Vágólapra másolva!
A Barcelona várhatja nyugodtabban a spanyol bajnokság mindenkori legfontosabb meccsét, a Real Madrid elleni rangadót, mivel a katalánok hat forduló után nyolc ponttal többet gyűjtöttek mint a nagy ellenfél. Mit talál ki José Mourinho? Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi lesz-e a nyerőember? Hogy sikerül majd a meccs a Barca kényszerből hátravezényelt középpályásainak? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adhat a vasárnap esti rangadó.

Vasárnap este a spanyol bajnokság listavezetője a hatodikkal csap össze, ami alapesetben nem feltétlenül érdemli meg a rangadó kifejezést. Ha azonban eláruljuk, hogy a listavezető a Barcelona, a hatodik pedig a Real Madrid, akkor máris más megvilágításba kerül a vasárnap este 19.50-kor kezdődő meccs.

A Camp Nouban esedékes meccs a 16. El Clásico lesz 2009 nyara óta, de ez semmit nem von le az értékéből, és sokak szerint a meccs akár már most, októberben eldöntheti a spanyol bajnoki cím sorsát.

Tényleg a Real-Barca dönt mindenről?

A Barcelona ugyanis már most nyolc ponttal többet szerzett, mint nagy riválisa, és ha győzne, akkor máris 11 ponttal előzné meg a Realt. Ugyan ez még csak a bajnokság hetedik fordulója, de a különbség hatalmas lenne, figyelembe véve, hogy az előző idényben a madridiak úgy nyerték meg az aranyérmet, hogy az egész idény során mindössze 14 pontot veszítettek, egy évvel korábban pedig az aranyérmes Barca csak 18 pontot szórt el.

A differencia ráadásul nem csak számszakilag lenne óriási, hanem pszichésen is. "Ez lenne sorozatban a hetedik győzelmünk a bajnokságban, és hatalmas lelki pluszt jelentene" - mondta a katalánok középpályása, Xavi, míg a Real mestere, José Mourinho természetesen igyekezett enyhíteni a csapatára nehezedő nyomást. "A célunk a bajnoki cím, a rangadón pedig csak három pontot osztanak. A vasárnapi meccs egy olyan bajnoki, ahol a közvetlen rivális az ellenfél" - jelentette ki.

A szuperrangadó megnyerése ugyanakkor természetesen nem jelent egyet az aranyéremmel. Az előző szezonban a Barcelona idegenben nyert 3-1-re a Real ellen a 6. fordulóban: a meccs előtt a madridiak előnye hat pont volt, ami értelemszerűen háromra csökkent, de a madridiak nem omlottak össze, a következő két bajnokijukat 11 gólt szerezve nyerték meg, míg a Barcelona két héttel később csak ikszelt az Espanyol ellen, és pszichológiai előny ide vagy oda, nem tudta utolérni riválisát.

Mi lesz Mourinho taktikája?

A madridiakon persze óriási a győzelmi kényszer, és nagy kérdés, hogy José Mourinho kieszel-e valami turpisságot a nagy meccsre. Korábban ugyanis sok mindent kipróbált: a középhátvéd Pepét védekező középpályásként vetette be - a dolog addig működött, amíg a portugál piros lapot nem kapott; arra is volt példa, hogy váratlanul kifejezetten offenzív taktikával küldte pályára együttesét, és nem elsősorban a gyors kontrákban bízott, amivel sikerült is elérnie egy 2-2-es döntetlent a Camp Nouban a spanyol kupa negyeddöntőjének visszavágóján - ám a hazai vereség után ez kevés volt a továbbjutáshoz.

A Real legtöbbször keményen letámadta a Barcelonát már a saját térfelén, igyekezve megakadályozni a katalánok türelmes, lapos passzokon alapuló játékát. Ezt azonban túl sokáig nem lehet bírni, és a második fázisban a madridiak elővették a Mourinho által még az Internél tökéletesre fejlesztett bunkertaktikát, vagyis a rendkívül mély védekezést és az abból indított kontrákat. Utóbbi szempontból a Real számára kulcsfontosságú a nyáron a Chelsea-től kölcsönvett Michael Essien személye, aki tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy a védelem előtt futballozzon.

Kellenek-e sztárok a kispadra?

A ghánai középpályás személye is jól mutatja, hogy a játékoskeret mélységét tekintve a Real milyen nagy előnyben van riválisához képest. A madridiaknál rendre világklasszisok, vagy legalábbis nemzetközileg elismert focisták ülnek a kispadon. A támadó középpályásoknál Mourinho a Mesut Özil-Luka Modric-Kaká trióból választhat, a balhátvéd posztján ott van Marcelo és Fábio Coentrao, védekező középpályásként Essien, Xabi Alonso és Sami Khedira, a csatársorban a Karim Benzema-Gonzalo Higuaín duóból az egyik szinte mindig csere.

A Barcánál viszont sokkal szűkebb a keret, ami most, a védelmet sújtó sérüléshullámnál érződik leginkább. Eric Abidal már régóta hiányzik, Carles Puyol is biztosan nem játszhat, és erősen kérdéses Gerard Piqué játéka is: a védő tíz napja nem edzett, pénteken is csak a konditeremben erősített, és nagy merészség lenne megkockáztatni a szereplését.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Songra nagy kihívás vár, egy sorral hátrébb kell jó teljesítményt nyújtania

Így viszont minden bizonnyal Javier Mascherano és Alexandre Song játszik majd a védelem tengelyében, vagyis két védekező középpályás, akik számára nem teljesen szokatlan a középhátvéd posztja, de a Barca-drukkerek sokkal nyugodtabbak lennének, ha legalább egyikük helyén egy vérbeli hátvéd szerepelhetne. Főleg, hogy így egyikük sem lesz ott a középpályán, ahonnan Thiago Alcántara is hiányzik (természetesen sérülés miatt), és Andrés Iniesta is csak most tér vissza sérüléséből - ő második forduló óta nem volt kezdő.

Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo?

A két sztár persze ott lesz a kezdők között, és egy Barcelona-Real manapság már legalább annyira szól Messiről és Ronaldóról, mint a két csapatról. A két klasszis az előző idényben különversenyt rendezett a gólok számát tekintve, amit végül Messi nyert meg, de a portugálra sem lehetett panasz. A mostani idényben a bajnokságban eddig mindketten hatszor voltak eredményesek, viszont míg a portugál a legutóbbi két tétmeccsén mesterhármast ért el, addig az argentin immár három mérkőzés óta nem talált be.

Ez utóbbi 2011 májusa óta nem fordult elő vele, ám ez korántsem jelenti azt, hogy nincs jó formában - csupán annyi történt, hogy mostanában sokkal gyakrabban lép vissza osztogatni, adott is két-két gólpassz a legutóbbi két találkozón. Cristiano Ronaldóval kapcsolatban egyébként korábban gyakran felmerült az a vád, hogy éppen a legfontosabb meccseken vall kudarcot.

A Real Madrid színeiben az első 13, Barca elleni meccsén mindössze három gólt szerzett (igaz, ebből az egyik eldöntötte a spanyol kupa döntőjét), idén viszont a katalánok ellen is remekül megy neki a játék, és a legutóbbi öt El Clásicón egyaránt betalált. Messi viszont a spanyol Szuperkupa nyáron lejátszott két döntőjét megelőző hat Barca-Realon nem vette be Iker Casillas kapuját.

Forrás: AFP
Messi kiemelt figyelemre számíthat a realosok részéről

Új edző jól seper?

Az előző években a Real-Barca nem csak a világ két legjobb játékosának, hanem két fantasztikus trénernek a párviadalát is hozta. José Mourinho és Josep Guardiola klubszinten mindent megnyertek. A Barcánál a nyáron történt edzőcsere után viszont a katalánokat egy olyan szakvezető irányítja, aki augusztus előtt soha nem dolgozott vezetőedzőként felnőtteknél - Tito Vilanova ugyan éveken keresztül Guardiola asszisztense volt, de ez sokkal kisebb felelősséget jelent.

Hiába vette ki a részét a döntésekből az elmúlt négy idényben, nem nehezedett rá olyan nagy nyomás, és amikor a Barca vezetősége a folytonosságot a legfontosabbnak tekintve rábízta a csapatot, akkor bizonyos szempontból nagy kockázatot vállalt. Vilanovának a vasárnapi lesz a 11. tétmérkőzése vezetőedzőként, viszont már a harmadik El Clásicója, hiszen a Barca a nyáron a spanyol Szuperkupa keretein belül kétszer már összemérte erejét a Reallal.

Rendkívül szokatlan, hogy egy nagy klub egy ilyen tapasztalatlan szakembert foglalkoztasson, de a Barcelona ezt egyszer már meghúzta Guardiola esetében, és eddig most sem lehet panasz. Vilanova alig módosított a működő taktikán, viszont rendkívül eredményes. A Barca ötször került hátrányba az idény során, de négyszer meg tudta fordítani a találkozót, Vilanova eddigi tíz tétmérkőzéséből kilencet megnyert, és csak egyszer kapott ki - éppen a Real Madrid ellen.

www.globalsoccerapp.com