Vágólapra másolva!
A bundabotrány az Antarktiszon kívül az összes kontinenst elérte, a napokban a FIFA egy nicaraguai és három guatemalai játékost is örök életre eltiltott a focitól büntetésként. Közöttük van a guatemalai válogatottsági rekorder is, a tavalyi Arany-kupa néhány mérkőzése is gyanúba került.

Tilosban parkolva bukott le a bundakirály

Guillermo "El Pando" Ramírez neve nem mond sokat az európai drukkerek számára, valószínűleg még a görög Janninánál sem emlékeznek rá, pedig 2001-ben kilenc bajnokin szerepelt az együttesben. Guatemalában azonban egészen mostanáig Ramírezre élő legendaként tekintettek, hiszen 102-szer szerepelt a válogatottban, amelynek volt a csapatkapitánya is. Így aztán még nagyobb szenzáció, hogy egyike annak a három guatemalai játékosnak, akit a FIFA örökre eltiltott bundázás miatt.

Szingapúriak mindenhol

A 2005-ös németországi bundabotránykor az optimisták még azt gondolhatták, hogy csak egyedi esetről van szó, azonban alig van olyan európai ország, ahol azóta ne derült volna fény fogadási csalásra, és az is kiderült, hogy az Ante Sapina által vezetett horvát bűnszervezett szinte amatőr a többihez képest.

A szingapúri fogadási maffia gyakorlatilag az egész világot behálózta: vezetőjét, Wilson Raj Perumalt végül Finnországban kapcsolták le, de a rendezvényszervezőként tevékenykedő üzletember (aki gyakorlatilag azért szervezett meccseket, hogy befolyásolhassa az eredményt) Európán kívül Ázsiában és Afrikában is tevékenykedett.

Forrás: AFP/Luis Soto
Gustavo Cabrera otthon óriási sztár volt

Mindezek alapján az lett volna a csoda, ha a CONCACAF-zóna, vagyis Észak- és Közép-Amerika kimarad a sorból. A karibi térségben nagyon rossz körülmények között futballoznak, keveset keresnek, befolyásolás szempontjából tehát a terep ideális. A térség Bajnokok Ligájában már 2010-ben felmerült annak a gyanúja, hogy a szingapúriak megpróbálták befolyásolni a meccseket: az egyik salvadori napilap, az El Gráfico szerint a panamai Arabe Unido focistáit akarták megvesztegetni, hogy a Real Salt Lake City elleni BL-meccsen olyan eredmény szülessen, amit ők szeretnének. Az ázsiaiak közvetítője a nicaraguai Armando Collado volt, aki végül hivatalosan a 2010. szeptember 4-én lejátszott, Guatemala-Nicaragua barátságos mérkőzéssel kapcsolatos tevékenysége miatt kapott életre szóló eltiltást.

Egy védő, két kezezés, két tizenegyes

A fenti találkozót Guatemala 5-0-ra nyerte meg. A szingapúri maffia alighanem itt került kapcsolatba azokkal a guatemalaiakkal, akik a minap szintén életre szóló eltiltást kaptak. Guillermo Ramírez, Gustavo Cabrera és Yoni Flores egyaránt pályára lépett, utóbbi ezen a mérkőzésen szerezte egyetlen gólját a címeres mezben. Ramírez és Cabrera óriási sztárok hazájukban, jelenleg ők ketten vezetik a válogatottsági örökranglistát: Cabrera százszor, Ramírez százkétszer játszott a nemzeti csapatban, mindketten többszörös csapatkapitányok.

Forrás: AFP
Cabrera, Flores és Ramírez

Karrierjük nagy részét mindketten otthon töltötték, de azért légióskodtak is: Cabrera egy évet lehúzott az USA-ban a Real Salt Lake-nél, és megfordult a dán Aarhusban is, bár tétmeccsen nem szerepelt. Ramírez 2005-ben a Los Angeles Galaxyban is játszott, sőt, ő szerezte a győztes gólt az MLS döntőjében a New England Revolution ellen.

Helyi szinten tehát kifejezetten sikeres és elismert játékosok, így még érthetetlenebb, hogy belementek a bundázásba. A FIFA hivatalosan három mérkőzés miatt büntette meg őket: 2010. október 19-én a CONCACAF Bajnokok Ligájában a guatemalai CSD Municipal 6-1-re kikapott a mexikói Santos Lagunától; 2011. júniusában Guatemala barátságos meccsen 2-0-ra kikapott Venezuelától; idén júniusban pedig a guatemalaiak 3-2-re kaptak ki Costa Ricától. Volt még egy rendkívül gyanús találkozó 2010-ben is, amikor Dél-Afrika úgy verte 5-0-ra Guatemalát, hogy két gól is 11-esből született - mindkettőt Cabrera kezezése előzte meg, Ramírez pedig kihagyott egy büntetőt.


Bunda a kontinensbajnokságon?

Mindez nagyon szomorú, gondolhatja egy átlagos európai futballdrukker, de azért két közép-amerikai ország közötti barátságos mérkőzésnek azért nincsen olyan nagy jelentősége a nemzetközi futballban. A CONCACAF-zóna kontinensviadalára, az Arany-kupára azonban Európában is figyelnek, márpedig itt is akadtak nagyon gyanús találkozók. A Sports Illustrated szakírója, Grant Wahl először tavaly decemberben írt arról, hogy 2011-ben a csoportmérkőzéseken Kuba, valamint Grenada találkozóin, illetve a Mexikó-Salvador összecsapáson is felmerült a bundázás gyanúja. Utóbbi találkozón a mexikóiak 5-0-ra nyertek, a kubai és a grenadai válogatott pedig mindegyik mérkőzésén nagy gólarányú vereséget szenvedett.

Hogy a dologban lehetett valami, azt jelzi, hogy a The New Paper című szingapúri újság azt állította: öt nappal az Arany-kupa nyitómeccse előtt, május 30-án fülest kaptak arról, hogy a szingapúri fogadási maffia a torna több mérkőzését is befolyásolni akarja.

A FIFA biztonsági bizottságát vezető Chris Eaton elismerte, hogy valóban vizsgálatot indítottak a sorozat több mérkőzése miatt. A korábban az Interpolnál dolgozó Eaton azonban februárban távozott posztjáról (később egy interjúban elmondta, hogy nem érezte jól magát a FIFA hierarchiájában, a "bundaszakértőnek" számító Declan Hill pedig a blogjában úgy fogalmazott, hogy Eaton projektjei sorren elhaltak a különböző bizottságoknál. Augusztusban a CONCACAF főtitkára, Chuck Blazer kijelentette: megvizsgálták a szóban forgó meccseket, és szerintük semmi olyan dolog nem történt, ami bundázásra utalna.

www.globalsoccerapp.com