Vágólapra másolva!
A vb-selejtezőkről szólt a múlt hét Európában és Dél-Amerikában is, miközben Afrikában a kontinenstorna selejtezőit játszották. A spanyolok csatára, Pedro barcelonai klubtársát, Lionel Messit idézte, a középpályán pedig Daniele de Rossi klubedzőjének, Zdenek Zemannak is bizonyított. A hét világválogatottja.

Kapus
Kennedy Mweene (Zambia): A zambiai válogatott az év elején megnyerte az Afrika-kupát, de most nem sok hiányzott ahhoz, hogy lehetősége se legyen a címvédésre. A selejtezők során Uganda ellen csak büntetőpárbajban ment tovább, Mweene pedig kétszer is védett, miközben a saját tizenegyesét értékesítette.

Hátvédek
Theodor Gebre Selassie (Csehország): Málta ellen magabiztos győzelemre számítottak a cseh válogatott drukkerei, azonban a szigetországiak bő félórán keresztül remekül tartották magukat a plzeni találkozón. Ellenállásukat a jobbhátvéd Gebre Selassie fejesgólja törte meg, és a csehek végül 3-1-re nyertek.

Szergej Ignasevics (Oroszország): A pénteki vb-selejtezők rangadóját Moszkvában rendezték, ahol az oroszok Portugáliát fogadták. A hazaiak gyorsan vezetést szereztek, majd hatalmas nyomás nehezedett kapujukra, azonban a hibátlanul futballozó középhátvéd, Ignasevics vezérletével kihúzták a hátralévő időt.

Vedran Corluka (Horvátország): Igazi délszláv rangadóra került sor Szkopjéban, ahol a macedónok negyedóra elteltével vezetést szereztek a vezetést Horvátország ellen. A vendégek azonban a középhátvéd Corluka találatával még a szünet előtt egyenlítettek, majd a második félidőben a győzelmet is megszerezték.

John Arne Riise (Norvégia): A Svájc elleni idegenbeli pontszerzés nagyon sokat ért a norvég válogatottnak azt követően, hogy korábban kikapott Izlandtól. A skandinávok elsősorban fizikai fölényüket igyekeztek kihasználni, balhátvédjük, John Arne Riise nemcsak végigzakatolta a meccset, de egy gólpasszt is adott.

Középpályások
Marko Reus (Németország): A német utánpótlás folyamatosan szállítja a tehetségeket, akik közül Reus az aktuális sztár. Az előző idényben a Bundesliga legjobbjának megválasztott támadó középpályás immár a válogatottban is alapember, és az írek ellen kétszer is betalált.

Daniele de Rossi (Olaszország): Furcsa helyzetben van az AS Roma középpályása, hiszen klubjában a kispadra szorult, a válogatottban viszont meghatározó játékosnak számít. Az örmények elleni idegenbeli selejtezőn nemcsak védekező feladatát látta el kiválóan, hanem szerzett egy gólt és adott egy gólpasszt.

Kevin de Bruyne (Belgium): Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a belga válogatottban nagy a potenciál, és úgy tűnik, hogy ez már a vb-selejtezők során realizálódik. A Szerbia elleni idegenbeli 3-0-s diadal legalábbis erre utal, a meccsen De Bruyne irányító középpályásként egy gólt szerzett és egy gólpasszt adott.

Gareth Bale (Wales): A Tottenham Hotspur balszélsője szinte egymaga viszi a hátán a walesi válogatottat, amely a Skócia elleni győzelmével életben tartotta továbbjutási reményeit. Ehhez mindössze annyi kellett, hogy egygólos hátrányban Bale kiharcoljon és belőjön egy tizenegyest, majd a győztes gólt is megszerezze.

Csatárok
Pedro (Spanyolország): Tévéközvetítés hiányában a spanyol drukkerek nem látták, amint a világ- és Európa-bajnok idegenben 4-0-ra legyőzi Fehéroroszországot, és látatlanban alighanem azt is nehéz elhinniük, hogy Pedro mesterhármast ért el. Pedig a Barca támadója valóban élete meccsét játszotta, hiszen a negyedik találatnál is ő adta a gólpasszt Jordi Albának.

Radamel Falcao García (Kolumbia): Az Atlético Madrid támadója egészen elképesztő formában futballozik ebben a szezonban, és augusztus vége óta minden mérkőzésén gólt szerzett. Ez alól a Paraguay elleni vb-selejtező sem volt kivétel, amelyet a kolumbiaiak Falcai García duplájával nyertek meg 2-0-ra.

www.globalsoccerapp.com