Vágólapra másolva!
Paulo Sousa vasárnap a Győr elleni vereség után leszögezte, hogy nem a játékvezetés miatt kapott ki a Videoton, majd kifejtette, hogy miért nem fejlődhet a magyar futball az NB I-ben tapasztalt játékvezetés mellett. A portugál edző furcsa összefonódásokról és tisztázatlan felelősségi viszonyokról  beszélt, és kitért a győri futballelnök MLSZ-re gyakorolt befolyására is. Utánanéztünk, mennyi igazság lehet Sousa szavaiban.

Dulakodással ért véget az NB I hétvégi rangadója, miután Fábián Mihály kiállította az egyik ítélete ellen - a kiszivárgott bírói jelentés szerint útszéli stílusban - tiltakozó Torghelle Sándort. A fehérváriak korábban egy meg nem adott tizenegyest is számon kértek a bírón - aki pedig helyesen intett továbbot az esetnél - Paulo Sousa gúnyosan meg is tapsolta a játékvezetőt.

A meccs utáni nyilatkozatában a portugál edző ugyan elismerte, hogy nem a játékvezetés miatt veszítettek, ezután azonban hosszasan szidalmazta a magyarországi bíráskodást. "A játékvezetők azt tesznek, amit akarnak, akkor engedik el a szabálytalanságokat, amikor jónak látják, és utána kimosolyognak a kispadra. De amíg én itt vagyok, harcolni fogok az igazságért" - jelentette ki az MTV-nek a meccs után.

Tényleg egyeztet a bíró az ellenőrrel

Sousa nemcsak a téves vagy következetlen ítéletek ellen emelt szót, de az egész rendszer működését megkérdőjelezte, hangsúlyozva, hogy elsősorban nem is a Videoton, hanem a magyar futball fejlődése miatt aggódik. Mint kifejtette, a játékvezető és az ellenőr gyakorlatilag közösen készítik a jelentéseket, szinte szóról szóra ugyanazt írják meg, a fegyelmi bizottság pedig együtt dolgozik velük, így nem tudni, ki kit ellenőriz. Ahogy azt a Nemzeti Sportnak elmondta, mindebbe azért nyert betekintést, mert korábban kétszer is elküldték a kispadtól, így az ügye a fegyelmi bizottság elé került. Sousával alighanem akkor ismertették a bírói és az ellenőri jelentést a kiállításáról, ő pedig meglepődött a két szöveg hasonlóságán, amiben azonban semmi meglepő nincsen.

A mérkőzés után ugyanis az ellenőr - aki általában egy volt játékvezető - valóban egyeztet a bíróval, hiszen a szövegelésért kiállított játékos vagy edző megjegyzéseit a lelátóról nem hallhatja. Ilyenkor rendszerint a jelentésébe is beleírja, hogy ezt a tájékoztatást a játékvezetőtől kapta, mint ahogyan a bíró is jelzi a saját beszámolójában, ha egy-egy esetben az asszisztensétől kapott információ alapján döntött. Az általunk megkérdezett volt és jelenlegi játékvezetők szerint a nemzetközi mérkőzéseken ugyanez a gyakorlat. A kívülről is látható szituációkat az ellenőr természetesen maga ítéli meg, adott esetben a játékvezető döntésével ellenkező megállapításokat tesz, és egytől tízig osztályozza is a bíró teljesítményét.

Forrás: AFP/Getty Images/Tom Dulat

Tényleg volt bírócsere

Sousa azt is megjegyezte, hogy a győri futballklub elnöke, Tarsoly Csaba az MLSZ elnökségi tagja, így pedig olyan dolgok is megtörténhetnek, hogy az előző szezonban a két csapat mérkőzése előtt másfél órával cserélték le a játékvezetőt. Információnk szerint a szokatlan bírócsere valóban a a Győr közbenjárására történt, mégpedig azért, mert a klub neheztelt Vad II Istvánra, amiért a bíró korábban a Diósgyőr elleni meccsük előtt egy, a diósgyőri klubtulajdonos érdekeltségébe tartozó szálloda vendége volt. Sousa ezzel kapcsolatos kritikája annyiban jogosnak mondható, hogy a kluboknak elvileg nincs lehetőségük kérni a bíró lecserélését (korábban még a szezon előtt jelezhették, melyik játékvezetőket nem szeretnék látni a meccseiken, ezt azonban nemrégiben megszüntette az MLSZ).

A játékvezetői bizottságban a bírók kijelölését 2006-tól tavaly tavaszig végző Huták Antal ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, természetes, hogy a bíróküldésnél odafigyelnek a csapatok és a bírók viszonyára, vagyis például ha egy játékvezetőnek balhés meccse volt valahol, akkor utána jó ideig nem osztják be ahhoz a csapathoz.

Az MLSZ elnökségében jelenleg Tarsoly Csaba az egyetlen klubvezető, ám más országokban is előfordul, hogy a szövetség vezetésében egyesületek elöljárói is helyet kapnak. Ha csak Sousa korábbi állomáshelyeit nézzük, Angliában az elnökségben ott van a Bolton elnöke, Phil Gartside és a Manchester ügyvezetője, David Gill, ők képviselik a Premier League-et. Németországban a liga képviseletében a Kaiserslautern elnöke, Stefan Kuntz; a Stuttgart elnöke, Erwin Staudt; a Bochum elnökségi tagja, Ansgar Schwenken is ott van a DFB vezetőségében. A DFB első alelnöke a Dortmund elnöke, Reinhard Rauball, de alelnök a német szövetségben a Mainz elnöke, Harald Strutz is.

Portugáliában és Olaszországban a szövetség vezetőségében ugyan nincsen olyan tag, aki jelenleg valamelyik klubnál dolgozna, viszont az olaszoknál az egyik alelnök az egyértelműen Milan-kötődésű Demetrio Albertini.


Ez már a harmadik lépcsőfok

"Paulo Sousa esete nagyon érdekes és összetett, hiszen a Videoton edzője már a harmadik lépcsőfokra lépett, és ez az út egyre veszélyesebb és meredekebb" - nyilatkozta az [origo]-nak Bede Ferenc korábbi nemzetközi játékvezető. "Az első lépcsőt az jelentette, amikor kikelt az ellen, hogy őt fegyelmezik a kispadon, noha tudnia kellene, hogy ez nem a magyar játékvezetők találmánya. A nemzetközi szabályalkotó bizottság évről évre előírja, hogy ha az edző szavakkal vagy mozdulatokkal bírálja a játékvezető ítéletét, akkor a játékvezetőnek fegyelmeznie kell. Ez az előírást egész Európában be kell tartani Németországtól Portugáliáig."

A legtöbb NB I-es mérkőzéssel büszkélkedő Bede szerint a második fok az volt, amikor Sousa a játék tisztaságát hozta fel, és arra panaszkodott, hogy túl sok a szabálytalanság egy mérkőzésen. De a vasárnap nyilatkozatával új útra lépett, hiszen nemcsak a játékvezetők és az ellenőrök munkáját kritizálta, de az MLSZ egyik elnökségi tagját is megtalálta - mondja Bede.

"Azzal, hogy Tarsoly Csabát is belekeverte az ügybe, gyakorlatilag kétségbe vonta a becsületét. Eddig a játékvezetői bizottság nem reagált Sousa vádjaira, a történet azonban most már túljutott ezen a ponton."

Győrben csak megvitatták

A Győri ETO FC ügyvezetője, Klement Tibor érdeklődésünkre azt mondta, klubon belül megvitatták a nyilatkozatot, de úgy döntöttek, nem kívánják kommentálni. "Ha valaki kompetens ebben az ügyben, az a Magyar Labdarúgó Szövetség. Hogy kívánnak-e lépni emiatt, nem tudjuk, mi lezártuk az ügyet."