Vágólapra másolva!
Angliában ismét viharos a hangulat a labdarúgó-válogatott háza táján, miután kiderült, Roy Hodgson szövetségi kapitány előbb közölte a londoni metró utasaival, hogy Rio Ferdinand nem került be a keretbe a soron következő két világbajnoki selejtezőre, mint ahogy a hivatalos névsort kihirdette.

A hivatalos kerethirdetésre csak csütörtökön került sor, de Hodgson metrós kalandja miatt már korábban tudni lehetett, hogy a válogatottságot lemondó John Terry helyére a Stoke City játékosát, Ryan Shawcrosst hívta be. Az angol lapokban egyből megindult a találgatás, hogy a mostani döntés úgy tekinthető-e, hogy ezzel vége Ferdinand válogatottbeli karrierjének, de Hodgson gyors magyarázkodásba kezdett, hogy ez nem igaz.

"Megpróbáltam kapcsolatba lépni Rióval, sajnálom, hogy egy alkalmi beszélgetés nyilvánosságra került. Szó sincs arról, hogy nem tisztelném Riót, játékosként és emberként is elismerem, nem fogom senkinek sem kettétörni a karrierjét. De most elsősorban azokra a játékosokra számítok, akiket az Európa-bajnokságra is magammal vittem" - mondta a kapitány.

Hodgson az Arsenal-Olimpiakosz BL-meccsről tért hazafelé, amikor a metrón beszélgetni kezdett szurkolókkal, és amikor egyikük azt kérdezte, Ferdinand benne lesz-e a következő keretben, az felelte: "nem hiszem". "Ezt sem kellett volna mondanom, hibáztam, amiért elnézést kérek. Ez egy tanulságos lecke volt számomra, és óvatosabb leszek a jövőben, úgyhogy azt üzenem az embereknek, ha legközelebb rámköszönnek a metrón, és valami szakmai dolgot kérdeznek, ne vegyék zokon, ha nem válaszolok."

Ferdinandot előzetesen sokan a keretbe várták Terry döntése után, főleg, hogy Shawcross utoljára még 2010-ben volt válogatott, Fabio Capello irányítása alatt. Persze az újságírók nem hagyták annyiban a Terry-ügyet, de a kapitány azt mondta, csak a hadra fogható emberekkel foglalkozik, majd ironikusan hozzátette, ennyi erővel abban is reménykedhetne, hogy az 1966-os vb-győztes csapat tagja, Bobby Charlton visszatér a válogatottba.

"Sajnálom, de elfogadom Terry döntését. Nekem most az a dolgom, hogy megtaláljam azokat, akik helyettesíteni tudják, és arra kell koncetrálnom, hogy sikerüljön kijutnunk a brazíliai vébére" - nyilatkozta Hodgson.