Vágólapra másolva!
Francesc Fabregas az Arsenalban egyértelműen főnök volt a pályán, minden támadás rá épült, a Barcelonában azonban csak epizodista Lionel Messi, Xavi és Andrés Iniesta mögött. Igazán Messi posztján érezné jól magát, de az argentint lehetetlen kiszorítani a csapatból.

A hétvégén közel egy év után először fordult elő a spanyol bajnokságban, hogy a Barcelona szupersztárja, Lionel Messi csak a kispadon kapott helyet, egyben ez volt az első találkozó a szezon során, amikor Francesc Fabregas végig a pályán volt. A tavaly nyáron az Arsenaltól igazolt középpályás nem nagyon találja a helyét a csapatban, ezt maga sem titkolja.

Fél év remeklés után visszaesés

Pedig a Barcelona és Fabregas második közös időszaka jobban nem is indulhatott volna. A klub közel két évig csábította az Arsenaltól egykori játékosát, aki a La Masiában együtt nevelkedett Messivel és Gerard Piquével, majd miután 2011 augusztusában végre sikerült őt megszerezni 29 millió euróért, mindenki rendkívül boldog és elégedett volt.

Forrás: MTI/EPA/Albert Olive

Fabregas a második tétmeccsén, a Porto elleni európai szuperkupa-döntőn gólt szerzett, pedig itt még csak csere volt, majd a bajnokságban az első négy találkozóján egyaránt eredményes volt. Fél év alatt kilenc találata volt a Primera Divisiónban, minden jel arra mutatott, hogy a beilleszkedése tökéletesen sikerült.

Ekkor azonban mintha eltört volna valami. A január 8-án, az Espanyol elleni derbin szerzett találata után Fabregas már egyetlen gólt sem lőtt a bajnokságban, a szezon végére pedig a kispadra szorult: az utolsó négy fordulóból kettőben pályára sem lépett, kettőn pedig csak csere volt. Az új szezonban ugyan eddig minden bajnokin kezdett, de háromszor is lecserélték, gólt pedig továbbra sem tudott szerezni: a Barcelona színeiben utoljára február 8-án, a Valencia elleni kupamérkőzésen volt eredményes. Az elmúlt hetekben pedig már olyan híreket is lehetett olvasni, miszerint Fabregas akár már januárban is távozhat, és az AC Milanhoz kerülhet kölcsönbe.

Nincsen elégedett cserejátékos

A középpályás rögtön cáfolta, hogy el akarja hagyni a klubot, azt viszont nem tagadta, hogy a helyzetét nem érzi ideálisnak. "A foci világában nincsen olyan, hogy elégedett cserejátékos. Mindenki pályán akar lenni a szezon minden percében. Azért jöttem a Barcelonához, hogy játsszak, tanuljak, jól érezzem magam. Az edző tudja, mire vagyok képes, és bízom benne, hogy változik a helyzetem, addig pedig továbbra is teszem a dolgomat" - mondta Fabregas.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Amikor szerződtették, akkor sokan kérdezték, hogy hol lesz helye a csapatban, de eleinte úgy tűnt, hogy Josep Guardiola egy zseniális húzással megoldja ezt a problémát. Fabregas első barcelonai bajnokiján a Villarreal ellen a csapat mindenkit meglepett azzal, hogy nem a korábban megszokott 4-3-3-as taktikát alkalmazta, hanem 3-4-3-ban állt fel. Messi továbbra is maradt visszavont középcsatár, Fabregas viszont a rombusz alakzatban felálló középpálya csúcsán helyezkedett el, és így gyakorlatilag ők ketten voltak a legközelebb az ellenfél kapujához.

Fabregas feladata így hasonló volt, mint az Arsenalban, ahol gyakorlatilag a teljes támadójáték rá épült, minden akció rajta futott keresztül, ő volt a középpontban. A Barcában ugyan mindezt meg kellett osztania Messivel, ám remekül megértették egymást, és szabad szerepkör kifejezetten a csapat hasznára vált. "Cesc anarchiája jól működik, hol balra, hol jobbra mozog, jól lát a pályán, és keményen is dolgozik" - fogalmazott Guardiola.

Messit nem lehet kiszorítani

Ám hiába volt Fabregas gólerős játéka, Guardiola a szezon második felében visszatért a korábbi sikertaktikához a 4-3-3-hoz, ahol Messi "hamis kilences", a volt Arsenal-sztár pedig amolyan jolly joker lett a csapatban.

Játszott a jobb oldalon, a bal szélen, volt középső középpályás, de sehogyan sem találta a helyét, ami érthető, hiszen egyik sem az ő ideális pozíciója. "Sohasem sikerült igazán beilleszkednem Guardiola rendszerébe. Korábban másfajta stílusú futballt játszottam, és nagyon gyorsan nagyon sok mindent kellett megtanulnom. Olyan akartam lenni, amilyen nem vagyok - nem vagyok Xavi, Iniesta vagy Thiago" - magyarázta Fabregas, arra utalva, hogy bár a La Masíában nőtt fel, a Barca-féle türelmes labdajáratás nem a sajátja, hiszen Angliában sokkal direktebben kellett futballoznia.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Ebben a szisztémában, amit Guardiola utódja, Tito Vilanova is favorizál, Fabregas a legjobb teljesítményt ugyanazon a poszton tudná nyújtani, mint Messi. Mindez a nyári Európa-bajnokságon vált igazán nyilvánvalóvá, ahol a spanyol szakvezető, Vicente del Bosque úgy próbálta a Barcelonát másolni, hogy Fabregast szerepeltette visszavont középcsatárként.

A Sergio Busquets-Xavi-Iniesta középpályás-trió így a címeres mezben is együtt maradt, a spanyolok pedig Európa-bajnokok lettek, pedig a meccsek több mint felén igazi csatár nélkül játszottak, viszont Fabregas kiválóan játszott "hamis kilencesként". Személyes balszerencséje, hogy Barcelonában erről a posztról minden idők egyik legjobb játékosát kellene kiszorítania.

www.globalsoccerapp.com