Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott gyenge teljesítményt nyújtva 2-0-ra kikapott a masszívan védekező, és időnként veszélyes kontrákat vezető norvégoktól. A rosszul sikerült évzáró azt jelenti, hogy tovább tart a nyeretlenségi sorozat a norvégok ellen, akiket utoljára 1981-ben sikerült legyőzni. A meccs végén csak Király Gábornak és Guzmics Richárdnak volt némi oka az örömre, az 1860 München kapusa fellépett a válogatottsági örökranglista harmadik helyére, míg a Haladás védője először szerepelt a nemzeti csapatban.

felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Norvégia 0-2 (0-1)
Puskás Ferenc Stadion, 16 ezer néző
v.: Strahonja (horvát)
Magyarország: Király - Vanczák (Pátkai, 46.), Korcsmár, Juhász (Guzmics, 74.), Kádár - Pintér (Elek, 60.), Varga, Hajnal - Koman (Koltai, 59.), Szalai (Németh, 69.), Dzsudzsák (Szabics, 59.).
Norvégia: Jarstein - Högli, Hangeland, Forren, Hedenstad - Braaten (Reginiussen, 90.), Henriksen (Berisha, 62.), Nordtveit (Eikrem, 46.), Jenssen (Konradsen, 84.), Nielsen (Parr, 62.) - Söderlund (Abdellaoue, 77.).
gól: Nielsen (38.), Abdellaoue (79.)
sárga lap: Szalai (51.), Juhász (70.), illetve Forren (87.)

A meccs krónikája percről percre

Köszönjük az idei évet! - volt olvasható egy szurkolói transzparensen, és a lelkesedés érthető volt, hiszen az észtek és a törökök legyőzése után tavasszal elég jó pozícióból várhatja a vb-selejtezők folytatását a válogatott. Így aztán hiába volt csak felkészülési meccs a norvégok elleni találkozó, fontos lett volna a siker, hogy szépen sikerüljön zárni az évet, és Egervári kapitány is kiemelte, hogy nem fog össze-vissza cserélgetni, mivel az eredményesség az elsődleges.

A norvégok ellen meglehetősen régen, 1981-ben érte utoljára sikerélmény a válogatottat, a két csapat legutolsó nyolc meccséből csak hármat sikerült megúszni vereség nélkül, de a győzelem azokon sem jött össze. Király Gábor már a meccs előtt is elmosolyodhatott, mivel 87. alkalommal lépett pályára a válogatottban, így megelőzte az Aranycsapat legendás kapusát, Grosics Gyulát, és fellépett az örökranglista második helyére. Elég lagymatag tempóban kezdődött a meccs, az első eseményre tizenkét percet kellett várni, akkor Dzsudzsák egy kötényt is kiosztva az alapvonalig jutott le, de a beadása az első emberben elakadt.

Jóval többet volt a labda a magyar válogatottnál, de az ötlet és a dinamika hiányzott a támadásokból, a norvégok megszálltak a kapujuk előtti területet, és ha kijöttek onnan, akkor tudtak veszélyt okozni, a 21. percben Nielsen lövését bravúrral tolta ki Király. Szalai szinte nem is találkozott a labdával, és a szélen sem tudtunk a norvégok mögé kerülni, szervezetten játszott ugyan az ellenfél, de a magyar csapat is elég visszafogott teljesítményt nyújtott, kicsit úgy tűnt, mintha nyűg lenne a meccs a játékosoknak. A 39. percben aztán tovább ronthatta a mieink kedvét, hogy vezetést szereztek a norvégok, Korcsmár nem volt elég határozott, Braaten pedig középre tudta brusztolni a labdát, amit Nielsen közelről bepasszolt.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Dzsudzsáktól csak egy veszélyes elfutásra futotta

Azt hittük, a szünet után felpörög majd a csapat, de nem így történt, az 52. percben Nielsen duplázhatta volna meg góljai számát, de Király jó helyen hagyta a lábát, viszont a közönség kezdett türelmetlen lenni, ezt jelezte az "Ébresztő, ébresztő!" rigmus. Egervári az 57. percben hármas cserével próbálta felrázni a csapatot, ami részben sikerült is, mert az újak közül Szabics és Koltai is agilisen szállt be, de helyzeteket továbbra sem sikerült kiharcolni.

Egy jó tíz percet azért sikerült összehoznia a csapatnak, amikor egymást értek a támadások, de a norvégok ahogy levegőhőz jutottak, egyből bevitték a második csapást, a pár másodperce pályán lévő Abdellaoue kihasználta, hogy az újonc Guzmics nem lépett ki rá, és balos lövésébe Király csak beleérni tudott. A második gól el is döntött mident, sőt, Király védése kellett hozzá, hogy ne 0-3 legyen a vége, így tovább tart a válogatott pocsék sorozata a norvégok ellen, és az évzáró sem sikerült valami fergetegesre.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Szabics jól szállt be csereként, de a gól neki sem sikerült

"Egészen speciális csapatjáték a norvégoké, mi pedig bután futballoztunk, ki kellett volna vinnünk a labdát a szélekre, nem pedig a két tornyot folyamatosan fejeltetni, de ezt nem tudtuk megvalósítani" - mondta Egervári kapitány. "Sajnáljuk, hogy nem tudtuk sikeresen befejezni az évet. Egy jobb csapat győzött le minket, a második félidőben voltak megvillanásaink, de ilyen arányban is megérdemelten kaptunk ki."

"Bár mezőnyfölényben voltunk, az ellenfél veszélyesebb volt a kapura" - mondta a 87. válogatottságát ünneplő Király. "Levegőben nagyon veszélyesek voltak, de a mi védőink is sok párbajt nyertek a 16-oson belül. A saját játékunkat kell tovább fejlesztenünk."