Vágólapra másolva!
Kedden és szerdán félidőhöz érkezik a Bajnokok Ligája csoportköre, melyben egy újabb bravúrral a továbbjutás kapujába kerülhet az idei meglepetéscsapat, a mindössze egyetlen légióssal operáló BATE Boriszov. A Messi és a Barcelona újabb csúcsok felé tör a Celtic ellen, a tavalyi BL-döntős Bayernre és Chelsea-re viszont nehezebb feladat vár. A Juventus a dán Nordsjaelland otthonában fejezné be elképesztő olaszos sorozatát, melyben zsinórban nyolc európai kupameccset hozott ikszre.

Amikor augusztus elsején, a BL-selejtező harmadik körének első mérkőzésén a BATE Boriszov csak egy rendkívül szerencsés öngóllal tudott egyenlíteni a Debrecen ellen hazai pályán, akkor valószínűleg még a legelvetemültebb fehérorosz drukkerek sem gondolták, hogy két és fél hónappal később csapatuk vezeti csoportját a Bajnokok Ligájában.

A boriszoviak eddig mindkét találkozójukat megnyerték a BL-ben, és ha kedden otthon megverik a Valenciát, akkor minden esélyük meglesz, hogy tovább is jussanak. Pedig a BATE kifejezetten nehéz csoportba került, elvégre ellenfelei között van francia, német és spanyol gárda is, ráadásul a fehéroroszok szinte csak hazai játékosokra építenek. Eddig mindössze egyetlen légióst vetettek be, az egykoron Kispesten is megfordult szerb védőt, Marko Simicet. A brazil születésű Renan Bressant ugyanis már honosították.

Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Rezesék kis híján idegenben verték meg a BL későbbi meglepetéscsapatát

Az eddigi két meccsen a kezdő csapat tíz helyen ugyanaz volt, és a nyáron a Loki elleni párharcban visszatért Alekszandr Hleb személyében van egy olyan rutinos, sokat látott játékosuk, akit az ellenfelek is tisztelnek. Minden adott tehát ahhoz, hogy végre egy kelet-európai gárda alkosson nagyot a BL-ben, ráadásul a BATE akár az APOEL Nicosia tavalyi szereplését is felülmúlhatja.

Platini újítása működik is, meg nem is

A BATE szereplése jó érv a Michel Platini reformjai mellett, a bajnoki ág bevezetésével olyan csapatok előtt is megnyílt az esély a csoportkörbe kerülésre, amelyeknek ez korábban sokkal nehezebb volt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek továbbra is nagy különbségek a BL főtáblájára jutott 32 együttes között, amit jól mutat, hogy két kör után mindegyik csoportban van olyan gárda, amelynek még nincsen pontja.

Közülük elsősorban a két orosz csapat, a Zenit Szankt-Petyerszburg és a Szpartak Moszkva gyengélkedése meglepő, hiszen őket még a továbbjutásra is esélyesnek tartották előzetesen. Az orosz klubfutballnak nem tenne jót, ha simán kiesnének, és mivel most mindkét csapat otthon játszik, minden esély megvan arra, hogy elkezdik a pontgyűjtést. A dán FC Nordsjaelland és a horvát Dinamo Zagreb számára viszont szinte minden egyes pont ajándéknak számít.

A Juve elképesztő sorozata befejeződhet

A dán bajnokcsapat a Juventust fogadja, amely egyedülálló eredménysorral rendelkezik, a torinóiak a legutóbbi nyolc európai kupamérkőzésükön egyaránt döntetlent játszottak. A Juve két év kihagyás után idén tért vissza a Bajnokok Ligájába, és a rögtön nehéz csoportba került, ahol a Nordsjaelland ugyan kilóg a sorból, de a másik három együttes (a torinóiak mellett a Sahtar Doneck és a címvédő Chelsea) rendkívül kiegyensúlyozott triót alkot.

Forrás: AFP/Fabio Muzzi
A Juve végre győzelmet szeretne ünnepelni a BL-ben

Arra még soha nem volt példa, hogy címvédő ne jusson be a legjobb 16 közé, ráadásul Roberto di Matteóval a kispadon a Chelsea még veretlen a Bajnokok Ligájában, a Sahtar viszont éppen Torinóban bizonyította, hogy nagyon komolyan kell venni.

A rasszizmus ellen Terryvel kampányolnak

Az elmúlt hetekben ismét középpontba került a stadionokban tapasztalható rasszizmus, és az UEFA rengeteg kritikát kapott, amiért csak szlogenek szintjén tesz ellene. Az európai szövetség a múlt héten a Lazióra rótt ki 40 ezer eurós pénzbüntetést drukkereik huhogása miatt, és a rasszizmus ellenes kampány a héten újult erővel folytatódik.

A Bajnokok Ligája és az Európa Liga mérkőzésein minden csapatkapitányi karszalagon rajta lesz a "United Against Racism", azaz a "Együtt a rasszizmus ellen" felirat, az eredményjelzőkön pedig a mérkőzések előtt kampányfilmeket mutatnak majd. A dolog pikantériája, hogy a Chelsea-nél a fenti felirattal ellátott karszalagot John Terry viseli majd, aki nemrégiben kapott négy mérkőzésre szóló eltiltást az FA-től, mert rasszista szavakkal becsmérelte a Queens Park Rangers védőjét, Anton Ferdinandot.

A Barca az Aranycsapatot másolja

Az elmúlt hetekben az FC Barcelona játéka egyre inkább olyan, amilyennek egykoron az Aranycsapat taktikáját leírták, a lényeg, hogy mindig eggyel több gólt kell lőni, mint amennyit kap a csapat. A hét végén a katalánok 5-4-re nyertek a Deportivo ellen, a bajnokságban nyolc meccsen 11 alkalommal került a labda a hálójukba, ugyanannyiszor, mint az utolsó Osasunának. A BL-ben pedig egy Szpartak Moszkva elleni 3-2-es győzelemmel nyitottak.

Ezzel együtt a kedden a Celticet fogadó katalánok biztosak az újabb sikerben, inkább azt találgatják előzetesen, hogy mikor érheti be Lionel Messi a brazil Pelé futballtörténelmi csúcsát. A brazil csillag az egy naptári évben szerzett gólok tekintetében minden idők legeredményesebbje, 1959-ben 75 találatot jegyzett, míg Messi jelenleg 71-nél tart.

Forrás: AFP
Messi aligha fogja életben hagyni Pelé 75 gólos rekordját

Az erőviszonyok mellett a statisztika sem sejtet jót a a skót bajnoknak, mely korábban három döntetlen mellett kilencszer vereséget szenvedett Spanyolországban. A Camp Nouban a Barca azért is tekinthető abszolút favoritnak, mert a hazai pályán játszott előző 17 európai meccsének egyikén sem kapott ki. Ha sikerrel jár, a spanyol együttes lehet a harmadik olyan csapat a Real Madrid és a Manchester United után, amely eléri a századik győzelmet az első számú európai sorozatban.

Tito Vilanova mindezek ellenére gondterhelt lehet a meccs előtt, miután a védősorból három alapembere, Carles Puyol, Gerard Piqué és Daniel Alves sérülés miatt továbbra is hiányzik, és nem számíthat a középpályát erősítő Sergio Busquetsre sem, akit eltiltottak.

A Barcelonához képest jóval fogósabb feladat megoldása vár a legutóbbi BL-döntő két résztvevőjére kedden. A címvédő angol FC Chelsea Ukrajnában, a Sahtar Donyeck vendégeként számíthat kőkemény összecsapásra, míg a német bajnok Bayern München a francia Lille otthonában igyekszik begyűjteni mindhárom pontot.

www.globalsoccerapp.com

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló, a keddi program:

E csoport:
Sahtar Donyeck (ukrán)-Chelsea (angol) 20.45
Nordsjaelland (dán)-Juventus (olasz) 20.45

F csoport:
BATE Boriszov (fehérorosz)-Valencia (spanyol) 20.45
Lille (francia)-Bayern München (német) 20.45

G csoport:
Szpartak Moszkva (orosz)-Benfica (portugál) 18.00
FC Barcelona (spanyol)-Celtic Glasgow (skót) 20.45

H csoport:
Galatasaray (török)-CFR Cluj (román) 20.45
Manchester United (angol)-Braga (portugál) 20.45

A szerdai program:

A csoport:
FC Porto (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán) 20.45
Dinamo Zagreb (horvát) - Paris Saint-Germain (francia) 20.45

B csoport:
Arsenal (angol)-FC Schalke 04 (német) 20.45
Montpellier (francia)-Olimpiakosz (görög) 20.45

C csoport:
Zenit (orosz)-Anderlecht (belga) 18
Málaga (spanyol)-AC Milan (olasz) 20.45

D csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Manchester City (angol) 20.45
Borussia Dortmund (német)-Real Madrid (spanyol) 20.45