Vágólapra másolva!
Több mint 35 év után született ismét magyar mesterhármas valamelyik topligában Szalai Ádám jóvoltából, aki a Bundesliga történetének első magyar tripláját szerezte. Az 1950-s években nem volt ritkaság, hogy egy magyar légiós három gólt lőjön egy meccsen, azóta viszont megfogyatkoztak a hasonló bravúrok.

A német első osztály történetében eddig 32 magyar futballista lépett pályára, azonban a hét végén Szalai Ádám olyan tettet hajtott végre, ami korábban egyiküknek sem sikerült. A Mainz támadója a Hoffenheim elleni mérkőzésen a Bundesliga történetének első magyar mesterhármasát érte el. Arról nem is beszélve, hogy a topligákban Puskás Ferenc óta egyetlen magyar sem tudott egy mérkőzésen három gólt szerezni.

Magyar triplázás a milánói derbin

A Bundesliga történetében egy szezonban eddig 11 volt a legtöbb gólt, amit magyar szerzett: Détári Lajos az Eintracht Frankfurt színeiben az 1987-88-as, illetve Miriuta László az Energie Cottbusban a 2000-2011-es szezont zárta ennyivel. Mesterhármast azonban egyikük sem szerzett, csupán duplázásig jutottak, mint ahogyan Varga Zoltán, Huszti Szabolcs vagy éppen Szabics Imre. A mesterhármashoz utóbbi került a legközelebb, 2004. május 15-én ugyanis a Bayern München ellen két gólja mellett egy gólpasszt is adott.

Forrás: AFP
Szabicsnak (balra) a triplázás még nem sikerült, sem a Bundesligában, sem Ausztriában

A négy legrangosabb európai bajnokság, vagyis az angol, a német, az olasz és a spanyol közül Angliában még nem született magyar mesterhármas, és a Bundesligában is Szalaié volt az első, Olasz- és Spanyolországban azonban már volt rá példa. Persze nem a közelmúltban: a Serie A-ban 1956. február 5-én fordult elő utoljára, amikor az AS Roma-Novara meccsen (5-3) a rómaiaknál Nyers István triplázott.

A csatár számára azonban ez nem volt ismeretlen érzés, hiszen ez volt a 12. mesterhármasa a Serie A-ban. Nyers 1948 és 1956 között 236 meccsen játszott az olasz első osztályban, és 153 gólt ért el, első idényében pedig gólkirályi címet szerzett. Mesterhármasai közül alighanem az volt a legemlékezetesebb, amikor 1953. november elsején az Inter az ő triplájával verte 3-0-ra a városi rivális AC Milant.


Puskás után is volt magyar mesterhármas a Primerában

Ami a Primera Divisiónt illeti, természetesen az 1950-es években a spanyol sztárklubokhoz került magyar sztárok viszik a prímet. Az FC Barcelonában Kubala László 11 bajnokin ért el legalább három gólt: a megfogalmazásra azért van szükség, mert többször a mesterhármast is felülmúlta. A csúcsot az jelentette, amikor 1952. február 10-én a Sporting Gijón ellen (9-0) egymaga hét gólt szerzett.

Érdekes módon a Barca másik két legendás magyarja közül, Czibor Zoltánnak egyszer sem jött össze, és Kocsis Sándornak is csak egyszer, 1961. december 30-án adatott meg a Real Sociedad ellen. Puskásnak viszont annál több gólzáporos mérkőzése volt a Realban: a legemlékezetesebb az 1960-as BEK-döntőben az Eintracht Frankfurt ellen, ahol négyszer talált be.

Forrás: AFP
Kocsisnak a Barcában is volt mesterhármasa

A bajnokságban Puskásnak tucatnyi mesterhármasa volt, a legutolsó éppen a nagy rivális FC Barcelona ellen ünnepelte 1963. december 15-én. A spanyol ligában azonban nem ez volt a legutolsó magyar triplázás, azzal ugyanis Ladinszky Attila büszkélkedhet. A támadó 1974-ben belga gólkirály volt az Anderlechttel, majd egy évre rá megvette a Real Betis, ahol három szezon alatt 17 találatig jutott - ebből hármat egyetlen találkozón, 1976. március 28-án a Granada ellen ért el.

Kovács Kálmán Wengert keserítette

Azóta a topligákban egyetlen magyar mesterhármas sem született, de a többi európai bajnokságban sem hemzsegtek a magyar triplázók. Franciaországban azért akadt rá példa: amikor Kovács Kálmán az 1989-1990-es évadban második helyen végzett a Ligue 1 góllövőlistáján, akkor 18 találata közül hármat egyetlen meccsen, az AS Monaco elleni idegenbeli rangadón ért el.

Hollandiában az 1990-es évek óta két magyar mesterhármas született, 17 év különbséggel. Az 1991-92-es szezonban Kiprich József (Feyenoord) triplázott a Vitesse ellen, 2009 februárjában pedig a PSV Eindhoven drukkerei örülhettek, amikor Dzsudzsák Balázs vette be háromszor az ADO Den Haag kapuját.

Belgiumban már többször fordult elő magyar triplázás: Eszenyi Dénes a Mechelen színeiben az 1993-1994-es évadban a Gent ellen lőtt hármat (amelynek a kapuját Petry Zsolt védte), a UEFA-kupában pedig az MTK ellen ért el három találatot; az1996-1997-es idényben Torma Gábor a Cercle Bruges színeiben a Lommel ellen szerzett három gólt; Horváth Ferenc pedig az 1999-2000-es szezonban a Standar Liege drukkereinek életét keserítette meg egy mesterhármassal.

Szabicsnak nem sikerült, Waltnernek és Kabátnak igen

Szabics Imre eddig 39 gólt ért el az osztrák élvonalban, azonban egyszer sem triplázott, ami pedig Kabát Péternek és Waltner Róbertnek is összejött. Az Újpest jelenlegi támadója 2004 márciusában az FC Kärnten színeiben triplázott a Bregenz ellen, míg Waltner éppen a Kärntennek lőtt három gólt a Mattersburg csatáraként 2009 novemberében.

De volt már magyar mesterhármas Cipruson (Dzujrák József az 1991-92-as idényben az Omonia Nicosia színeiben kétszer is triplázott a Nea Szalamina ellen), Izraelben (Sallói István a Beitar Jerusalem támadójaként volt háromszor eredményes a Hapoel Taibe ellen, 1996-97), de még a Feröer-szigeteken is (Potemkin Károly 2009 áprilisában vágott hármat az EB/Streymur Eidinek).

www.globalsoccerapp.com