Vágólapra másolva!

A titok, amelyet mindenki ismerhet

Bár a futballisták fizetését csak kevés helyen hozzák nyilvánosságra, sok esetben mégis nyílt titokként kezelik. Az egyik cseh klubnál megelégelték a helyzetet, és közzétennék a játékosok keresetét, de ez sem olyan egyszerű.

A szeptemberben hazatért válogatott csatár, Rudolf Gergely még egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára a Diósgyőrben, így egyelőre nem lehet tudni, mekkora hasznára lesz a csapatnak, az viszont a többségi tulajdonos szavaiból kiderült, hogy a klub új költségvetést kellett készíteni a csatár miatt. Mivel Rudolf ingyen igazolható volt, így csak a fizetése jelenthetett új tételt, és bár az összeget nem árultak el, a Nemzeti Sport úgy tudja, hogy havi 30 ezer euró (8,5 millió forint) körüli alapfizetést kaphat, amivel a legjobban kereső játékos lett Magyarországon.

Beckham már csak harmadik

A labdarúgók fizetése rendkívül érzékeny témának számít, és csak nagyon kevés olyan bajnokság vagy csapat van, ahol hivatalos információt lehet tudni arról, hogy a játékosok mennyit is keresnek. Az egyik kivételnek az észak-amerikai profi bajnokság, az MLS számít, ahol a játékosok szakszervezete a múlt hónapban nyilvánosságra hozta a ligában szereplő minden egyes labdarúgó éves fizetését.

Ebből kiderült, hogy a mininálbér az MLS-ben évi 33 750 dollár, ami körülbelül 7,3 millió forintnak felel meg. A legjobban kereső játékos pedig már nem David Beckham, ő csak a harmadik a sorban Thierry Henry (évi 5,6 millió dollár, 1,2 milliárd forint), illetve Rafael Márquez (4,6 millió dollár, 1 milliárd forint) mögött. Ezek természetesen csak a fix bérek, amihez a különböző prémiumok még hozzájönnek.

Messit nyolcan is megelőzik

Más bajnokságokban nemigen találhatunk hivatalos adatokat, ennek ellenére rendszeresen jelennek meg különböző listák a legjobban fizetett focistákról. A labdarúgás üzleti oldalával foglalkozó, portugál nyelvű honlap utoljára a 2010-2011-es idényre vonatkozóan hozott nyilvánosságra egy top 100-as listát, a legfrissebb rangsor pedig a spanyol napilaptól, a Marcától származik; a madridi újság szeptember elején közölte, hogy jelenleg ki a tíz legjobban kereső labdarúgó, és mennyi jövedelmük van a klubjuktól egy év alatt.

A Marca top 10-es listája

Samuel Eto'o Anzsi Mahacskala 20 millió euró 5,66 milliárd forint
Zlatan Ibrahimovic Paris-SG 14,54,1
Wayne Rooney Manchester United 13,83,9
Yaya Touré Manchester City 133,67
Sergio Agüero Manchester City 12,53,53
Didier Drogba Shanghai Shenhua 123,39
Fernando Torres Chelsea FC 10,83,05
Dario Conca Guangzhou Evergrande 10,62,99
Lionel Messi FC Barcelona 10,5 2,97
Cristiano Ronaldo Real Madrid 10 2,83


Havi 700 ezer forint a legkevesebb a Serie A-ban

Az olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport immár évek óta rendszeresen közli a Serie A minden egyes focistájának éves fizetését. Természetesen ezek sem hivatalos adatok, azonban az újság komolyságát ismerve biztosak lehetünk abban, hogy forrásaik pontosak és megbízhatóak. Az idén szeptemberben közzétett lista alapján jelenleg Olaszországban hárman keresnek évi hatmillió eurót, amivel a legtöbbet vihetik hazai a Serie A-ban: Daniele de Rossi (AS Roma), Gianluigi Buffon (Juventus) és Wesley Sneijder (Internazionale). A negyedik helyen a Napoli uruguayi csatára, Edinson Cavani áll évi 4,5 millióval (1,27 milliárd forint), az AC Milannal pedig hárman is négymillió eurót vihetnek haza évente: Philippe Meyes, Robinho és Pato (1,13 milliárd forint).

A 20 egyesület között öt olyan van, amelyiknél egyetlen játékos sem éri el az évi egymillió eurót (Cagliari, Catania, Chievo Verona, Pescara és Siena). A legkisebb fizetéssel jelenleg az AS Roma fiatal középpályása, Alessandro Florenzi rendelkezik, akinek a bére mindössze évi 30 ezer euró (85 millió forint), ám ez valószínűleg már nem sokáig lesz így, mert a 21 éves játékos már két gólt is szerzett a szezonban, és hamarosan új szerződést kap.

Titoktartási záradék a német szerződésekben

Az angol élvonalból azóta nincsen hivatalos adat, amióta a Premier League különvált a ligától, ám ez sem akadályozta meg a Sportintelligence nevű internetes portált, hogy részletes táblázatot közöljön arról, miként alakult a focisták fizetése Angliában 1984 és 2010 között. A Premier League-futballisták bérét az oldal különböző források alapján megbecsülte, és eszerint 2010-ben átlagosan 1,62 millió fontot (350 millió forintot) kerestek. Mindez óriási változás ahhoz képest, hogy Angliában egészen 1961-ig maximalizálták a focisták fizetését évi 1040 fontban.

A fentiek alapján érhető, hogy Csehországban nagy visszhangot váltott ki, amikor az élvonalban szereplő FK Teplice sportigazgatója, Frantisek Hrdlicka kijelentette: nyilvánosságra akarja hozni játékosaik fizetését. "Mindenhol azt olvasni, hogy a focisták vagyonokat keresnek, ami egyáltalán nem igaz. A nyilvánossággal sem nekem, sem a klub tulajdonosának nincsen problémája" - nyilatkozta Hrdlicka. A Teplicénél a futballisták a fizetésük alapján három kategóriába tartoznak, és a sportigazgató szerint azt biztosan nyilvánosságra hozzák, hogy az egyes kategóriák mekkora bért takarnak. "Kérdés, hogy sérti-e a játékosok személyiségi jogait, ha leírjuk, ki mennyit keres. Két szakértőt kérdeztünk meg, és két teljesen eltérő véleményt kaptunk" - fejtette ki a teplicei sportvezető.

A Sport nevű cseh sportnapilap Hrdlicka nyilatkozata után körkérdést intézett a Gambrinus Liga klubjaihoz, és a válasz nem volt meglepő: majdnem mindenhol nemmel válaszoltak a felvetésre, egyedül a prágai Duklánál mondták azt, hogy ha minden klub vállalja a fizetések nyilvánosságra hozatalát, akkor ők is benne lennének. "Személy szerint belemennék a dologba, de a focisták szerződése ezt nem teszi lehetővé" - mondta például a Dynamo Ceské Budejovice vezetője, Jirí Kotrba.

Utóbbi tiltás Németországban is bevett gyakorlat, a Német Labdarúgó-liga által minden focista számára kötelezővé tett szerződéstervezetben szerepel egy titoktartási záradék a fizetésekre vonatkozóan.

www.globalsoccerapp.com