Vágólapra másolva!
Több ok miatt sem könnyű a dolga a brazil futballválogatott szövetségi kapitányának, Mano Menezesnek, egyrészt a közvélemény részéről hatalmas az elvárás a csapattal szemben, másrészt annyi jó játékosa van, hogy nehéz őket egyszerre betenni a csapatba. Menezes a legutóbbi két barátságos meccsen a Realnál kevés lehetőséget kapó Kakát is bevetette, aki nagyon jól megértette magát a Neymar, Oscar duóval, és az is kiderült, akkor is hatékony a selecao, ha nincs vérbeli középcsatár a kezdőben.

Brazíliában rendszerint fokozott nyomás nehezedik a szövetségi kapitányokra, a jelenlegi szakvezető, Mano Menezes pedig még a szokottnál is nehezebb szituációban van. Elvégre a következő világbajnokságot a brazilok rendezik, és a közvélemény csak az aranyérmet tartja elfogadható eredménynek. A csapat a legutóbbi hat meccsét megnyerte, mégpedig 24-1-es gólkülönbséggel, mégis sokan úgy vélik, hogy Menezesnek mennie kell.

Romáriónak nem elég a győzelem

A mindenkori brazil kapitánytól ugyanis az eredményesség nem elegendő, a válogatottnak szépen kell futballoznia - és hogy a sokszor megfoghatatlan jogo bonito (szép játék) ars poetica mit is jelent, azt a közvélemény dönti el. A brazilok szeptemberben például hiába győzték le 2-1-re az ősi rivális Argentínát (mivel a mérkőzésre nem hivatalos FIFA-játéknapon került sor, így az európai légiósok egyik csapatban sem játszhattak), Romário Menezes távozását követelte.

"Újabb szörnyű brazil meccs. Ha így folytatjuk, még a csoportból sem jutunk tovább a világbajnokságon. Elnök úr, nem tesz semmit ez ellen?" - írta a Facebook-oldalán a legendás csatár, aki korábban azt mondta Menezesről: "Képtelen a megfelelő csapatot összeállítani és a megfelelő játékosokat behívni a keretbe".

Menezes már kinevezésekor, a 2010-es világbajnokság után sejthette, hogy nehéz dolga lesz, és igyekezett szakítani az elődje, Dunga által alkalmazott felfogással, amelyet a brazil közvélemény túlságosan is defenzívnek tartott. Menezes sokkal nagyobb mértékben épített az otthon szereplőkre, akik Brazíliában értelemszerűen nagy kedvencnek számítanak, azonban a 2011-es Copa América-kudarc (ahol a brazilok a legjobb négy közé sem jutottak be) után egyre kevesebb volt a türelem vele szemben.

Ehhez jött még az idei olimpia, ahol Brazília hatalmas favorit volt, de a döntőben nagy meglepetésre kikapott Mexikótól. Márpedig Brazíliában nincsen nagyobb bűn, mint elveszíteni egy finálét - még ha ilyen sokáig régóta nem is jutott el a csapat.

Hat mérkőzés, 24 gól

Az olimpia legfőbb pozitívuma Menezes számára az volt, hogy úgy tűnt: megtalálta a középcsatár posztjára azt a játékost, akit gyakorlatilag kinevezése óta keresett. Az általa alkalmazott 4-2-3-1-es játékrendszerben nagy szüksége volt egy olyan centerre, aki akár egymaga is képes lekötni a védőket, és meg tudja tartani a labdát, amíg megérkeznek a második hullámban a támadó középpályások. Kipróbálta ezen a poszton Patót, Fredet és Nilmart is, de egyikük sem vált be igazán - viszont az Internacional fiatal csatára, Leandro Damiao annál inkább. Ő lett az olimpia gólkirálya, majd a torna után a svédek elleni barátságos mérkőzésen is eredményes volt.

Damiao a legutóbbi két barátságos mérkőzésen azonban sérülés miatt nem játszhatott, és mivel a szövetség úgy egyezett meg a hazai klubokkal, hogy egy egyesületből csak egyvalakit hívnak be, így Fred és Luís Fabiano sem kapott meghívót. A csapatban tehát nem volt vérbeli középcsatár, ám ennek ellenére két meccsen tíz gólt ért el, és rendkívül látványosan futballozott.

Forrás: AFP
A Japán elleni kezdő, felső sor: Diego Alves, David Luiz, Ramires, Thiago Silva, Leandro Castan
alsó sor: Paulinho, Neymar, Oscar, Adriano, Kaká, Hulk

Igaz, az ellenfél csak Irak és Japán volt, de utóbbit nem szabad lebecsülni, hiszen a japánok négy nappal korábban a Stade de France-ban győzték le Franciaországot. Ez a két eredmény azt jelenti, hogy Brazília az augusztus óta lejátszott hat felkészülési meccsét mind megnyerte, mégpedig lenyűgöző, 24-1-es gólkülönbséggel.

Minek ide középcsatár?

Menezes a legutóbbi két meccsen vérbeli középcsatár nélkül is ragaszkodott a 4-2-3-1-hez, viszont a támadó részleg sokkal rugalmasabb volt. Alapvetően Neymar volt az előretolt ék, azonban rendszeresen visszalépett, helyet cserélve a jobb oldalról induló Hulkkal, vagy a második hullámból érkező Oscarral és Kakával. "Egy ideje már foglalkoztatott, hogy a támadósorban igazi fókuszpont nélkül küldjem pályára az együttest. Eddig nem volt meg rá a lehetőségem, de most már megvannak a középpályásaink ehhez a játékrendszerhez" - mondta a taktikáról a szövetségi kapitány.

Menezes ezzel alighanem Kaká személyére utalt, az egykori aranylabdás ugyanis először lépett pályára a válogatottban a 2010-es vébé óta. Korábban ugyan kétszer már meghívta őt, de sérülés miatt mindkétszer le kellett mondania szerepeltetéséről, máskor pedig azért nem számított rá, mert klubjában, a Real Madridban többnyire csak kispados volt.

Forrás: AFP
Kaká (középen) remekül megértette magát Oscarral (balra) és Neymarral

Ez most is így van, azonban a korábbi időszakkal ellentétben Mourinho többször is dicsérően szólt a brazilról, és Menezes amolyan megelőlegezett bizalomként meghívta Kakát - na meg persze az sem volt mellékes számára, hogy ezzel szerzett egy jó pontot a brazil drukkereknél, akik még mindig imádják. Kaká mind a két mérkőzésen eredményes volt, de ennél alighanem sokkal fontosabb, hogy láthatóan remekül megértette egymást Neymarral és Oscarral is.

Előbbi már a meccsek előtt is hangoztatta, hogy fiatalon éppen Kaká volt a példaképe, a pályán pedig érezni lehetett, hogy szinte ideális partnerei egymásnak, mindketten rengeteget keresték a másikat. De Oscar személye, ha lehetséges, még nagyobb optimizmussal töltheti el a brazil híveket, a Chelsea középpályása ugyanis egészen kiválóan futballozott, és Neymarral ellentétben vele kapcsolatban soha nincsen olyan érzése az embernek, hogy egy látványos csel fontosabb neki, mint egy egyszerű, ám hasznos passz. A két mérkőzésen két gólt szerzett és két gólpasszt adott, rengeteget volt játékban, szinte hibátlanul játszott. "Övé a tízes mez, márpedig a brazil válogatottnál ezt nem adjuk oda akárkinek" - mondta róla Menezes.

www.globalsoccerapp.com