Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona gond nélkül, két góllal legyőzte Lisszabonban a Benficát, mégsem lehet felhőtlenül boldog, mert Puyol súlyos kézsérülést szenvedett, Busquets pedig piros lapot kapott a BL-csoportkör második fordulójában. A legutóbbi BL-döntős Bayern München meglepetésre 3-1-re kikapott a két kör után hibátlan fehérorosz BATE otthonában, nem hibázott viszont a Manchester United Kolozsváron, ahol a Cluj góljára Van Persie kétszer válaszolt.

Bajnokok Ligája, G csoport, 2. forduló:
Benfica - FC Barcelona 0-2 (0-1)
v.: Cüneyt Cakir (török)
Benfica: Moraes - Maxi Pereira, Jardel, Garay, Melgarejo - Salvio, Matic, Gaitán (Nolito, 75.) - Peréz (Aimar, 61.), Lima, Bruno César (Martins 46.)
Barcelona: Valdés - Alves, Puyol (Song, 78.), Mascherano, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Fabregas (Iniesta, 72.) - Pedro (Villa, 82.), Messi, Sánchez
gól: Sánchez (6.), Fabregas (56.)
piros lap: Busquets (88.)

A Barcelona hibátlanul vezeti a G csoportot, miután 2-0-ra legyőzte idegenben a Benficát. Második a négypontos Celtic (a skótok nagy meccsen nyertek Moszkvában), a portugáloknak egy pontjuk van, a Szpartak pont nélküli.

A Barcelonát négy argentinnal és négy brazillal fogadó Benfica a kispadra ültette egyik ászát, Pablo Aimart, a másik oldalon Andrés Iniesta és David Villa jutott hasonló sorsra.

A Barca passzolgatása és az ezt kísérő hatalmas füttykoncert nyitotta a mérkőzést, mely előtt a hazai csapat nem titkolta, hogy kontrákra fog építeni saját közönsége előtt. Az első ilyen ellentámadás hamar bajt okozott a vendégeknél, Bruno Cesar befelé csavarodó bombája kipattant Valdesről, de a védők időben érkeztek.

A hazai taktikát azonban szinte azonnal bebuktatta Tito Vilanova csapata, Messit a jobbösszekötő helyén ugratták ki, középre bikázott labdáját Alexis Sánchez közelről lőtte a hálóba (0-1).


A Benficának nem okozott gondot a ritmusváltás, és egy kiugratás után Lima egyenlíthetett volna, ám nem tudta ellőni Valdes mellett a labdát.

Gaitán kapáslövésénél megint a Barca-kapusnak kellett figyelnie, majd Fabregas sárgult be. Nem lehetett panasz a meccsre, miután a vendégek sem vettek vissza a vezetés után, és két újabb helyzettel tartották nyomás alatt a hazai védelmet. A gólszerző Sánchez visszagurítása után a hazai kapus ujjheggyel tolta ki Messi lövését, majd a kiugró Sanchez emelt a kapu fölé.

Forrás: AFP

Az újabb veszélyes vendégakciót Pedro műeséssel rontotta el, így ziccer helyett a második Barca-sárga következett. A Benfica nem lett óvatosabb, és bátran ment előre a folytatásban is, ám szabadrúgásoknál és egy Salvio-lövésnél többre nem futotta erejéből.
A félidőt egy újabb gólt ígérő Barca-támadás zárta, Pedro tökéletesnek tűnő beadásába Xavi beleért, így a jó ütemben érkező Alexis Sanchez lemaradt róla. Bár kiegyenlített csatát hozott az első játékrész, a 70-30 százalékos labdabirtoklási arány a vendégek akaratának érvényesülését mutatta.

A második félidő is Barca-helyzettel indult, a hazai védelem számára kezelhetetlen argentin-chilei duó újra villant, Messi labdáját azonban Sánchez kevéssel a bal kapufa mellé pörgette.

A most futó BL-ben már három félidőn át gólképtelen Benfica a második félidőt vérszegényen kezdte, így a centiről centire haladó vendégtámadások zavartalanul szövődhettek. A passzív játék meg is bosszulta magát, Messi egy látványos roham után a védők közül kitörő Fabregas elé passzolt, aki a bal sarokba lőtt (0-2).

A portugál csapat kis híján azonnal szépített, ám a Mascheranót megforgató Salvio bombáját Valdes kitolta a jobb felső sarok elől. A hazaiak Aimar becserélésével próbáltak frissíteni, és közel kerültek a gólhoz, ám Jardel öt méterről valamelyik sarok helyett a kapus kezébe fejelt.

A hazai lendület ezúttal sem volt tartós, és lisszaboni közönség újra a végtelen labdajáratást, Messi-táncokat, majd egy bravúrral védett Messi-fejest volt kénytelen végignézni. A 77. percben egy horrorisztikus sérülés borzolta a kedélyeket. Az idei Eb-t sérülés miatt kihagyó, majd szeptemberben is megsérült Puyol keze lehetetlen szögbe csavarodott egy esés után. A vasárnapi Real elleni rangadóra készülő Barca klasszisát hordágyon vitték le.

A hajrá foci helyett csak feszült jeleneteket tartogatott, egy kakaskodás végén Busquetset küldte le a játékvezető a Maxi Pereira ellen elkövetett szabálytalansága miatt. A Barca magabiztosan gyűjtötte be a második győzelmét, ám a sérülés és a piros lap miatt várhatóan két kulcsjátékosát is nélkülöznie kell a következő BL-meccsen.


A csoport másik meccsén:
Szpartak Moszkva (orosz) - Celtic (skót) 2-3 (végeredmény)


E csoport:
Juventus (olasz) - Sahtar Donyeck (ukrán) 1-1 (1-1)
Juventus:
Buffon - Chiellini, Barzagli, Bonucci - Lichtsteiner, Marchisio, Pirlo, Asamoah, Vidal (Pogba, 85.) - Vucinic (Giovinco, 58.), Matri (Quagliarella, 65.)
Sahtar: Pjatov - Kucher, Rat, Rakitckij, Hübschman - Fernandinho, Willian, Alex Teixeira (Ilsinho 84.), Srna - Luiz Adriano, Mhitarjan
gól: Bonucci (25.), illetve Alex Teixeira (23.)

A vendégek szereztek vezetést. Először a Juve-védőkről még lejött a lövés, másodjára azonban Teixeira hét méterről nem kímélte Buffont Torinóban.


De nem kellett sokáig aggódniuk a Juve-drukkereknek, Pirlo jobb oldali szögletét Bonucci elemi erővel lőtte 16 méterről a bal felsőbe (1-1).


Nordsjaelland (dán) - Chelsea (angol) 0-4 (0-1)
Nordsjaelland: Hansen - Parkhurst, Okore, Runje, Mtiliga - Adu, Stokholm - Lorentzen (A. Laudrup, 75.), Nordstrand (Tivinovic, 65.), John - Beckmann (Christensen, 75.)
Chelsea:
Cech - Ivanovic, David Luiz, Cahill, Cole - Ramires, Lampard - Moses (Hazard, 65.), Oscar, Mata (Obi Mikel, 83.) - Torres
gól: Mata (33., 82.), David Luiz (79.), Ramires (89.)

Torres szemfüles labdaszerzése után Lampard higgadtan letette a labdát Matának, aki tíz méterről könnyedén lőtt el a kapujából kifutó Hansen hasa alatt.

A dánok 78 percig állták a sarat, ám ezt követően még három gólt kaptak. David Luiz például egy parádés szabadrúgással növelte a vendégelőnyt. Egy 16-oson belüli kavarodás után Mata ballal megduplázta a góljait, de ezzel még nem volt vége, a 89. percben Ramires közelről állította be a 4-0-s végeredményt.


A címvédő Chelsea négy ponttal vezeti az E csoportot, ugyanennyi pontja, de rosszabb gólkülönbsége van a Sahtarnak. A Juve kétpontos, a dánoknak nincsen pontjuk.

F csoport:
Valencia (spanyol) - Lille (francia) 2-0 (1-0)
Valencia: Guaita - Barragán, Delgado, Víctor Ruiz, Cissokho - Feghouli (Joao Pereira, 87.), Tino, Jonas (Parejo, 81.), Gago, Guardado - Soldado (Valdéz, 84.)
Lille: Landreau - Debuchy, Basa, Chedjou (Digne, 82.), Béria - Balmont, Gueye, Pedretti - Payet, Roux (Túlio de Melo, 64.), Mendes (Rodelin, 73.)
gól: Jonas (38., 74.)
piros lap: Debuchy (86.)

A spanyolok varázslatosan kipasszolt akció végén szereztek vezetést, a kiugratott Jonas 13 méterről lőtt a jobb alsóba.


Jonas a 74. percben is betalált egy gólnak parádés, beadásnak pocsék lövésből.

BATE Boriszov (fehérorosz) - Bayern München (német) 3-1 (1-0)
BATE:
Gorbunov - Bordacsev, Filipenko, Simic, Poljakov - Lihtarovics (Sivakov, 66.), Vologyko, Hleb, Pavlov (Bresszan, 85.) - Olekhnovics, Rodgyonov (Mozolevszkij, 87.)
Bayern: Neuer - Dante, Boateng, Lahm, Badstuber (Schweinsteiger, 77.) - Javi Martínez (Shaqiri, 58.), Gustavo - Müller, Kroos, Ribéry - Mandzukic (Pizarro, 75.)
gól: Pavlov (23.), Rodgyonov (78.), Bresszan (92.), illetve Ribéry (91.)

Pavlovnak szerencséje is volt a gól előtt, mert játékostársa, Vologyko nem találta el jól a labdát a kapura lövés pillanatában, így gólpassz lett a rossz lövésből.

Rodgyonov nem kímélte Neuert, egy remek kényszerítő után, az ötös bal sarkáról bivalyerősen lőtt a rövidbe a 78. percben, ezzel szinte biztossá vált a siker a legutóbbi BL-döntős ellen.


Ribéry egy nyolc méterről leadott lövésből szerzett góllal szépített, de nem volt miért örülni a Bayernnek, mivel a kontrázó fehéroroszokat nem lehetett utolérni, a középen érkező Bresszan pedig belőtte a harmadik hazai gólt.

Az F csoportban a BATE hibátlanul áll az élen, második az egypontos Valencia, harmadik a szintén csak egy ponttal rendelkező Bayern. A sereghajtó Lille-nek még nincsen pontja.

H csoport:
CFR Cluj (román) - Manchester United (angol) 1-2 (1-1)
Cluj:
Felgueiras - Sepsi, Cadú, Rada, Pinto - Sougou (Luís Alberto 24.), Aguirregaray (Nicoara 80.), Muresan, Camora - Bastos, Kapetanosz (Bjelanovic 61.)
MU: De Gea - Rafael, Ferdinand, Evans (Wootton, 79.), Evra - Cleverley, Anderson, Fletcher, Rooney - Hernández (Welbeck, 83.), Van Persie
gól: Kapetanosz (14.), illetve Van Persie (30., 49.)

Jól kezdtek a sérült Vass Ádám nélkül felálló kolozsváriak, egy jobb oldali beadást Kapetanosz lőtt laposan De Gea kapujába.


Kolozsvári öröm

Forrás: AFP

Aztán a hazaiak arcára fagyott a mosoly, amikor Rooney bal oldali szabadrúgását Van Persie vállal juttatta a Cluj-kapuba.


A holland csatár fantasztikus mozdulattal duplázott, egy előrelőtt labdába a levegőben ért bele laza mozdulattal, külsővel, a labda a hálóban kötött ki.


Galatasaray (török) - Braga (portugál) 0-2 (0-1)
Galata:
Muslera - Eboué, Kaya, Nounkeu, Riera - Amrabat (A. Yilmaz, 46.), Inan, Felipe Melo (Elmander, 76.), Colak (Kurtulus, 78.)- Umut Bulut, Burak Yilmaz
Braga: Beto - Leandro Salino, Douglas, Vinícius, Ismaily (Barbosa, 84.) - Amorim, Custódio, Hugo Viana (Mahamat, 78.), Micael (Coelho, 92.) - Alan, Éder
gól: Micael (27.), Alan (94.)

A Braga vezető gólját remek cselsorozat előzte meg, a kapusról kipattanó labdát Micael rúgta a hálóba. A második portugál gól a 94. percben született: egy bal oldali beadást Alan vágott be a kapuba.

A H csoportban a MU hatpontos, a CFR-nek és a Bragának 3-3, a Galatasaraynak nulla pontja van.