznak a Loyola Meralco Sparks nevű klubban, Phil 42 válogatott meccsen 27 gólt ért el, James pedig 51 találkozón hétszer volt eredményes a címeres mezben.

www.globalsoccerapp.com