Vágólapra másolva!
A 2012-13-as szezon ötödik hazai Európa Liga-mérkőzésén ugyan gólt kapott a Videoton labdarúgócsapata, de a csoportkörben a portugál Sporting után a svájci Baselt is legyőzte, így a 2-1-es diadallal a csoport egyik esélyesévé lépett elő.

Az élő közvetítés

A Hannover a 93. percben nyert, Huszti gólpasszt adott

Európa Liga, 3. forduló:
Videoton FC - Basel (svájci) 2-1 (2-0)
Sóstói-stadion, 9800 néző
v: Miroslav Zelinka (cseh)
Videoton: Bozovic - Brachi, Caneira, Vinicius, Szolnoki - Renato Neto, Mitrovic - Walter Lee (Torghelle, 81.), Sándor (Tóth B., 73.), Gyurcsó (Oliveira, 79.) - Nikolics
Basel: Sommer - Steinhöfer, Schär, Dragovic, Park (Voser, a szünetben)- Cabral - Degen (Frei, 72.), Diaz, Stocker, Salah (Pak, 57.) - Streller
gól: Schär (2., öngól), Caneira (32.), illetve Schär (91.)
sárga lap: Stocker (79.), Streller (85.)

"Úgy érzem, hogy a csoportban továbbra is a többi csapatnak van győzelmi kényszere ellenünk. Ennek ellenére minket nagyon nehéz legyőzni, főleg a Sóstói-stadionban" - jegyezte meg Paulo Sousa a Basel elleni Európa Liga-mérkőzést megelőző napon.

Mondhatta, mert a magyar együttes 23 éve őrizte veretlenségét hazai pályán, igaz, az 1989-es, Hibernian elleni vereség óta olyan sok nemzetközi kupameccset nem rendeztek Székesfehérváron. Viszont az idei menetelés parádésra sikerült, hiszen négy otthoni mérkőzésen gólt sem kapott: a Slovan Bratislava és a Trabsonspor ellen 0-0 volt az eredmény, a Gent együttesét 1-0-ra, a Sportingot 3-0-ra verte.

Forrás: AFP/Ferenc Isza

Főleg utóbbira lehetett büszke, a tökélyre fejlesztett kontrajátékot nem véletlenül emlegette Murat Yakin, a Basel edzője sem, félóra alatt megtapasztalhatta, valóban ez a Videoton erőssége.

A hazaiaknál Sousa nem okozott nagy meglepetést az összeállításban, a sérült Stopirát ezúttal is Szolnoki helyettesítette a balbekk posztján, talán az tűnhetett érdekesnek, hogy az általában egymást váltó Walter Lee és Gyurcsó is kezdett. A másik oldalon Alex Frei eltiltása miatt Streller maradt az egyetlen csatár.

Tökéletesen kezdett a Vidi, Brachi jobbról középre tett labdájára Nikolics érkezett és Schar szorításában valahogy a bal alsó sarokba lőtt (1-0). A Basel 25 percen át egykapuzott, rengeteg szögletet rúgott, de a Videoton kontráiban ott volt az életveszély.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 26. percben Walter Lee majdnem az alapvonaltól tökéletesen tette középre a labdát, az érkező Sándornak 12 méteres lövését azonban Schar blokkolta.

Hét perc múlva azonban nem volt pardon, egy szögletrúgást követően Gyurcsó tette középre a labdát, az előrehúzódó Caneira pedig az ötösről lőtt a háló közepébe (2-0).

A félidő utolsó szűk negyedórájában már bátrabb volt a magyar csapat, de nem sikerült pontosan befejezni az akciókat.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A szünetben muszáj volt cserélnie a vendégeknek, de hiába lőttek tíznél is több szögletet, csupán meddő mezőnyfölényt tudtak kiharcolni. Stocker ugyan kétszer is megismerkedett a 16-os füvével, de egyszer sem kapott büntetőt, hisztijével viszont egy sárgát kiérdemelt.

A 70. percben jött a gólerős középpályás, Fabian Frei, válaszul Sousa azonnal becserélte Tóth Balázst. Bozovic védte Streller ziccerét, a közönség tombolt, és az sem vette el az örömét, hogy végül megtört a varázs, és ötödik hazai EL-meccsén gólt kapott az együttes, de az előre húzódó Schar fejese valóban csak szépségtapasz lehetett, semmi más.

A Videoton a hétpontos Genk mögött hat ponttal a csoport második helyén áll, és egyértelműen esélyes a továbbjutásra.

A fehérváriak a következő fordulóban, november 8-án Bázelben lépnek pályára.

Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője: "Azt tudtuk, ha ma nyerünk, akkor komoly esélyünk lesz arra, hogy továbbjussunk a csoportból, de a következő három mérkőzésen is keményen kell dolgoznunk a továbblépésért. A játékosok megérdemlik a mai sikert is, mert minden edzésen maximális teljesítményt nyújtanak. Pontosan tudják, hogy mi kell a gólszerzéshez a mérkőzéseken, szakmailag minden eddiginél érettebbek. Pontosan tudjuk, milyenek az ellenfelek, realistának kell maradnunk. Ha sikerül továbbjutnunk a csoportkörből, az hihetetlen eredmény lenne, de ha mégsem, egyáltalán nem lennék csalódott. Egyre nagyobb a Videoton respektje Európában, ez ma is látható volt, mert a Basel mindig két támadóval játszik, de ma egy csatárral futballozott ellenünk."

Murat Yakin, a Basel vezetőedzője: "Láttuk az ellenfél gyengéit és erősségeit, azt is tudtuk, hogy mely területen sebezhető a Videoton, az előnyökből próbáltunk gólokat szerezni, de nagyon jól védett az ellenfél kapusa. Még van lehetőségünk az előrelépésre, mindent megteszünk ezért a következő mérkőzéseken. Még nem tudom a vereség pontos okát, de az biztos, hogy nagyobb koncentráció szükséges a győzelmek megszerzéséhez. Még soha nem láttam így játszani a Baselt, eddig mindig 90 percen át jól játszott a csapat, most azonban voltak hibák a játékunkban."

A csoport másik mérkőzésén:
Genk (belga) - Sporting Lisboa (portugál) 2-1 (1-1)
gól:
Ceulaer (25.), Barda (88.), illetve Schaars (7.)

A csoport állása:

1. Genk32107-37
2. Videoton32015-46
3. Basel30213-42
4. Sporting30121-51