Vágólapra másolva!
Az afgán futballszövetség elnöke úgy véli, hogy az ország békéjének és stabilitásának helyreállításában a futball is vezető szerepet tölthet be. Szeptember 14-én elrajtol az első nyolccsapatos országos bajnokság, amely játékosainak egy részét valóságshow során választották ki. Lehet szurkolni a Sasoknak, a Sólymoknak és a Héjáknak.

Kevés valóságshow-nak lehet olyan fontos társadalmi szerepe, mint az Afganisztánban megvalósult Zöld mező című adásnak. Ennek során ugyanis az állam első országos futball-bajnokságának a játékosairól lehetett szavazni, akik a szeptember közepén rajtoló első országos bajnokság, az Afgán Premier League résztvevői lesznek.

A tálibok alatt tilos volt a foci

Az Afgán Labdarúgó Szövetséget 1922-ban hozták létre, de a sportág elterjedését és fejlődését hosszú évtizedeken keresztül sok minden hátráltatta. A válogatott például 1984 és 2002 között egyetlen mérkőzést sem játszott, a tálib rendszer ugyanis nem támogatta a sportágat.

A mostani vb-selejtezők során a válogatott biztonsági okok miatt Tádzsikisztánban játszotta a Palesztina elleni hazai mérkőzést, míg országos bajnokság hosszú évekig nem is létezett.

Ugyan mind a 34 megyében rendeztek valamilyen bajnokságot, de ezek legjobbjai nem találkoztak egymással, a legrangosabb viadalnak pedig a Kabul Premier League számított, amelyben értelemszerűen csak fővárosi csapatok szerepeltek.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Idén azonban változik a helyzet, mert szeptember 14-én rajtol az Afgán Premier League (APL), a nyolc együttes az ország nyolc legnagyobb tájegységének regionális válogatottja. Mindez már önmagában is figyelemre méltó, az pedig még inkább, hogy a játékosokat nem akármilyen módon válogatták ki: egy valóságshow keretén belül döntöttek róluk.

Futballal a békéért és stabilitásért

Az Afgán Labdarúgó Szövetség ugyanis összefogott a legnagyobb helyi mobilszolgáltatóval, a Roshannal, illetve az ország legnagyobb magántévé-társaságával, a Moby Grouppal annak érdekében, hogy megalakítsák az APL-t, és a labdarúgás segítségével is megpróbálják kicsit közelebb hozni egymáshoz az afgán embereket.

A Moby Group tévécsatornáján, a Tolo Tv-n júliusban indult el a Maidan e Sabz nevű műsor - a címét leginkább Zöld mezőnek lehetne fordítani -, amelynek során kiválasztották a nyolc futballcsapat játékosait.

Forrás: AFP/Sajjad Hussain

"A béke és stabilitás megteremtéséhez nem csak a katonák kiképzésével kell hozzájárulni" - jelentette ki az afgán szövetség elnöke, Keramuddin Karim, míg a show műsorvezetője, Muchtar Laschkari így fogalmazott: "Az volt a lényeg, hogy különböző korú, vallású és etnikumú embereket ismertessünk meg egymással."

Sólymok a Héják ellen

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kezdeményezés sikeres volt. A felhívásra több ezren jelentkeztek, akik közül futballszakértők (edzők és volt válogatott játékosok) szűrték ki azokat, akik bekerültek a tévéműsorba.

Régiónként harmincan mutathatták meg magukat az országos közönségnek, és a tévéműsorban különböző feladatokat hajtottak végre azért, hogy meggyőzzék a nézőket: beférnek a csapatba. Az egyes együttesek tizennyolcas keretéből tizenöt főt a szakértők választottak ki, a fennmaradó három helyre viszont a közönség szavazhatta be azokat, akiket szimpatikusnak talált.

Forrás: AFP/Aref Karimi

Miközben az amerikai és a NATO-katonák fokozatosan elhagyják az országot, nagyon fontos, hogy az afgán lakosságnak egyfajta egységes identitása alakuljon ki, és ehhez a futball is nagyban hozzájárulhat. A regionális csapatok persze igyekeznek megőrizni valamit a helyi kultúrából is, a gárdák egy részét például a régiójuk címerállatának számító ragadozó madárról nevezték el (Hindukush: Sasok, Asmayee: Sólymok, Spin Gahr: Héják).

A mérkőzéseket a Tolo Tv élőben közvetíti, a nyolcas mezőnyt két csoportra osztják, az elődöntőkre és a fináléra pedig Kabulban kerül majd sor.

www.globalsoccerapp.com