Vágólapra másolva!
A négyszeres győztes Kamerun labdarúgó-válogatottja vasárnap nem tudta kiharcolni a részvételt a jövő évi Afrika-kupára, így több mint 30 év után először fordul elő a nemzeti csapattal, hogy sorozatban két kontinenstornáról lemarad.

Az Afrika-kupa selejtezősorozatának utolsó fázisát jelentő rájátszásban Kamerun a Zöld-foki Köztársaság csapatával került szembe, s az idegenben elszenvedett 2-0-s vereség után vasárnap annak ellenére is csak 2-1-re tudott nyerni, hogy visszatért a válogatotthoz Samuel Eto'o.

A mindössze 516 ezer lakosú Zöld-foki Köztársaság története során először jutott ki a kontinenstornára.

Kisebb meglepetést jelent Etiópia sikere is. Az elsősorban hosszútávfutóiról ismert ország csapata az első meccsen 5-3-ra kikapott Szudántól, a visszavágón azonban 2-0-ra nyerni tudott, így idegenben lőtt góljainak köszönhetően biztosította helyét a tornán. Etiópia 30 év után jutott el ismét Afrika-kupára.

A rájátszás slágerpárosítása, az Elefántcsontpart-Szenegál párharc botrányosan zárult le még szombaton: a hazai első meccset 4-2-re megnyerő elefántcsontpartiak a visszavágón Didier Drogba duplájával már 2-0-ra vezettek a második félidő hajrájára fordulva, amikor a hazai drukkerek minden kezük ügyébe eső tárgyat elkezdtek a pályára dobálni, majd áttörték a kerítéseket.


A meccsnek a játékvezető véget vetett, a rendőrök pedig többek között könnygáz bevetésével tettek nagy nehezen rendet.

A vasárnap véget ért selejtezőből a Zöld-foki Köztársaság, Etiópia és Elefántcsontpart mellett Algéria, Angola, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Ghána, Kongó, Mali, Marokkó, Niger, Nigéria, Togó, Tunézia és a címvédő Zambia biztosította helyét a Dél-afrikai Köztársaságban sorra kerülő tornán, amely január 19. és február 10. között tart majd.