Vágólapra másolva!
Az edzői sikerei mellett gyakorlatilag nincs magánélete Mourinhónak, még a 12 éves fiát is sértegetik, és minden meccsét olyan mélyen megéli, mintha az utolsó volna.

José Mourinho az egyik legeredményesebb fociedző a világon, az Interrel és a Portóval is Bajnokok Ligáját nyert, míg három topligában (angol, olasz, spanyol) bajnoki címig jutott. Néhány dolgot azonban ő is utál az életében. A portugál tréner Pedro Pintónak, a CNN riporterének nyilatkozott a siker magánéletére gyakorolt hatásáról.

"Utálom a társasági életemet, mert nem lehetek egy normális apa, aki elkíséri a fiát a meccsére, amit aztán a többi húsz apával együtt végignéz" - panaszolta Mourinho. "Mikor mégis eljutok a fiam meccsére, az emberek jönnek fotózkodni, jönnek autogramért, jönnek sértegetni, odamennek a fiam kapuja mögé, és őt is sértegetik - egy 12 éves gyereket."

A portugál edző vonzza a főcímeket, állandóan a figyelem középpontjában van, az emberek viselkedését ezért valamennyire érthetőnek tartja.

"Tökéletesen normális, ha az emberek azt gondolják, ismernek, holott valójában nem. Ismerik az edzőt, de csak az edzőt a meccsek alatt, márpedig azokban a 90 percekben nem szórakozni vagyok ott. A szórakozás csak következmény, azért vagyok ott, hogy nyerjek a csapatommal, és olyannyira megélek minden meccset, mintha a karrierem utolsó meccse volna."

Forrás: AFP/Cristina Quicler

"A másik arcomat a nyilatkozatokból ismerik. A konferenciák azonban szintén részei a meccseknek" - mondja Mourinho, aki úgy érzi, a médián kívül megint egészen más. "Az emberek nem ismernek mint barátot, mint családapát, mint a csapatért dolgozó menedzsert, ezért nem panaszkodom, nem mondom, hogy az emberek tévednek, csupán annyit látnak, amennyit."

Bár az edzősködés felemészti a magánéletét, még legalább két évtizedig folytatná.

"Szeretnék a családommal sétálni az utcán, mint egy átlagember, de nem tudok, így a magánéletemet megtartom magamnak és a hozzám közel állóknak. Egy napon, mikor a karrierem véget ér, még talán marad pár évem normális életet élni. Úgy tervezem, 70-75 évesen hagyom majd abba" - fejtegette az ötvenet januárban betöltő tréner.

Mourinho egyszer még visszatérne Angliába edzősködni, a mai napig is fenntart egy lakást Londonban és az angol foci több kulcsszereplőjével jó viszonyt ápol. A Manchester United hetvenéves trénerét, Alex Fergusont egyszerűen főnöknek hívja: "Így hívom, mert az edzők közt ő a főnök. Remélem, még a MU edzője lesz, mikor egy nap visszatérek az angol futballba."

Forrás: AFP/Carl de Souza
Essient meghagyta neki Abramovics

Ugyancsak jóban van Roman Abramoviccsal, a Chelsea tulajdonosával, amit Michael Essien kölcsönvétele is bizonyít. A védekező középpályást az átigazolási időszak vége előtt sikerült a Real Madridhoz csábítani. "Már úgy volt, hogy más klubé lesz, mikor felhívtam: kérlek, hagyd meg a barátodnak. Így is tett."